Duminica Sfinților Români
Duminica a doua după Rusalii
Duminica Sfinților Români este rânduită de Patriarhia Ortodoxă Română în a doua Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt.
„Cuvântul dumnezeiesc pe pământul românesc a odrăslit, iar Biserica străbună cu sfinți s-a împodobit. Vrednici luptători s-au arătat mucenicii și mărturisitorii care pentru Hristos viața și-au jertfit, iar cuvioșii și pustnicii întru nevoințe urmând calea Domnului, chipuri îngerești au dobândit. Arhiereii și preoții neîncetat vestind Cuvântul Evangheliei au mărturisit, iar binecredincioșii voievozi biserici au înălțat și cu dreptslăvitorii creștini cu râvnă și jertfelnicie credința ortodoxă și țara au apărat. Toate cetele sfinților, împreună rugați pe milostivul Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.”
(Troparul Sfinților Români)
Duminica Sfinților Români
Duminica inchinată Sfinților Români este prăznuită în a doua duminică după Rusalii. Ea a fost închinată tuturor sfinților români de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române exact acum 28 de ani, în data de 20-21 iunie, în anul 1992. Atunci s-a hotărât:
„ca de acum și pănă la sfărșitul veacurilor, în întreaga Biserica Ortodoxă Română, să se numere cu sfinții și să se cinstească după pravilă, cu slujba specială și cu acatist, toți sfinții din neamul românesc, știuți și neștiuți, pentru a căror cinstire se instituie «Duminica Sfinților Români», care va fi așezată în calendarul Bisericii noastre, în fiecare an, a doua Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt, arătându se prin aceasta lucrarea Sfântului Duh în Biserica noastră de a lungul veacurilor.” (Act sinodal al Bisericii Ortodoxe Autocefale Române privind canonizarea unor sfinți români, 20 iunie, 1992).
Duminica Sfinților Români constituie un memorial viu al prezenței și lucrării Duhului Sfânt pe pământul românesc. (sursa crestinortodox.ro)
Anul 1992 marca reluarea procesului de canonizare a sfinților români început în anii 1950-1955, când Biserica Ortodoxă Română aproba, pentru prima dată de la obținerea autocefaliei, proslăvirea unor sfinți români.
Procesul de documentare a continuat în perioada comunistă, ceea ce a permis adoptarea în 1992 a unei noi hotărâri de canonizare. După 1992, numărul sfinților canonizați în Biserica Ortodoxă Română (sau nou-înscriși în calendarul ortodox românesc) a depășit o sută. (sursa ro.orthodoxwiki.org)
Duminica Sfinților Români
Evanghelia ce se citește în această duminică relevă chemarea primilor Apostoli la propovăduire de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Această evanghelie arătându-ne faptul că așa cum Sfinți Apostoli Petru, Andrei, Ioan și Iacov au lăsat toate ale lumii și au devenit pescari ai Hristos, mergând să propovăduiască Sfânta Evanghelie în toată lume.
Tot așa și Sfinți neamului nostru românesc au lăsat grija cea lumească și au urmat lui Hristos. Acești Sfinți Români, așa cum spune și troparul, au luptat pentru apărarea credinței dreptmăritoare, a bisericii și a neamului nostru.
Chiar dacă doar o parte din numele Sfinților Români sunt prezente în calendarele noastre, trebuie să cunoaștem că sunt și alți sfinți români, știuți numai de Dumnezeu. El a lucrat și lucrează minunat în istoria umanității, chemând la sfințenie neamurile și oamenii, indiferent de etnie, profesie, cultură sau vârstă. Sfințenia vine din lucrarea Sfântului Duh în oameni, iar Biserica constată și proclamă sfințenia acolo unde Dumnezeu a binevoit să o arăte. (sursa crestinortox.ro)
Duminica Sfinților Români
Căutând câteva cuvinte despre această duminică frumoasă am dat peste o povestioară rostită de părintele Ilie Cleopa cu prilejul acestei duminici:
Un necredincios oarecare străbătea Oceanul Atlantic, pe un vapor mare, pe un transatlantic. Şi un sărman misionar predica pe vapor, noaptea, despre Dumnezeu, despre minunile Lui care se văd pe cer, sus, pe pământ şi în aer. Iar necredinciosul, ca să ia în batjocură pe misionar, a luat binoclul şi se tot uita lung la stele.
Iar misionarul lui Hristos predica cu foc, pentru că Dumnezeu dă putere multă în cuvânt celor ce-L binevestesc pe El şi-L predică pe Dumnezeul cel adevărat, pe Stăpânul zidirii. La urmă, vine cel necredincios şi zice către preot:
„Părinte, tot predici pe Dumnezeu, dar eu m-am uitat cu binoclul la stele şi nu L-am văzut, nu ştiu unde e”. Iar misionarul lui Hristos i-a spus: „Bine zici, frate, că nu-L vezi şi în acest fel nici n-ai să-L vezi în veacul veacului. Dar ştii de ce? Ca să-L vezi pe Dumnezeu, trebuie să cureţi inima de necredinţă, de păgânătate.
