Busuiocul leac pentru sănătate
Busuiocul între legendă, istorie și tradiție
Busuiocul leac pentru sănătate
Am să încep cu o poveste, dar nu orice poveste ci una despre cum a apărut Busuiocul pe pământ.
Se zice că în vremurile de demult, a trăit într-o cetate un tânăr foarte harnic și credincios. Acesta se numea busuioc. Într-unul din anii acelor timpuri de demult o secetă și o arșiță cumplită a cuprins pământul. Ieșea foc din iarbă și din plante și din albiile secate ale râurilor de cât de tare s-a uscat pământul.
Seceta a fost provocată de Ucidă-l toaca care legase ploile din pizmă și din ură. Acesta vroia să-l piardă pe OM- făptura de preț a lui Dumnezeu, prin această încercare.
Din această cauză oamenii și animalele mureau de foame și de sete. Bisericile nu încetau să înalțe rugăciuni înaintea lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor și deschiderea norilor, însă totul părea în zadar…
Legenda lui Busuioc
Dumnezeu a îngăduit acest lucru deoarece vroia să răsplătească și să arate celor din cetate râvna și credința lui Busuioc. Dar a vrut să îi arate și celui rău că Biserica Sa (preoții și credincioși) nu va ceda acestei încercări.
Alături de credincioși și preoți se ruga și Busuioc, dar mai aprig decât toți cei din cetate. Ba chiar a și postit și a făcut privegheri nopți întregi. Îl ruga pe Dumnezeu să se milostivească spre semenii săi din cetate și de pe tot pâmântul. Și apoi, de va voi să îi fie milă și el- cel mai mare păcătos, cum obișnuia să se numească…
Dacă nopțile le petrecea Busuioc rugându-se, ziua nu contenea să sară în ajutor tuturor celor din cetate cu ce putea. Pe bătrâni îi slujea cu treburile de pe lângă casă, celor săraci și bolnavi le dădea din ce avea el agonisit cu muncă și cu trudă pentru hrană.
În tot acest necaz totuși Dumnezeu nu a uitat să mai lase un loc mic cu apă de băut la câțiva kilometri buni de cetate. Busuioc mergea zilnic până la acel loc să aducă apă cât să ajungă măcar de o carafă pentru fiecare om din cetate. Și cât de un sfert de găleată pentru fiecare animal care a mai rezistat pe lângă casele oamenilor.
După săptămâni întregi de străbătut acest drum din cetate la locul cu apă și înapoi și de atâta muncă spre binele celor apropriați împletite cu post și nevoință, Dumnezeu s-a milostivit de oameni pentru rugăciunile lui Busuioc și a preoților. Și a trimis pe Îngerul Său să-i vestească lui Busuioc că în trei zile va ploua și seceta va înceta.
Dar în aceste trei zile să le spună oamenilor din cetate să țină un post negru cu multă rugăciune și preoții cetății să pregătească o slujbă de sfințire a apei ce o aducea Busuioc de la locul cu apă pentru Sfânta Biserică și pentru cei din cetate. Apă cu care să stropească fântânile și albia râului care trecea pe lângă cetate înainte să apară seceta.
Busuioc de îndată ce s-a închinat Îngerului, a plecat să vestească ce i s-a spus. Și pentru că oameni și preoții din cetate îl știau cât de râvnitor și credincios este, de îndată l-au crezut și au început să facă precum Îngerul îi spusese.
După trei zile așa cum a fost promis a plouat atât de tare încât albia râului și fântănile secate ale cetății s-au umplut cu apă din belșug.
Odată cu această minune de care toți oamenii se veseleau, lângă fântăna și casa lui Busuioc a început a crește o plantă ierboasă, frumos mirositoare. Avea cam de 20-30 de cm înălțime, cu frunze de culoare verde închis, mătăsoase, de lungime de 1,5-5 cm și late de 1-3 cm și cu flori mici și albe.
Această plantă era ceva nou, ceva care nu mai crescuse până atunci niciunde pe pământ, iar oamenii acelor vremuri s-au apucat să cerceteze ce este cu planta aceasta nouă.
Atunci s-a arătat din nou Îngerul lui Dumnezeu dar de data aceasta preotului cel mare din cetate și i-a zis că aceea plantă care crește curtea lui Busuioc este darul lui Dumnezeu pentru Busuioc și pentru nevoința lui.
