Cătina sau „ginsengul românesc”
Cătina- curiozități și generalități
Cătina sau „ginsengul românesc” mai este cunoscută și cu numele de Hippophae rhamnoides. Este un arbust ramificar și spinos. Este răspândit de la zonele nisipoase și pietroase ale litoralului românesc până în regiunile de deal și de munte. Formează tufișuri foarte întinse. Cătina se găsește în aproape toate zonele pământului.
Din Europa până în Asia de Vest, Caucaz, Persia de Nord, Urali, Siberia de Sud până în Altai, din Asia de Est și până în Himalaya. Crește în general lângă râuri, stânci, păduri.
Cătina este recunoscută prin frunzele liniar-lanceolate, întregi, de o nuanță verde-cenușie pe față și alb-argintie pe spate. Face flori mici, dioice în perioada de primăvară. Fructele sunt ovale, cărnoase, lungi de 6-9 mm și late de 3-7 mm. Acestea au o culoare verde când apar, iar la maturitate devin galben-portocalii.
Arbustul de cătină atinge între 2 și 5 metri, are o scoarță brun-închis, ramuri laterale cu spini mulți și puternici.
Cătina sau „ginsengul românesc”
Cătina este supranumită „ginsengul românesc”, cătină albă sau cenușie. Este folosită încă din perioada tracilor, fiind preluată și de daco-romani în spațiul Carpato-Danubiano-Pontic.
Traian Săvulescu, fondatorul școlii române de fitopatologie spunea că:
„botanica populară s-a născut odată cu poporul, a evoluat cu el și într-însa se răsfrâng trecutul, istoria, îndeletnicirile, suferințele și bucuriile lui” (conform alphega-farmacie.ro).
Cătina rezistă la îngheț și congelare. Fructele au aceleași proprietăți și la minus 40 de grade Celsius. Fructele pot fi colectate de la finele lunii august până la primul îngheț.
Dr. Mariana Olingheru compară cătina cu suișurile și coborâșurile prin care trece un om în decursul vieții. Având în vedere arealul de răspândire, această plantă adună într-un singur fruct cantitatea optimă de viață, energie, sănătate și vitalitate prin vitaminele, mineralele și acizi esențiali pe care îi conține. Despre conținutul fructelor de cătină și ce beneficii aduc acestea sănătății noastre vom vorbi în continuare.
Cătina- sursa naturală de vitamine, minerale și acizi grași pentru o stare bună de sănătate
Cătina sau „ginsengul românesc” cuprinde în bobițele mici de fructe o cantitatea foarte ridicată de vitamine, minerale, acizi grași, enzime, flavonoizi, carotenoide și lipide. Fructele de cătină sunt bogate în vitamine precum: A,C, B1, B2, B6, B9 , D, E, K, PP, F.
Studiile au demonstrat că fructul de cătină conține de 3 ori mai multă vitamina C decât măceșele și de 10 mai mult decât citricele. De asemenea conține mai mult beta-caroten decât conține morcovul.
Tot în aceste fructe minune de toamnă se regăsesc o cantitate foarte bună de fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, seleniu, cupru și zinc. Conține și acizi grași Omega 3, Omega 6, Omega 7 (un acid esențial foarte rar) și Omega 9.
Cătina este renumită și pentru sursa bogată de antioxidanți: licopen, taraxantina, zeaxantina, flavonoide, carotenoide. Conține taninuri și steroli (campesterol,sitosterol), lecitine, inozitol. Are și acid cafeic, acid clorogenic, acizi graşi polinesaturati, carbohidrați. De asemenea, conține aminoacizi, proantociani, lipide, triterpene (acid ursolic, acid oleanolic).
Fructele de toamnă adună suficiente rezerve de vitamine, minerale, aminoacizi, fibre, enzime. Toate sunt de folos organismului pentru a face față sezonului rece.
