Măceșele- sursă de vitamine și minerale
Măceșele- curiozități și generalități
Măceșele sunt pseudo-fructele arbustului denumit măceș (Rosa canina). Măceșul este o plantă cu frunze căzătoare, cu înălțimi între 1 și 4 metri, cu tulpină acoperită de țepi, cu flori alb-rozalii și cu fructe ce au o formă elipsoidă și o culoare roșie sau portocaliu închis.
Măceșul se găsește de la zonele de câmpie până la zonele montane, fiind foarte des regăsit pe marginea drumurilor, a gardurilor și a fânețelor.
Măceșele- sursa naturală de vitamine și minerale pentru o stare bună de sănătate
Aceste fructe-minune ale toamnei sunt o sursă natural de vitamina C (conțin între 500 – peste 1000 mg %), dar sunt și o sursă de vitamine precum B2, E, K, PP, P și săruri minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier). Culoarea roșie demonstrează că sunt o sursă sigură de carotenoide, dar conțin și glucide, pectine, dextrine, vanilină, lecitină, acid citric, acid malic, taninuri și ulei volatil.
Măceșele sunt apreciate încă din vechime pentru proprietățile lor imunostimulatoare, vitaminizante, tonice și regenerante, gastroprotectoare, antioxidante, antilitiazice, diuretice, antidiareice, vasodilatatoare arterial, antiinflamatoare și antihelmintice.
Măceșele- sursă de vitamine și minerale
Consumul de măceșe se poate face sub formă de ceaiuri, decocturi, tincturi, gemuri, infuzii, cidru, acestea acționează în prevenirea și ameliorarea stărilor de stres oxidativ, anemii, convalescență, epuizare generală, anxietate, alergii. Fiind un bun adjuvant în anorexie, indigestii, colecistite, enterocolite, inflamații ale căilor urinare și rinichilor, litiază biliară și renală, diaree, dizenterie, afecțiuni vasculare, osteoartrite sau parazitoze intestinale.
Principalele beneficii date de consumul de măceșe
1. Măceșele sunt adevărate surse de vitamine fapt ce le descrie principiul vitaminizant, dar acestea ajutǎ şi la asimilarea vitaminelor şi mineralelor din alte surse externe.
Curele de vitaminizare trebuiesc făcută în special iarna, la efort fizic sau intelectual, în caz de anemii, convalescenţǎ, răceli, febră, etc. Curele cu măceşe ajutǎ organismul să se adapteze la condiţiile de stres, la suprasolicitare, să reziste mai bine în faţa emoţiilor negative, să facǎ faţǎ frustrǎrilor, enervǎrilor.
De asemenea, ele combat insomniile, migrenele, asteniile, amneziile, nevrozele, anxietatea, oboseala.
2. Sunt un bun adjuvant în diabetul zaharat
– având un conţinut crescut de antociani, măceşele sunt recomandate şi în diabetul de tip 2, deoarece au un efect antidiabetic, hipoglicemiant, de stabilizare a glicemiei.
3. Măceșele sunt un aliat de nădejde în afecţiunile cardiovasculare –
Vitaminele din complexul B, vitamina C și bioflavonoidele, ajută la adaptarea aparatului cardiovascular la condiţiile de stres, măceşele previn puseele de hipertensiune.
Acestea mai sunt folosite ca adjuvant în cazul varicelor, a tromboflebitei, a aterosclerozei şi vasodilatator arterial. Se recomandǎ, primăvara şi toamna, câte o cură de 30 zile cu pulbere de măceşe, sirop de mǎceşe, infuzii şi decoct de mǎceşe.
4. Măceşele previn și ameliorează afecțiunile respiratorii
Administrate sub formă de pulbere se folosesc în cazul febrei; infuziile, decocturile şi tincturile sunt eficace în cazul gripelor, răcelilor, răguşelii, rinosinuzitei, faringitei, astmului bronşic, pneumoniei şi chiar a tuberculozei; ceaiul de măceşe calmează tusea şi revigorează organismul.
Cura de măceşe se recomandă mai ales în sezonul rece, asociată cu cătina, propolis, polen şi miere.