Iar numele plantei să îi fie dat după cel care s-a rugat și s-a ostenit cel mai aspru dintre toți pentru semenii săi, nimeni altul decât Busuioc.
Planta să fie folosită de fiecare dată când se sfințește apa în biserică drept răsplată pentru faptele lui Busuioc, iar celor din cetate să li se dea ca plantă de leac și hrană.
De atunci, frumoasa plantă s-a chemat Busuioc, după tânărul harnic și credincios, tânăr care cât a mai umblat pe acest pământ mereu ducea la Biserică un mănunchi de busuioc proaspăt. Iar celor din cetate le dădea fire din această plantă îndemându-i să păstreze un fir la Sfintele Icoane.
Dar și să o folosească pentru hrana cea de toate zilele și pentru tămăduirea oricărei dureri, căci este darul lui Dumnezeu pentru noi și sănătatea noastră. (text inspirat după Legenda lui Busuioc din Plante tămăduitoare din Biblie, p.129 Editura Paul Editions, București, 2018).
Busuiocul leac pentru sănătate
Dacă ceea ce am prezentat mai sus este doar o poveste. Din Sfânta Tradiție a Bisericii noastre aflăm că planta sfântă- Busuiocul a crescut pe dealul Golgotei doar în locul unde a fost răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
Se consideră că este picurată din Sângele Domnului nostru Iisus Hristos și din lacrimile Maicii Domnului.
S-a mai considerat că tipsia pe care a fost așezat cinstitul cap al Sfântului Ioan Botezătorul a fost plină cu busuioc. Deși nu este menționat în Sfânta Scriptură, totuși Dumnezeu a scos în evidență planta de busuioc prin Sfânta Tradiție și prin Sfânta Sa Biserică.
Busuiocul leac pentru sănătate și descriere științifică
Termenul de busuioc provine din limba greacă de la cuvântul „basileus” (βασιλικός) și se traduce prin „ rege” sau „al regelui”. A fost adus în Europa din India înainte de era creștină de către Alexandru Cel Mare în ultimele sale expediți militare din Asia.
Acest lucru nu a împiedicat să fie adoptat din punct de vedere practic în utilizarea la slujbele de cult din Biserica Ortodoxă, în special la sfințirea apei.
Însă utilizarea busuiocului în biserică nu servește doar din punct de vedere practic- ușurința de a stropi cu apă credincioși, locașul de cult, casele oamenilor, animalele etc. Ci se mai spune de către istoricii Bisericii că Sfânta Împărătească Elena când căuta Sfânta Cruce în tărâmul Țării Sfinte, pe Dealul Golgotei a găsit busuioc crescând pe locul unde era îngropată Sfânta Cruce.
Busuiocul leac pentru sănătate
De aici i se mai trage și numele de „plantă împărătească”- după Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena. Dar și de „plantă sfântă”- datorită locului unde creștea. Ceea ce m-a impresionat privitor la busuioc este atât partea legendară și istorică cât și realitatea curentă.
În timp ce căutam informații privitor la busuioc am găsit o mărturisire foarte frumoasă din experiența doamnei Mariana Borloveanu, autoarea revistei Leacuri Mănăstirești, experiență pe care a avut-o în urmă cu câțiva ani când vizita Țara Sfântă:
„În vara toridă a lui 2009, la sfârșit de iulie, eram în Țara Sfântă. Am rămas fără cuvinte când, după ce am străbătut Pustiul Hozevei, la intrarea în Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul, am văzut tufe de busuioc verde, frumos mirositor. Părintele Filoteu mi-a mărturisit că „busuiocul este singura plantă de leac din acest ținut pietros, iar monahii de la Hozeva o folosesc spre tămăduirea tuturor bolilor”.” (Leacuri Mănăstirești- Terapii pentru trup și suflet, Mariana Borloveanu, p. 36)
Busuiocul leac pentru sănătate
Pe lângă partea spirituală trebuie menționat faptul că busuiocul se folosește ca plantă de leac de mai bine de trei milenii. Fiind originar din India unde este venerată atât ca plantă sfântă, cât și ca plantă de leac, busuiocul a fost foarte ușor adaptat și cultivat și în Europa.
În Imperiul Roman și mai apoi la italieni, busuiocul a fost și este nelipsit din lista condimentelor și a rețelor tradiționale (în special cele de pesto).