Căci aşa ne învaţă pe noi Evanghelia, spunându-ne în fericirea a şasea: «Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu» (Matei 5, 7). Deci, drept ai zis că nu L-ai văzut şi nici n-ai să-L vezi în veacul veacului, până ce nu-ţi vei curăţi inima ta de necredinţă, de răutate şi de păcate. Atunci ai să-L vezi pe Dumnezeu, prin lumina credinţei”. (sursa doxologia.ro)
Duminica Sfinților Români
Noi, românii, ca neam am primit credința creștină de la unul din primi patru Apostoli chemați de Mântuitorul nostru, de la Sfântul Apostol Andrei.
Ne-am format ca neam în credința creștin-ortodoxă, în mod firesc și normal Dumnezeu ne-a răsplătit, răspunsul pozitiv de a urma chemării Mântuitorului și de a accepta botezul creștin, prin Sfinții noștri români.
Unii născuții și crescuți aici, alții care au venit să trăiască pe pământul nostru românesc. Iar alții care din rânduiala lui Dumnezeu au vrut ca Sfintele lor Moaște să fie puse la loc de cinste în bisericile noastre de pe pâmântul românesc.
În fiecare lună din an, în calendarul Bisericii noastre se află însă și câte unul sau mai mulți sfinți români. Nu există nici o lună în calendarul Bisericii noastre în care să nu fie pomenit și câte un sfânt român. E o mare bucurie să știm că printre mijlocitorii noștri înaintea lui Dumnezeu sunt și sfinți români. (sursa crestinortodox.ro)
Sfinții români canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
Duminica Sfinților Români
IANUARIE
10. †) Sfăntul Cuvios Antipa de la Calapodești
13. Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic
25. † Sfântul Bretanion, Episcopul Tomisului
26. Sfântul Iosif cel Milostiv, mitropolitul Moldovei
FEBRUARIE
28. † Cuvioșii Ioan Casian Romanul și Gherman din Dobrogea (în anii bisecti sunt serbați pe 29 februarie)
MARTIE
7. Sfântul Mucenic Efrem, episcopul Tomisului
26. Sfinții Mucenici Montanus, preotul, și sotia sa, Maxima
Duminica Sfinților Români
APRILIE
6. Sfântul Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium
11. †) Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica
12. †) Sfântul Mucenic Sava de la Buzău
14. † Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului
20. †) Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului
24. †) Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest și Sava, Mitropoliții Transilvaniei; Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin din Durostorum
25. †) Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului
26. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și Tasie
28. Sfinții Mucenici: Maxim, Dada și Cvintilian din Ozovia
MAI
3. Sfântul Irodion de la Lainici
12. † Sfântul Mucenic Ioan Valahul
15. † Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei
16. Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei
27. Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul
IUNIE
2. †) Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
4. †) Sfinții Mucenici: Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel
8. Sfinții Mărturisitori Nicandru și Marcian
15. Sfântul Mucenic Isihie
22. †) Sfântul Ierarh Grigorie Dascălu, Mitropolitul Țării Românești
24. †) Sfântul Niceta de Remesiana; Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
30. †) Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț
Duminica Sfinților Români
IULIE
1. †) Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți
2. †) Sfântul Voievod Ștefan cel Mare
8. Sfinții Mucenici Epictet și Astion
18. †) Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor
21. † Sfinții Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia
AUGUST
5. †) Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț
7. †) Sfânta Cuvioasa Teodora de la Sihla; Sfântul Pafnutie – Pârvu Mutu
11. †) Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului
16. †) Sfinții Martiri Brâncoveni, Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache; Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec
21. Sfinții Mucenici: Donat, diaconul; Romul, preotul; Silvan, diaconul, și Vetust
23. †) Sfântul Mucenic Lup
30. †) Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei; † Sfântul Cuvios Ioan de la Rașca și Secu
SEPTEMBRIE
1. † Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul
3. Sf. Cuv. Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stânișoara
7. † Sfinții Cuvioși Simeon și Amfilohie de la Pângărați
9. † Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona și Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău
13. † Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop
15. †) Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului
22. † Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi
26. † Sfântul Voievod Neagoe Basarab
27. †) Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul
Duminica Sfinților Români
OCTOMBRIE
1. † Sfinții Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani
5. † Sfinții Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu
14. †) Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași
21. †) Sfinții Cuvioși Mărturisitori: Visarion, Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea; Sfinții Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel
27. †) Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște sunt la Patriarhia Română
28. † Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești
NOIEMBRIE
9. Sfinții Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat;
12. †) Sfinții Martiri și Mărturisitori năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu
15. †) Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț
20. †) Sfântul Grigorie Decapolitul; Sfântul Mucenic Dasie
23. †) Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea
30. †) Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României; † Sfântul Ierarh Andrei Saguna, mitropolitul Transilvaniei
DECEMBRIE
3. †) Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
7. †) Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș
13. †) Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei
18. †) Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul
22. †) Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului
26. †) Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana
31. Sfântul Mucenic Hermes. (sursa crestinortodox.ro)
Duminica Sfinților Români
Iată că dacă cercetăm cu atenție chiar în data de 22 iunie, nu departe de acestă Sfântă zi de Duminică avem și prăznuirea unui sfânt român. Sfântul Ierarh Grigorie Dascălu, Mitropolitul Țării Românești. Câteva cuvinte despre acest Sfânt ar fii demne de menționat.
Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a fost unul dintre cei mai de seamă mitropoliți al Țării Românești din secolul al XIX-lea (între anii 1823-1834). Întreaga sa viață și lucrare în slujba Bisericii a fost un exemplu de sfințenie și de iubire pentru cei pe care i-a păstorit.
Sfântul Grigorie Dascălul s-a născut în București, în anul 1765, din părinți iubitori de Dumnezeu. Numele său de mirean era Gheorghe Miculescu.
Întreaga viață și lucrare a mitropolitului Grigorie în slujba Bisericii a fost un exemplu de sfințenie și de iubire jertfelnică pentru păstoriții săi. De sprijinul său material beneficiind numeroși săraci, văduve, orfani oferind hrană, adăpost și cărți de învățătură.
La moartea sa au rămas o mulțime de cărți pregătite spre a fi oferite în dar școlarilor. Activitatea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul în scaunul de mitropolit al Țării Românești a fost întreruptă de către administrația rusă instaurată în Principatele române, fiind exilat timp de peste patru ani la Chișinău, Buzău și Căldărușani.
Duminica Sfinților Români
Sfântul Ierarh Grigorie s-a îngrijit, în mod special, și de restaurarea catedralei mitropolitane din București, precum și de traducerea și tipărirea în limba română a Vieților Sfinților, pe care le considera „atât de folositoare pentru formarea duhovnicească și luminarea sufletelor credincioșilor”.
Pentru viața, activitatea și strădania sa duhovnicească, Sfântul Ierarh Grigorie a rămas în istoria Bisericii și a poporului român drept cel mai de seamă întâistătător al scaunului mitropoliei Țării Românești din secolul al XIX-lea, fiind cunoscut cu supranumele de „Dascălul”.
La 22 iunie, 1834, mitropolitul Grigorie adoarme în Domnul și este înmormântat lângă zidul bisericii Mănăstirii Căldărușani, în partea de nord. După șapte ani, osemintele sale s-au strămutat în gropnița Mănăstirii Căldărușani, iar în prezent sunt așezate în pridvorul bisericii. (sursa ro.othodoxwiki.org)
Duminica Sfinților Români
Am căutat și am găsit și Acatistul Sfinților Români, pentru cei care sunt doritori pot să îl citească. Acest acatist se poate lectura accesând acest link. (sursa acatist ro.orthodoxwiki.org)
Se pot spune multe, este o duminică cu totul aparate, este Duminica noastră, a românilor, am putea spune că aceasta este ca o a doua zi națională, dar de data aceasta cu prăznuire duhovnicească.
Deoarece atât în Sfânta Biserică întemeiată de Mântuitorul Iisus Hristos pe pâmânt, cât și în Biserica Triumfătoare (Biserica Cerească, întemeiată de la începutul zidirii), azi de face prăznuire a celor care au trăit și s-au jertfit pentru neamul nostru românesc și pentru credința strămoșească dată de Dumnezeu Sfinților Săi Apostoli și prin ei și neamului nostru românesc atât de încercat. Amin
„Ca pe o pârgă a firii, Ție, Săditorul făpturii, Biserica noastră dreptmăritoare îți aducem pe toți sfinții care au odrăslit din neamul nostru și toate laturile țării le-au sfințit prin însutite osteneli și nevoințe duhovnicești și, ca pe o cunună cu nestemate împodobită la tronul Prea Sfintei Treimi o așează, ca să se roage pururea pentru pacea a toată lumea și pentru mântuirea sufletelor noastre.”
(Condacul Sfinților Români)
Vă dorim Duminică Binecuvântată!
Echipa Daruri Mănăstirești
Bibliografie:
1. https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/duminica-sfintilor-romani/duminica-inchinata-sfintilor-romani-158562.html
2. https://doxologia.ro/biblioteca/predici/predica-la-duminica-ii-dupa-rusalii-sfintilor-romani-pr-ilie-cleopa
3. https://ro.orthodoxwiki.org/Duminica_Sfinților_Români
4. https://ro.orthodoxwiki.org/Acatistul_Sfinților_Români
5. https://ro.orthodoxwiki.org/Grigorie_Dascălul
6. Sursa poze Duminica Sfinților Români: https://www.google.com/
7. Sursa poză Sfântul Grigore Dascălul: https://ro.orthodoxwiki.org/Grigorie_Dascălul