Cătina sau „ginsengul românesc”
Cătina nu se lasă mai prejos de restul fructelor de toamnă, ci din contră este apreciată încă din vechime pentru proprietățile sale:
- imunostimulatoare, vitaminizante, antioxidante;
- detoxifiante, energizante, antiinflamatoare, antiulceroase;
- cicatrizante, hepatoprotectoare, cardioprotectoare;
- citoprotectoare, antibiotice, anticancerigene (în combinație cu alte plante);
- hipocolestemiante, depurative, hipotensive, emoliente;
- nutritive, energizante, antialergice, hipolipemiante, antitoxice;
- antiaterosclerotice, adaptogene, regeneratoare;
- antitumorale, radioprotectoare, astringente.
Principalele beneficii date de consumul de cătină
1. Cel mai bun aliat al sistemului imunitar în sezonul rece: Cătina
Datorită cantității ridicate de vitamina C, precum și de alte elemente esențiale imunității noastre, cătina a dat și dă mereu rezultate atunci când vine vorba de întărirea sistemului imunitar în sezonul rece când ne putem confrunta cu o serie de răceli, viruși, bacterii sau afecțiuni respiratorii.
2. Cătina ajută la refacerea organismului din convalescență, avitaminoză, astenie sau intervenții chirugicale.
Consumată crudă sau sub formă de ceaiuri, siropuri, în amestec cu miere, nectar, decoct, gem, tinctură sau suc, cătina favorizează refacerea organismului prin stimularea circulației și asigurare organismului a cantităților optime de vitamine, minerale (fier, magneziu, cupru, zinc, etc.).
3.Cătina combate răceala, virozele respiratorii și gripa datorită aportului ridicat de vitamine și minerale.
Pentru a preveni infecțiile virale și afecțiunile respiratorii din sezonul rece este indicat să se facă o cură de 2 ori pe an cu cătină (sub formă de suc, ceai sau tinctură).
Această cură nu este indică persoanelor care au tensiune foarte mică sau înainte de intervenții chirurgicale întrucât cătina favorizează producția de sânge dar în același timp scade tensiunea arterială.
4.Cătina combate stresul, oboseala, anxietatea și depresia, sprijinind totodată la buna funcționare a creierului.
Cătina conține printre altele serotonină, un neurotransmițător care induce o stare de calm, de curaj și de optimism. Produsul care te poate ajuta în această afecțiune este sucul bio de cătină, consumat zilnic, sau cât mai des.
5.Cătina ajută la îmbunătățirea vederii prin aportul de carotenoide, acizi grași esențiali, vitamine și minerale.
Carotenoizii sunt alți compuși antioxidanți importanți care se găsesc în boabele de cătină. Aceste nutrimente esențiale au rolul de a proteja vederea. Carotenoizii sunt capabili să încetinească evoluția degenerescenței maculare și pot preveni dezvoltarea cataractei, pe lângă îmbunătățirea vederii pe timp de noapte.
6.Cătina ajută aparatul cardiovascular
Cătina sprijină organismul în caz de afecțiuni cardiovasculare (tensiune ridicată, angină pectorală), circulație sanguină deficitară, precum și în afecțiuni hematologice (anemii, leucemii). Aceasta datorită aportului de acizi grași esențiali Omega 3, Omega 6, Omega 7 și Omega 9.
Mai multe studii au arătat, de asemenea, că nivelurile ridicate de vitamina C din boabele de cătină pot ajuta la creșterea consumului de fier din organism, asigurându-se astfel un flux crescut de sânge, în mod constant, deoarece fierul este un element-cheie în celulele roșii din sânge.
De asemenea, ajută la scăderea tensiunii foarte ridicate, la reducerea colesterolului rău (LDL), la reducerea riscului de infarct miocardic, accident vascular cerebral și arteroscleroză.
7.Cătina sprijină buna funcționare a aparatului gastro-intestinale
Este un bun protector gastric, intestinal, hepatic, pancreatic. Cătina ajută la ameliorarea afecțiunilor gastrice și ulceroase, la menținerea unei glicemii normale în sânge, la arderea normală a grăsimilor.