Această influență culinară a fost adoptată de către mai multe țări în decursul timpului. Sfintele Mănăstiri creștine din Evul Mediu și până în prezent îl folosesc nu doar ca și condiment ci și ca plantă de leac.
În tradiția poporului român, această plantă a fost cunoscută de pe vremea daco-romanilor, fiind păstrată în cultul Bisericii, în rețele culinare ale gospodinelor, dar și în folclorul și poezia românească.
Poetul Vasile Alecsandri a cules din folclor nostru următoarea poezie intitulată „Busuiocul” care sugerează întrebuințarea și folosirea busuiocului la vreme de bucurii și sărbători:
„- Busuioace, busuioace,
N-ai mai creşte, nici te-ai coace!”
„- Dar de ce să nu mă coc
Că mă port fetele-n joc”.
„- Trandafire, n-ai mai fi,
Nici în cale-ai înflori!”
„- Dar de ce să nu mai fiu
Că mă poartă lelea viu”.
„- Tu eşti viu, dar eu sunt mort,
Şi de-abia în lume mă port”.
„- Mergi în horă, saltă-n joc,
S-ai parte de busuioc.
– Vin’ la horă ici în şir,
– S-ai parte de trandafir”.
(Busuiocul, de Vasile Alecsandri, https://www.povesti-pentru-copii.com/poezii-pentru-copii/vasile-alecsandri/busuiocul.html )
Busuiocul leac pentru sănătate
Tot la noi în țară mai este cunoscută și drept „planta dragostei”, fetele purtau în vechime un fir de busuioc de la Biserică asupra lor ca să le ajute Dumnezeu să își găsească un soț.
La sate exista obiceiul ca în Ajunul Bobotezei și în Duminica Sfintelor Paști dimineața să se pună apă curată într-un vas alături de un fir de busuioc de la Biserică și se spălau pe față cu această apă. Scopul era de a primi binecuvântare de la Dumnezeu și să fie curați atât la chip cât și la suflet precum este apa cu busuioc sfințit.
Se consideră că este bine ca semințele de busuioc să se planteze într-un vas în 24 februarie (de Dragobete) să se țină într-o încăpere cu temperatură normală, lângă geam. După 23 aprilie (Sfântul Gheorghe) să fie mutată planta în pământ, de preferabil într-o zi de luni înainte de răsăritul soarelui, ca să primească de la soare și din pământ toți nutrienți benefici sănătății noastre.
Chiar și azi, unii creștini mai evlavioși poartă asupra lor câte un fir de busuioc sfințit ca să fie apărați de rele.
Descriere științifică și proprietăți terapeutice ale busuiocului
Busuiocul leac pentru sănătate
Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă din genul Ocimum, familia Lamiaceae- din care fac parte și menta, maghiranul, isop, cimbrul, roinița, salvia, lavanda, etc.
Această plantă ierboasă își are originea în Asia tropicală. Planta atinge între 20–60 cm înălțime și are frunzele de culoare verde deschis, mătăsoase, cu lungimi cuprinse între 1,5–5 cm și late de circa 1–3 cm. Florile sunt de culoare albă, aranjate într-o terminație numită racem.
Planta are un gust asemănător cu al anasonului (numit și anis), având un miros puternic dulceag-înțepător. Busuiocul este foarte sensibil la frig, el crescând bine în condiții de căldură și umezeală.
De la busuioc se folosesc frunzele și florile a căror recoltare începe spre sfârșitul lunii iunie și continuă pănă toamna tarziu. Planta odată culeasă se lasă la uscat, iar după uscare se recomandă să fie ținută în pungi de hârtie.
Busuiocul leac pentru sănătate
Încă din vechime, busuiocul este recunoscut pentru proprietățile sale curative și tratarea diverselor afecțiuni precum:
- bronșită;
- afecțiuni gastro-intestinale;
- febră;
- gută;
- dureri de stomac;
- infecții urinare;
- ulcer gastric;
- cefalee;
- înțepături de insecte;
- eczeme;
- afecțiuni ale sistemului nervos;
- situații de stres;
- dureri de cap.
Top 9 proprietăți benefice și afecțiuni tratate cu Busuioc:
Busuiocul leac pentru sănătate
1. Acționează ca un tonic stimulator și revigorant asupra memoriei, fiind calmant și benefic în situațiile stresante și solicitante de viață. Studii recente au demonstrat că busuiocul oferă protecție împotriva stresului. Tot busuiocul contribuie la calmarea durerilor de cap. Este un remediu eficient pentru ochii inflamați și îmbunătățește calitatea somnului.
