Ce înseamnă TDIS?
Introducere
Ce înseamnă TDIS sau mai exact ce înseamnă Tabăra din inima satului? Este un Centru ortodox de tineret pentru dezvoltare psiho-socială.
Într-o lume în care:
- a-ţi exprima credinţa este o formă de slăbiciune, o formă de “instabilitate” emoţională
- dacă eşti un adolescent ce merge la Biserică, rişti să fii supus bullying –ului la şcoală
- valorile creştine sunt înlocuite cu alte valori
- acceptarea a primit conotaţii sexuale multiple
- familia se vrea a fi redefinită,
Într-o lume …
există un Centru de tineret ortodox.
În inima Banatului de Munte, la poalele Semenicului . Într-un sătuc (asimilat Reşiţei) cu un nume de rezonanţă cel puţin vechi testamentală, Moniom, a fost înfiinţat cu 7 ani în urmă, de către preotul Mihai Ciucur, Centrul de Tineret Moniom.
Ce înseamnă TDIS și ce se întâmplă aici?
Aici sunt organizate activităţi pentru copii de toate vârstele, ateliere de creaţie , de dezvoltare personală şi multe altele.
Pe lângă aceste activităţi, în 2019, preotul Mihai Ciucur, alături de soţia sa Georgiana, au îndrăznit să privească dincolo de ograda lor. Împreună au gândit un proiect pentru copiii din 14 comune ale judeţului Caraş-Severin: Tabăra din inima satului (TDIS).
Astfel, sute de copii care nu participat niciodată la vreo tabără, aveau să se bucure de ateliere de creaţie şi dezvoltare personală, aveau să-şi descopere talente, abilităţi, trăiri la care nici nu s-au gândit vreodată.
Au fost reînviate obiceiuri locale şi tradiţii, au fost implicaţi părinţi şi chiar autorităţi locale. Cu alte cuvinte, vara lui 2019 a însemnat o mobilizare sub semnul credinţei şi al Bisericii Ortodoxe fără precedent.
Sute de copii şi de părinţi au putut să vadă că a fi creştin ortodox şi a-ţi exprima credinţa nu însemna doar un act de prezenţă duminica la Liturghie şi atât.
Ci înseamnă bucuria şi veselia pe care o poţi dărui în fiecare clipă semenului tău.
Au putut să vadă zeci de tineri voluntari care s-au dăruit şi au dăruit necondiţionat din preaplinul fiinţei lor, fără să se gândească la timpul lor, fără să se gândească la “gadget-urile” lor, fără să se gândească la ei… Iar ei, toţi tineri creştin-ortodocşi. Frumoşi, inteligenţi, plini de viaţă, creativi, dinamici, talentaţi, şi, mai presus de toate, dăruitori.
Nu-i aşa, că noi, ceilalţi, care obsevăm de pe margine toate acestea, ne umplem de bucurie şi ne încredinţăm că, totuşi, lumea mai are o speranţă? Că totuşi, deşi puţini, mai avem tineri care “să lupte” astăzi, asemeni strămoşilor noştri, dar cu alte arme (internet, etc.), pentru credinţa noastră?
Ce înseamnă TDIS?
Şi, pentru ca bucuria să ne fie mai mare, aflăm că proiectul continuă şi în 2020.
Iată dovada:
“Vineri, 24 ianuarie, s-a desfășurat în comuna Marga din județul Caraș-Severin o întâlnire de lucru a echipei de organizare a Programului TDIS (Tabăra din inima satului) 2020.
TDIS este cel mai mare program educațional al anului 2019 implementat de Episcopia Caransebeșului. Prin el au fost organizate 14 tabere în tot atâtea localități rurale din întreaga eparhie.
Timp de câteva luni 522 copii și tineri proveniți din 14 sate ale Banatului de Munte au avut parte de nenumărate ateliere de creație, seri tematice, recreere și formare duhovnicească.
În deschiderea acestui eveniment a fost săvârșit un Te Deum cu prilejul împlinirii în 24 ianuarie a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.
„Suntem la prima întâlnire din anul acesta cu tinerii din Episcopia Caransebeșului care are ca scop creionarea principalelor proiecte sociale, educaționale și misionare. Având în vedere succesul programului TDIS din 2019 ne bucurăm să implementăm anul acesta un nou proiect care să puncteze anul omagial al pastorației părinților și copiilor și anume proiectul «Tabăra din inima familiei».
Acesta se adaugă la TDIS și vom dezvolta atât în mediul rural cât și în mediul urban ateliere de educație, formare și pastorație a părinților pentru că această componentă a familiei ne preocupă foarte mult”. A subliniat părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului.
După slujbă, a fost vizionat un film de prezentare TDIS 2019. Apoi s-au analizat punctele tari, puncte slabe, ce a fost bine și ce nu a fost bine la ediția ce a trecut.
Tot în prima parte a zilei s-a stabilit conceptul TDIS 2020. Au fost conturate atelierele, modul de prezentare a lor, modalitățile de lucru, ghidul TDIS și ghidul voluntarului TDIS. De asemenea s-au stabilit echipele de lucru pe ateliere (formator – asistenți formare).
„Ne bucurăm că odată cu această întâlnire echipa de lucru a noastră s-a lărgit. Au venit tineri noi, voluntari cu experiență, care își vor aduce aportul lor la conceperea acestor tabere. La ora actuală sunt peste 100 de voluntari care doresc să se implice în aceste programe educaționale din Episcopia Caransebeșului”. A mai spus părintele inspector Mihai Ciucur.
În a doua parte a zilei s-a prezentat baza de date a voluntarilor pentru TDIS 2020. Apoi s-au organizat taberele – perioadă, număr de tabere, durata taberelor, locuri de organizare (localități) agreate, etc. De asemenea s-a discutat și despre promovarea proiectului, precum și alte detalii organizatorice.” (sursa: www.episcopiacaransebesului.ro)
Iar acum, noi, ceilalţi, “de pe margine”, ce mai putem spune, decât:
“Doamne, dă-le sănătate, putere, voinţă dreaptă şi înţeleptă şi ajutorul tău cel sfânt ca să ducă mai departe acestă lucrare!” Simona Lance