Este un bun aliat pentru cei care doresc să facă o cură de slăbit deoarece ajută la eliminarea substanțelor toxice din corp și asigură acestuia vitaminele și nutrienți necesari. Studiile au demonstrat că sucul de fructe de cătină ajută la combaterea stresului gastric, a inflamațiilor și arsurilor gastrice, a disconfortului gastro-intestinal și a constipației.
8.Cătină este foarte bună pentru combaterea alergiilor repetate
Administrată sub formă de tinctură înainte sau chiar în timpul sezonului care provoacă alergii (primăvara și toamna). Cătina ajută la refacerea celulelor și la fortificare sistemului imunitar de a lupta cu substanțele alergene din aer sau alimentație
9.Cătina încetinește procesul de îmbătrânire al pielii datorită antioxidanților pe care îi conține
De asemenea, cătina este un aliat foarte bun pentru refacerea pielii din arsuri, eczeme, dermatoze, micoze, herpes, răni și înțepături minore. Acest lucru este posibil datorită aportului ridicat de vitamine, antioxidanți și uleiuri regăsite în cătină care pot să combată radicalii liberi și bacteriile.
De asemenea, cătina utilizată în unguente alături de alte plante ajută la ameliorarea durerilor reumatice și a poliartitei. Cătina redă pielii și părului un aspect sănătos și plin de vitalitate.
10.Cătină este sprijin antitumoral și anticancerigen
Aceasta este un aliat împotriva radiațiilor provocate de tratamentele citostatice și chimio-terapeutice. Utilizată singular cătina ajută la vitaminizarea organismului atât intern cât și extern, la protejarea și refacerea celulară.
Singular utilizată încă nu a fost demonstrate efecte 100% de combatere a cancerului sau tumorilor însă în combinație cu alte plante ajută la combaterea celulelor canceroase, a radioactivității și a tumorilor maligne sau benigne.
Este de menționat că persoanelor care călătoresc în spațiu, cu elicoptere, cu avioane li se recomandă administrarea cătinii atât uscată cât și sub formă de preparate alimentare pentru a sprijini organismul să lupte cu unde radio-active.
Care din produsele noastre conțin Cătină?
De la sfârșitul lunii august și până toamna târziu măicuțele de la Mănăstirile Nera Plant, Dragomirna și Paltin Petru-Vodă fac provizii de cătină din zonele montane nepoluate pentru a obține cele mai bune produse destinate atât pentru uz intern cât și pentru uz extern.
Alimente gustoase și sănătoase care conțin Cătina sau „ginsengul românesc”
Produs la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă,Nectarul de cătină este aliatul perfect pentru sistemul imunitar în sezonul de toamnă-iarnă. Indicații ale produsului: avitamiroze, astenie, anemie, hepatita acută și cronică, stări gripale, vitaminizant, imunostimulator, depurativ, antioxidant, antiinflamator, cicatrizant, emolient, citoprotector.
Mierea cu cătină și propolis preparată la Mănăstirea Dragomirna este un alt aliat perfect pentru întreaga familie, în special pentru copii. Antioxidanții și vitaminele din cătină se completează foarte bine cu substanțele nutritive din mierea de albine.
Acestea rezultând un preparat plin de beneficii ce întăresc sistemul imunitar. Remediu natural cu multe aplicații, cătina conține un adevărat depozit de vitamine și minerale. Combinată cu mierea, aceasta este folosită în tratarea răcelilor de sezon și a virozelor respiratorii.
Cosmetice de leac și frumusețe care conțin extract din Cătina sau „ginsengul românesc”
Produsul pentru igienă și frumusețe de la Mănăstirea Nera Plant cu cătină
Săpunul lichid cu Gălbenele și Cătină, disponibil la cantitate de 1000 ml sau la cantitate de 500 ml, este un produs vitaminizant și regenerant pentru toate tipurile de piele. Acest săpun ajută la hidratarea, vitaminizare, împrospătarea și regenerarea pielii afectate de oboseală. Carotenoidele din cătină stimulează procesele regenerative ale pielii, care devine mătăsoasă şi suplă, câștigând în vitalitate și finețe.
