Puteți comanda produse în valoare de minim 100 lei și primiți cadou Revista Daruri Mănăstirești.
Darurile Mănăstirești de la Mănăstirea Paltin
28 martie 2020/Articole duhovnicești
  • de admin
  • 0
Darurile Mănăstirești de la Mănăstirea Paltin
Cum a început totul?

Darurile Mănăstirești de la Mănăstirea Paltin sunt produse naturale preparate manual cu post și nevoință de maicile viețuitoare în mănăstire.

Începuturile acestei mănăstiri se regăsesc undeva în jurul anului 2000, când părintele Justin Pârvu, duhovnicul mult căutat de la Mănăstirea Petru – Vodă. Aceasta îşi arătă dorinţa de a înfiinţa un aşezământ social – filantropic pentru românii nevoiaşi.

Iniţial nu s-a urmărit ridicarea unui aşezământ monahal de mare amploare. Părintele Justin Pârvu dorind a amenaja un loc simplu, unde cei nevoiaşi să fie mângâiaţi întru neputinţele lor. Un loc pentru oameni sărmani, bolnavi, bătrâni şi copii neajutoraţi pentru care societatea nu a găsit loc, timp sau resurse.

Darurile Mănăstirești de la Mănăstirea Paltin

Pentru început, în anul 1999, părintele Justin a amenajat un mic azil, o mică bolniţă. Scopul era ca aici să poată vieţui câteva maici bătrâne, bolnave. Acesta esta puţin mai jos, la 3 km. distanţă de Mănăstirea Petru – Vodă.

În timp, aici s-au retras şi unele maici cu instruire corespunzătoare. Maici cu studii superioare în medicină generală, stomatologie, asistenţă socială şi în pedagogie.

Pe lângă un corp smerit de chilii, locul s-a îmbogăţit cu un laborator destinat preparării plantelor medicinale. Dar şi cu un paraclis închinat Sf. M. Mc. Pantelimon pentru săvârşirea sfintelor slujbe.

Ce se întâmplă în prezent la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă?

Darurile Mănăstirești de la Mănăstirea Paltin

Maicile din aşezământul social de la Paltin Petru–Vodă se nevoiesc neîncetat înspre mântuire din zori până în miez de noapte. Ziua o dedică îngrijirii şi slujirii copiilor şi bătrânilor, în vreme ce noaptea o închină întotdeauna rugăciunilor, slujbelor şi nevoinţelor personale.

Slujba de noapte începe la miezul nopţii şi până în zorii dimineţii maicile pomenesc pomelnicele credincioşilor şi psalmodiază întru slava lui Dumnezeu. Rânduiala slujbelor din mănăstire urmează fidel regulilor Tipicului Sf. Sava cel Sfinţit.

Pe lângă slujirile social-filantropice, maicile îndeplinesc şi multe alte ascultări. Printre acestea amintim grădinăritul, creşterea animalelor, brodarea de veşminte preoţeşti şi costume naţionale, croitoria. Tot maicile se ocupă și de litografierea şi zugrăvirea de icoane bizantine, editarea unor cărţi şi a unei reviste de învăţătură ortodoxă intitulată „Atitudini”.

Darurile Mănăstirești de la Mănăstirea Paltin

O parte din maici se ocupă cu culegerea şi prelucrarea plantelor medicinale, valorificând bogăţia fito-terapeutică a împrejurimilor. În cadrul unui laborator se prepară medicamente naturiste: creme, siropuri, uleiuri şi tincturi pentru o gamă largă de afecţiuni.

Aşezământul social-filantropic al mănăstirii Paltin reprezintă încununarea activităţilor părintelui Justin Pârvu de zidire duhovnicească şi de lăcaşuri de ajutorare pentru credincioşii de pretutindeni, aflaţi în nevoi. Aceasta este o pildă de lucrare creştină pentru Biserica zilelor noastre, similară celei înfăptuite de Sf. Vasile cel Mare pentru Biserica timpului său.

În prezent, în această mănăstire vieţuiesc 160 de maici, sub oblăduirea călduroasă a maicii stareţe, Monahia Justina Bujor.

Ce povețe ne dau măicuțele de la Mănăstirea Paltin despre creațiile lor?

Darurile Mănăstirești de la Mănăstirea Paltin

În ultimii ani, după ce s-a înființat laboratorul de plante medicinale, așezămintele vegheate de rugăciunile celui care este considerat voievodul monahismului românesc, au devenit o atracție permanentă. Atât pentru cei care caută tămăduire pentru bolile sufletului cu rugăciune, post și liniște. Cât și pentru cei care vor să-și trateze și bolile trupului cu leacurile preparate de maicile Mănăstirii Paltin (tincturi, siropuri, uleiuri, creme.

Tincturile se pot administra ca atare sau diluate în puțină apă sau ceai (50-100 ml), de preferat înainte de masă cu jumătate de oră. Când sunt recomandate tincturi pentru mai multe afecțiuni, atunci fie se face un tratament în perioade diferite, fie se iau la o diferență de jumătate de oră una de cealaltă în aceeași perioadă.

La copii cu vârste cuprinse 9-14 ani se administrează jumătate din doza adultului.

Durata unui tratament (atât pentru adulți cât și pentru copii peste 9 ani) trebuie să fie de 6 săptămâni. Apoi trebuie urmată de o pauză de 6-7 săptămâni, după care se poate relua tratamentul.

Observații privind remediile naturiste mănăstirești:

Darurile Mănăstirești de la Mănăstirea Paltin

Tincturile, în general, nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează. Se mai pot prepara, la cerere, tincturi pentru diverse afecțiuni. Se prepară de la spondilită anchilopoetică, poliartrită reumatoidă la sinuzită, tumori, gută, alcoolism, tabagism. De la epilepsie, psoriazis, alopecie, colon iritabil la tulburări de memorie, stres, emotivitate.

Maicile mai prepară tincturi și pentru gușă hashimoto, pancreatită, afecțiuni ale splinei, abcese dentare. Precum și pentru infertilitate la bărbați și la femei, boli autoimune, mătreață, etc


Bibliografie
  • site-ul oficial al Mănăstirii Paltin, www.paltin.mmb.ro
  • Rețete Plante Mănăstirea Paltin Petru Vodă

Adaugă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0770 948 482

Suntem pe facebook