Coada șoricelului – O plantă de nădejde
Coada șoricelului – O plantă de nădejde
Coada șoricelului este o plantă comună în România, însă care deține proprietăți benefice numeroase asupra metabolismului uman. În termeni științifici, se mai numește și Achillea millefolium.
Aceasta este o plantă erbacee, perenă, din familia Asteraceae, cu frunze păroase și flori albe sau roz. De obicei, se găsește în câmpii și chiar în regiunile subalpine, fiind originară din Europa și din vestul Asiei.
Numele acestei plante, Achillea provine de la Ahile, eroul legendar din războiul pentru Troia, care a descoperit această plantă și a folosit-o pentru tratarea rănilor cutanate ale soldaților săi.
Așadar, iată mai jos beneficiile acestei plante:
-
Ajută la vindecarea rănilor
După cum am menționat mai sus, coada șoricelului a fost folosită de către Ahile pentru a vindeca rănile soldaților. Așadar, încă din timpurile antice, aceasta a fost principala sa întrebuințare și a fost folosită ca remediu natural. Extractul din frunzele acestei plante conține proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, care ajută la vindecarea rănilor.
Spre exemplu, unguentul cu coada șoricelului de la Dokimon, creat pe Sfântul Munte Athos, stimulează circulația sângelui și ajută la tratarea varicelor, umflăturii și oboselii picioarelor, calmându-le. De asemenea, reduce simptomele hemoroizilor.
2. Combate afecțiunile digestive
S-a dovedit faptul că, printre numeroasele sale beneficii, se numără și combaterea afecțiunilor digestive precum ulcer, sindromul intestinului iritabil și crampele stomacale. Pentru aceste afecțiuni, se recomandă utilizarea tincturii cu coada șoricelului de la Mănăstirea Dragomirna .
Aceasta reglează nivelul colesterolului, asigură confortul digestiv, sprijină sănătatea aparatului genital și combate balonarea și diareea.
3. Ajută la diminuarea simptomelor de depresie și anxietate
Flavonoidele și alcaloizii care se găsesc în coada șoricelului pot ajuta la diminuarea simptomelor de depresie și anxietate. Studiile arată că plantele care conțin alcaloizi, reduc secreția de corticosteron, un hormon al cărui nivel crește în momentele de stres.
Așadar, coada șoricelului este o plantă benefică pentru întregul nostru organism, având numeroase proprietăți importante. Cremele și tincturile cu extract din această plantă ajută la revitalizarea întregului metabolism și la îmbunătățirea stării de sănătate.
Coada șoricelului – O plantă de nădejde