Produsele cosmetice de leac de la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă cu cătină
Crema hidratantă recomandată pentru bătături, iritații și inflamații cutanate conține extract de cătină care ajută la fortificarea și vitaminizarea pielii.
Crema regenerantă cu propolis ajută la îngrijirea și hidratarea pielii afectate de răni, eczeme, dermatoze. Cătina ajută la fortificarea epidermei, conferindu-i un aspect mătăsos și plin de prospețime.
Crema pentru piele sensibilă ajută refacerea pielii afectate de iritații, urticarii, eczeme, dermatoze, iar datorită cătinei bogate în carotenoide, vitamine, minerale și acizi grași esențiali asigură pielii finețe și vitalitate.
Crema pentru escare este de mare folos persoanelor imobilitate la pat și care se pot confrunta atât cu această afecțiune cât și cu micoze, herpes, tăieturi și înțepături minore. Cătina ajută la vitaminizarea pielii, conferindu-i vitalitate și sprijinind regenerarea celulelor.
Cremă cu lavandă, rostopască și cătină pentru tumori ale pielii sprijină refacerea și restructurarea celulară a pielii afectată de tumori, bacterii patogene, inflamații, cicatrici, infecții. Conținutul de cătină sprijină procesul regenerativ al pielii și îi asigură un aspect sănătos și plin de prospețime și vitalitate.
Leacuri cu extract de Cătină
Cătina sau „ginsengul românesc” regăsită în produse de la Mănăstirea Nera Plant
Vă doriți o gamă de produse care au efect tonic general?
Atunci cu siguranță gama Imuno-Complex de la Mănăstirea Nera Plant vă poate fi de mare ajutor. Capsulele Imuno-Complex, Ceaiul Imuno-Complex și Tinctura Imuno-Complex datorită amestecului complex de cătină cu alte plante medicinale contribuie la vitalizarea, remineralizarea, susținerea sistemului imunitar. Acestea previn degenerarea celulară, îmbătrânirea prematură a țesuturilor. Combat astenia, sindromul oboselii cronice, convalescența, anemia și infecțiile virale.
În sezonul rece avem mereu nevoie de un sirop care să fortifice imunitate întregii familii. Maicile de la Mănăstirea Nera Plant ne pun la dispoziție două siropuri care conțin și extract de cătină. Aceasta are rolul de a fortifica sistemul imunitar, de a vitaminiza organismul și de a-l sprijini să facă față sezonul rece prin aportul optim de vitamine și minerale oferit de aceste fructe minune.
Unul din cele 2 siropuri care conțin cătină este Siropul Echinofruct forte, acesta este recomandat pentru astenie, sindrom de oboseală cronică, convalescență, anemie, alergii, profilaxia infecțiilor virale, creșterea rezistenței la efort psihico-fizic. Ajută la fortificarea sistemului imunitar și la desensibiizarea alergică.
Al doilea sirop care conține cătina este Siropul Tonic-Vitaminizant. Acesta se recomandă pentru imunitate scăzută, stres, astenie, convalescență, anemie. Contribuie totodată la tonifierea generală a organismului prin mineralizare și vitaminizare. Ajută la menținerea capacității de autoapărare a organismului.
Cătina sau „ginsengul românesc” regăsită în produse de la Mănăstirea Dragomirna
Mâinile dibace ale măicuțelor de la Mănăstirea Dragomirna prepară cu drag două tincturi excelente pe bază de cătină. Este vorba de Tinctura de Cătină și propolis și de Tinctura de Cătină.
Tinctura de Cătină și propolis întăreşte sistemul imunitar. Ajută la buna funcționare a tractului intestinal și a sistemului cardiovascular. Aceasta completează necesarul de vitamine din organism.
Tinctura de Cătină conține o serie de substanțe biologice active valoroase, cu rol foarte important în reglarea metabolismului uman. Are acțiune terapeutică și curativă în prevenirea și tratarea unor boli de ochi, piele, acnee juvenilă, gastroenterite, hepatite cronice. Ajută în afecțiuni renale, hipertensiune arterială, avitaminoze, boli ale sistemului nervos, arsuri, ş.a.
