Chec de post cu miere, scorțișoară și propolis
Chec de post cu miere, scorțișoară și propolis
Checul de post este foarte uşor de preparat, nu necesită foarte multe ingrediente şi va fi cu siguranţă o surpriză plăcută pentru cei dragi.
Ingrediente
- Zahăr 1 pahar;
- Apă 1 pahar;
- Miere 2 linguri;
- Ulei fără miros 1 pahar;
- Făină albă calitate superioară 2 pahare;
- Bicarbonat de sodiu1 lingurita;
- Suc de lămâie 2 lingurițe;
- Praf de copt;
- Nuci;
- Mere.
Pași de urmat
Pasul 1. Mărunțim bine de tot nucile în blender.
Pasul 2. Cernem făina și o amestecăm cu praful de copt.
Pasul 3. Într-un vas sau bol termorezistent se adauhă apa, uleiul, zahărul și mierea cu școrțișoară și propolis. Apoi se pune pe baie de aburi și se amestecă până nu se dizolvă mierea și zahărul.
Propolisul regăsit în Mierea de albine cu scorțișoară și propolis este un produs apicol primar cu compoziţie complexă. Provine din culegerea de pe mugurii arborilor şi prelucrarea de către albine a unor substanţe răşinoase, aromate, plastifiante. Albinele adaugă secreţii glandulare, ceară etc.
Propolisul reprezintă o substanţă bioactivă deosebit de valoroasă, cu rol biostimulator şi bioregulator, acţionând în special la nivelul nucleilor hipotalamici. Produs bogat în vitaminele B1, B2, B3, B6, B12, C, D, A, biominerale: Zn, Ca, Mg, Fe, Cu, K, bioenzime, substanțe antifungice și antiseptice, propolisul și-a demonstrat eficienţa în peste 200 de afecţiuni.
Chec de post cu miere, scorțișoară și propolis
Pasul 4. Bicarbonatul de sodiu se amestecă cu sucul de lămâie(se stinge), apoi se încoporează în compoziția de miere și apă. Amestecați bine și observați că va face spumă și va crește puțin în volum.
Pasul 5. Luați vasul de pe aburi, adăugați nucile și iarăși amestecați bine.
Pasul 6. Adăugați amestecul de făină la compoziția de mai sus. Amestecați bine cu telul să nu se formeze cocoloașe. Trebuie să fie un aluat moale ca de chec.
Pasul 7. Pune aluatul într-o formă dreptunghiulară cu mărimea de 11cm. pe 25 cm. tapetată cu foaie de copt și unsă cu ulei. Deasupra puteți pune bucățele de mere sau pere.
Pasul 8. Coacem vreme de 45 de minute la foc mediu. Va crăpa puțin. Îl scoateți din cuptor când este gata (se veriică înfigând o scobitoare in mijloc,până la fund.
Pasul 9. Peste 10 min îl scoateți din tavă și lăsați să se răcorească bine. Apoi îl pudrați cu zahăr și serviți.
Vă dorim poftă bună și spor la gătit!