2. Susține sistemul respirator, contribuind la eliminarea materiei catarale și a flegmei din arborele bronșic. Tot busuiocul aduce beneficii în tulburările respiratorii. Este un eficient aliat împotriva durerilor în gât, febrei, răcelilor, gripei și a tusei. Susține expectorarea mucozităților chiar și în bronșită și astm.
3. Acționează împotriva infecțiilor bucale precum ulcerații și inflamații, contribuind la purificarea cavității bucale. Busuiocul este benefic și pentru curățarea dinților, menținerea sănătății dentare, înlăturarea respirației urât mirositoare.
4. Busuiocul acționează benefic și în cazul tulburărilor cardiace și a asteniei declașante de ele. Contribuie în același timp și la scăderea colesterolului din sânge și prevenind bolile cardiovasculare.
5. Este un bun aliat pentru combaterea afecțiunilor gastro-intestinale. Este un remediu eficient împotriva ulcerului gastric și un bun stimulator al digestiei. Busuiocul are de asemnea rol carminativ, galactogog, diuretic, antispastic, antiinflamator gastric și intestinal.
6. Are efect tonic asupra rinichilor. Are rol antiinflamator renal și susținând eliminarea pietrelor de mici dimensiuni de la rinichi.
7. Are rol antifunginc, antibacterian. Are efect preventic și curativ în cazul mușcăturilor de insecte, a bolilor de piele, a eczemelor, a herpesului și a leucodermei.
Busuiocul leac pentru sănătate
8. Este un remediu eficient pentru tulburările de menopauză și andropauză cu rol tonic și regenerator a organismului afectat de dereglările hormonale cauze de vârstă.
9. Sucul și frunzele de busuioc sunt aliați perfecți împotriva afecțiunilor pediatrice precum tuse, febră, răceală, diaree, vărsături, prurit al varicelei care întârzie să dispară. Busuiocul contribuie la vindecarea acestor afecțiuni care afectează în mod frecvent copii.
Care din produsele noastre conțin Busuiocul?
Busuiocul leac pentru sănătate
Minunata plantă se regăsește și în produsele promovate de noi, Echipa Daruri Mănăstirești. Produsele sunt făcute de măicuțele de la Mănăstirile Nera Plant și Paltin Petru-Vodă.
Busuiocul se regăsește atât în produsele alimentare și de leac pentru uz intern, cât și în produsele cosmetice pentru uz extern.
Hrana noastră cea de toate zilele cu un plus de aromă de Busuioc
Produsul minunat de la Mănăstirea Nera Plant care dă savoare măncărurilor.
Condimentul Nera Plant cu Busuioc, Oregano și Cimbrișor este potrivit pentru mâncărurile de pește, broccoli, conopidă, cartofi, în sosurile pentru paste, în pizza și în omlete.
Foarte parfumat, Busuiocul dǎ preparatelor o savoare puţin dulce şi un parfum uşor de citric. Conţine vitamina C, vitamina A, substanţe tonice şi antioxidante precum și minerale esenţiale. Busuiocul contribuie și la susținerea sănătății organismului.
Produsele minunate de la Mănăstirea Nera Plant
Gama Calmo-Complex: Ceaiul Calmo-Complex și Capsulele Calmo-Complex optimizează adaptarea la stres. Susțin organismul în condiții de surmenaj, surescitare nervoasă, stres, dureri de cap și insomnii.
Busuiocul ca plantă de leac pentru sănătate
O invitație la sănătate, bucurie și mulțumire pentru darurile Vieții cu Ceaiul Aroma-Complex de la Mănăstirea Nera Plant. Produsul este recomandat în condiții solicitante de viață și acționează ca un tonic fizic și mental. Busuiocul regăsit în acest ceai minunat deși este cunoscut în principal ca plantă aromatică, are însă şi întrebuinţări medicinale.
Se recomandă pentru tulburări gastro-intestinale ca stomahic şi carminativ datorită proprietăților uleiului esenţial. Busuiocul se foloseşte, de asemenea, ca diuretic şi calmant în inflamaţiile căilor respiratorii, fiind considerat reconfortant și tonic.