Cătina sau „ginsengul românesc” regăsită în produse de la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă
Tinctura Arnisal susține funcționarea normală a sistemului osteo-articular. Este recomandată pentru reumatism cronic degenerativ, dureri reumatismale, artrite (spondilită anchilopetică, poliartrită).
Tinctura de cătină susține capacitatea de autoapărare a organismului. Este recomandată în avitaminoze, stări de oboseală, hepatită cronică, stări gripale, reumatism, alergii.
Tinctura Osiprot prin acțiunea sinergică a compușilor activi din plante susține dezvoltarea și menținerea sistemului osos în condiții sănătoase. Este recomandată pentru osteoporoză și reumatism degenearativ.
Tinctura Roitina contribuie la menținerea stării normale de sănătate prin facilitarea eliminării toxinelor din organism și distrugerea radicalilor liberi nocivi.
Tinctura Rosanem pentru anemie are efecte benefice asupra fortificării organismului după perioadele de convalescență. Produsul este recomandat pentru anemie, stări de convalescență, avitaminoză. Cătina are un conținut ridicat de vitamine și minerale care pot îmbunătății circulația sângelui.
Tinctura Rostofina pentru hepatită cronică contribuie la funcționarea normală a ficatului și contribuie la protejarea celulei hepatice de acțiunea radicalilor liberi, fiind recomandată pentru hepatită cronică cu virus B și C, steatoză hepatică.
Tinctura antigripală Salipin care susține capacitatea de autoapărare a organismului și rezistența acestuia la acțiunea perturbatoare a agenților interni și externi. Este recomandată pentru viroze respiratorii, avitaminoze și gripe.
Tinctura Suncatin are efect antitumoral, produsul contribuie la vitaminizarea organismului. Acesta este indicat pentru tumori maligne cu diferite localizări.
Cătina sau „ginsengul românesc”
Produsele alimentare și de leac sunt pregătite manual în Sfintele Mănăstiri Nera, Dragomirna și Paltin Petru-Vodă. Acestea sunt suplimente alimentare și nu substituie tratamentul prescris de medic.
Produsele au un rol terapeutic și contribuie la ameliorarea simptomelor cu care vă confruntați. Produsele cosmetice pot fi utilizate doar pentru uz extern.
Vă recomandăm consumul produselor noastre de leac cu cel puțin 30 minute înainte sau după masă. A nu se consuma concomitent cu tratamentul de specialitate fără aviz medical.
Referințe bibliografice:
1 Leacuri și rețete mănăstirești, Nr. 19, 10 decembrie 2017- 10 februarie 2018
2 Leacuri și rețete mănăstirești, Nr. 22, 10 iunie- 10 august 2018
3 Leacuri și rețete mănăstirești, Nr. 24, 10 octombrie- 10 decembrie 2018
4 Leacuri și rețete mănăstirești, Nr. 25, 10 decembrie 2018- 10 februarie 2019
5 Leacuri și rețete mănăstirești, Nr. 26, 10 februarie- 10 aprilie 2019
6 Leacuri și rețete mănăstirești, Nr. 28, 10 iunie- 10 august 2019
7 Leacuri și rețete mănăstirești, Nr. 31, 10 decembrie 2019- 10 februarie 2020
8 https://ro.wikipedia.org/wiki/Cătină_albă
9 https://poise.ro/de-ce-si-cum-sa-introduci-catina-in-meniul-tau/
10 https://www.alphega-farmacie.ro/farmacia-verde/catina-alba-doctorul-imunitatii-854/
11 https://doc.ro/sanatate/ceai-catina-beneficii-vitamine
12 https://www.farmaciata.ro/catina/
13.https://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/catina-numita-si-ginsengul-romanesc-iata-ce-minuni-face-11506820/
14 https://neraplant.ro/farmacia-domnului/catina/