Puteți comanda produse în valoare de minim 100 lei și primiți cadou Revista Daruri Mănăstirești.
Clătite delicioase cu gem

Clătite delicioase cu gem

Ingrediente clătite:

  • 3 ouă;
  • 300 de grame de făină;
  • 300 de ml. de lapte;
  • bio gem;
  • 250-300 de ml. de apă minerală;
  • 3 linguri – 50 de grame – de unt topit (opțional);
  • 1 praf de sare;
  • optional: 1-3 (maximum) linguri zahăr;
  • arome (numai dacă faceți clătite cu umplutura dulce): 1 linguriță extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat, coajă rasă de lămaie;
  • în plus: aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prăjit.

Clătite delicioase cu gem

Prepararea aluatului de clătite:
1. Ouăle întregi se sparg într-un castron și se bat cu sarea.
2. Se adaugă făina, alternativ cu laptele, amestecând bine cu țelul în formă de pară după fiecare nouă tranșă adăugată. De la început putem adăuga extractul de vanilie și zahărul, dacă se folosește. Atenție, nu puneți mult zahăr în compoziție pentru că veți obține clătite negricioase. Zahărul se caramelizează în tigaie și le închide la culoare.
Se amestecă totul cu țelul, cu mixerul sau cu lingură de lemn. Insistați asupra cocoloașelor să se desfacă bine.
3. Puțin câte puțin, se încorporează în aluat lichidele și anume laptele, apa minerală și untul topit dar nu fierbinte. Amestecăm insistent și energic. Apa minerală se adaugă treptat, pentru a adapta consistența aluatului de clătite.
4. În final, aluatul trebuie să fie mătăsos, fără urmă de cocoloașe. Trebuie să aibă o consistență destul de lichidă dacă vreți clătite subțiri sau ceva mai grosuț dacă le vreți mai groase. Eu prefer clătitele fine și subțiri. Pentru asta adaptez consistența aluatului până la una asemănătoare înghețatei topite.

Gemul Nera Plant de zmeură și aronia – „o linguriță de sănătate dulce” – dă gust, savoare și vitamine rețetelor de prăjituri (cornulețe, rulade, croissante, etc.) și tuturor tipurilor de desert: cozonaci, gogoși, melcișori, plăcinte, clătite, vafe, gofre, deserturi de post precum budinci cu griș, orez, mei, hrișcă sau paste.

Ideal pentru micul dejun, pe pâine integrală cu unt.

Produs natural fără aditivi, conservanți sau coloranți.

Cum prăjim clătitele?
1. Încingeți bine tigaia, apoi ungeți suprafața tigăii cu grăsime (dacă folosiți, dacă nu, săriți peste acest pas). Eu ung tigaia cu o pensulă, pentru că nu îmi place să fie prea unsuroase clătitele.
2. Ținând tigaia ridicată de pe foc în mâna stângă, turnați cu polonicul sau cu o cană aluatul de clătite în tigaia bine încinsă. Trebuie să sfârâie când aluatul atinge tigaia. În același timp, cu stânga rotiți tigaia, așa încât aluatul să alunece pe toată suprafață, formând un strat uniform.
3. Nu puneți mai mult aluat decât e nevoie să se acopere uniform suprafața tigăii .
4. Așezați înapoi tigaia deasupra focului, care trebuie să fie potrivit spre iute. Când suprafața vizibilă a aluatului își pierde luciul și devine opacă iar marginile clătitei încep să devină aurii, e semn că trebuie întoarsă clătita pe partea cealaltă.
5. Clătitele se întorc de pe o parte pe cealaltă cu o spatulă de lemn. Ca alternativă, se pot arunca în sus cu tigaia, răsucindu-se în aer. Acest moment al întoarcerii clătitelor prin aruncare nu am reușit să-l imortalizez în fotografie. Puteți, însă, viziona procedeul în rețeta video încorporată mai sus.
Începătorilor nu le recomand, însă, niciun fel de acrobații cu clătitele. Acestea se pot solda cu accidente sau într-un caz mai puțin grav, cu clătite distruse și mizerie în bucătărie. Spatula de lemn rămâne sfântă și abordarea cea mai la îndemână (poza 5).
6. După ce se întoarce, clătita se mai coace puțin, până când are ușoare urme de rumenire pe partea expusă la foc.
7. Clătitele se scot din tigaie pe măsură ce sunt coapte, lăsându-le să alunece unele peste celelalte pe o farfurie întinsă.
8. Se continuă la fel până ce aluatul se epuizează.

Adaugă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0770 948 482

Suntem pe facebook