Bitterul Nera Plant vitalizează şi remineralizează, întăreşte imunitatea, întârzie apariţia osteoporozei. Acest produs se recomandă intern pentru: dezechilibru al funcțiilor organismului (respiratorie, circulatorie, digestivă, renală), dezechilibru psiho-emoțional, imunitate scăzută și densitate osoasă scăzută.
În uz extern se utilizează pentru răni, boli de piele, sinuzite, dureri provocate de înfundarea trompelor auditive în gripe sau răceli.
Busuiocul ca plantă de leac pentru sănătate
Gama Entero-Complex: Tinctura Entero-Complex, Ceaiul Entero-Complex și Capsulele Entero-Complex de la Mănăstirea Nera Plant acționează cu un scop precis: să protejeze gastric și enteral, având rol carminativ totodată. Produsele se recomandă pentru:
- sindromul colonului iritabil;
- enterocolită de fermentație;
- enterocolită de putrefacție, diaree, dezinterie;
- toxinfecție alimentară, hemoragii gastrointestinale.
Busuiocul este regăsit în această gamă deoarece este un eficient remediu pentru tulburările tractului intestinal: constipație, indigestie, crampe, balonare sau chiar sindromul colonului iritabil. Acționează ca antiseptic intestinal și îmbunătățește digestia.
Busuiocul ca plantă de leac pentru sănătate
Gama Renalo-Complex: Tinctura Renalo-Complex, Ceaiul Renalo-Complex și Capsulele Renalo-Complex sunt recomandate pentru colici renali, retenție de apă, incontinență urinară, litiază renală, infecții ale tractului urinar.
Busuiocul este regăsit în această gamă deoarece are acțiune antiinflamatoare la nivel renal și intestinal. Acțiunea este datorată uleiului volatil și flavonoidelor. El tratează și bolile rinichilor, având un efect de tonifiere asupra acestora.
Busuiocul ca plantă de leac pentru sănătate
Uleiul cu Busuioc de la Mănăstirea Nera Plant protejează organismul împotriva stresului oxidativ, favorizează resorbţia și eliminarea gazelor intestinale. Susţine drenarea normală a lichidelor corporale. Busuiocul regăsit în acest produs minunat energizează şi vitaminizează.
Are un efect revigorant asupra organismului prin conţinutul bogat în vitamine A şi C, în minerale – calciu şi fier.
Produsele minunate de la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă
Tinctura antigripală Salipin susține capacitatea de autoapărare a organismului și rezistența acestuia la acțiunea perturbatoare a agenților interni și externi. Este recomandată pentru viroze respiratorii, avitaminoze și gripe.
Tinctura Levabus se recomandă pentru cefalee și migrene susține sistemul nervos, contribuind la instaurea stării de calm și relaxare.
Tinctura Salvitan pentru afecțiuni intestinale susține funcționarea normală a aparatului digestiv. Este recomandată pentru enterite, enterocolite, diaree, inflamații ale colonului de diferite etiologii, meteorism.
Protecție dermato-cosmetică cu Busuioc
Produsele minunate de la Mănăstirea Nera Plant
Busuiocul ca plantă de leac pentru sănătate
Produsele alimentare și de leac pregătite manual în Sfintele Mănăstiri Nera, Dragomirna și Paltin Petru-Vodă. Acestea sunt suplimente alimentare și nu substituie tratamentul prescris de medic. Produsele au un rol terapeutic și contribuie la ameliorarea simptomelor cu care vă confruntați. Produsele cosmetice pot fi utilizate doar pentru uz extern.
Vă recomandăm consumul produselor noastre de leac cu cel puțin 30 minute înainte sau după masă. A nu se consuma concomitent cu tratamentul de specialitate fără aviz medical.
Referințe bibliografice:
1. Leacuri Mănăstirești- Terapii pentru trup și suflet, Maria Borloveanu, editura Lumea Credinței, București, 2014
2. Plante tămăduitoare din Biblie, Editura Paul Editions, București, 2018
3. https://www.povesti-pentru-copii.com/poezii-pentru-copii/vasile-alecsandri/busuiocul.html
4. https://ro.wikipedia.org/wiki/Busuioc
5. https://www.5fructe.ro/articol/busuiocul-beneficii-utilizari-si-proprietati–i58
6. https://www.crestinortodox.ro/sanatate-stiinta/busuiocul-calmant-fara-egal-125373.html
7. https://neraplant.ro/farmacia-domnului/busuiocul/