Ciorbă de legume
Ciorbă de legume
Ciorbă de legume
Ingrediente:
- 120 de grame de ceapă (o ceapă mărișoară), tăiată cubulețe;
- 75 de grame de morcov (1 morcov de mărime medie), tocat cubulețe;
- 40 de grame de țelină (o bucată de volumul unui ou mic), tocată cubulețe;
- 75 de grame de ardei, tocat cubulețe;
- 60 de grame de cartof ras pe răzătoare;
- 150 de grame de cartofi tăiați cubulețe;
- 150 de grame de roșii curățate de pieliță (sau din conservă de roșii în bulion);
- 120 de grame de conopidă ruptă în buchețele mici, cât să încapă în lingură;
- 100 de grame de fasole verde, tăiată bucățele mici;
- 2 linguri de ulei de măsline de busuioc;
- 1/2 de legătură de pătrunjel verde;
- 1/2 legătură de leuștean;
- condiment, sare și piper;
- opțional: pentru înăcrit, 150 ml. de borș sau oțet sau zeamă de lămâie după gust.
Într-o oală cam de 3 litri, se pune uleiul și se încinge moderat, pe foc mediu. Se adaugă ceapa, țelina și morcovul, totodată punând și un praf de sare. Se călesc la foc mediu, amestecând frecvent, până când ceapa începe să se înmoaie (va deveni translucidă).
Atunci, se adaugă ardeiul și cartoful ras, a cărui menire este de a contribui la obținerea unei ciorbe ceva mai consistente. Se călesc toate împreună, amestecând frecvent, preț de vreo 2-3 minute.
Ciorbă de legume
Peste legumele din oală se adaugă 1,7 litri de apă. Ca să grăbim fierberea ciorbei, putem adăuga apă caldă. După ce ciorba dă în clocot, se așezonează cu o linguriță de sare, pentru ca legumele care fierb în ea să preia puțin gust, apoi se adaugă conopida, care, dintre toate legumele folosite, fierbe cel mai greu. După vreo 2-3 minute, se adaugă și cartoful tăiat cubulețe.
După ce conopida și cartoful au fiert pe jumătate (atunci când se probează se simte că s-au înmuiat, dar încă mai păstrează ceva textură) se adaugă fasolea verde. După ce este fiartă și aceasta, adaugăm roșiile curățate de pieliță și tocate în cuburi și mai dăm ciorba de legume în câteva clocote, nu mai mult de 4-5 minute, apoi oprim focul și potrivim gustul de sărat, piperat și acru.
Dacă veți folosi borș, acesta se dă în clocot separat, într-un ibric, abia apoi se adaugă în oală, pentru un clocot final împreună cu ciorba de legume. Cu lămâie sau oțet se poate înăcri ciorba după gust, chiar și în farfurie, de către fiecare mesean în parte.
Se toacă verdețurile și se presară ciorba generos, păstrând verdeață tocată și pentru presărat în farfurie, chiar înainte de momentul servirii.
Ciorbă de legume
Se acoperă oala cu ciorba de legume cu capacul și se lasă să stea preț de 10 minute înainte de servire, ca să-și tragă sufletul și aromele verdețurilor să se infuzeze în zeamă.
Ciorba de legume de post se servește caldă, la felul unu. Se potrivește perfect cu o pâine de casă cu coaja bună și crocantă. La fel de bine merge cu ardei iuți murați sau proaspeți.