5. Gripa și guturaiul sunt prevenite cu pulberea de mǎceşe.
Aceasta ajută la vindecare în timp mai scurt, organismul rezistǎ mai bine la accesele de febrǎ și la efectele secundare ale bolii – dureri de cap, musculare, vertij – care sunt mult diminuate.
6. Măceșele combat avitaminoza
Se recomandă consumul de pulbere de mǎceşe timp de 60 de zile. Mǎceşele nu doar cǎ au conţinut ridicat de vitamina C şi de alte vitamine (în special vitaminele din complexul B și provitamina A).
7. Aliat împotriva alergiilor:
Măceșele sunt recomandate sub formă de infuzie în cure de 45 de zile, se consumă o 1/2 l de infuzie de mǎceşe pe zi, la sfârşitul iernii – începutul primǎverii, ca efectul sǎ fie maxim în luna aprilie, când florile încep să înflorească.
8. Adjuvant în afecţiuni hepatobiliare
Măceşele au acţiune benefică în cazul diferitelor afecţiuni hepatice, în cazul litiazei şi infecţiilor biliare, a colecistitelor şi a dischineziei biliare. În cazul colecistitei, a litiazei şi a colicilor biliari se administreazǎ câte un pahar de infuzie de mǎceşe, cu 30 de minute înaintea fiecǎrei mese, în cure de 30 de zile, urmate de câte 10 zile de pauzǎ.
9. Afecţiuni gastrointestinale
Mǎceşele stimuleazǎ pofta de mâncare şi digestia, au proprietăţi astringente, diuretice, dar şi uşor laxative, fiind un excelent regulator al digestiei. Atât florile, frunzele, cât şi pseudofructele reprezintǎ inclusiv un adjuvant în caz de dizenterie. Măceşele sunt recomandate în caz de gastrite, hemoragii stomacale, crampe, senzaţie de vomǎ, intoxicaţii, enterocolite, inflamaţie intestinalǎ, dar şi pentru eliminarea viermilor intestinali.
Se utilizeazǎ fructele crude sau uscate amestecate cu miere de albine (2 pǎrți fructe şi 1 parte miere), care se consumǎ înainte de mese, pe stomacul gol, câte 2 – 3 linguriţe pe zi.
În cazul intoxicaţiilor stomacale se prepară infuzii concentrate, decocturi, macerate la rece şi pulberi.
Măceșele- sursă de vitamine și minerale
Măceșele ajută și în caz de constipaţie – se administreazǎ câte o jumǎtate de litru de infuzie de măceşe îndulcită cu miere, băută dimineaţa, pe stomacul gol.
Acizii pectici din compoziţia măceşelor ajutǎ la normalizarea florei intestinale şi îmbunǎtǎţesc tranzitul intestinal, având un efect laxativ de intensitate medie.
Măceșele acționează contra colicilor abdominali – 2 linguriţe cu pulbere de mǎceşe pe zi, iar contra constipaţiei şi hemoroizilor se beau câte 2 căni de infuzie din flori de mǎceşe pe zi. Infuzia din flori de mǎceşe este un laxativ eficient pentru copii. Se preparǎ din 10 g de flori la 250 ml de apă clocotită.
Măceșele ajută la combaterea diareei –utilizăm un decoct din 30-50 g de pseudofructe măcinate la 1 l de apă clocotită, infuzate 15 minute şi strecurate. Decoctul se bea toată ziua, mai ales la micul dejun.
10. Afecţiuni renale, urinare și genitale
Au efect diuretic, antiinflamator şi calmant asupra mucoaselor tractului urinar, se utilizează în inflamarea căilor renale, a insuficienţei renale, a pierderii involuntare de urinǎ, în caz de pielonefrite, cistite, a formǎrii calculilor la nivelul rinichilor şi a vezicii urinare.
Mǎceşele nu produc iritaţii, ceea ce permite utilizarea lor în cure prelungite cu infuzii și decocturi.
Un aliat de nădejde în caz de colică renalǎ – se folosește infuzia din pseudofructe de măceş, stigmate și mǎtase de porumb, flori de nalbǎ de pǎdure, rǎdǎcinǎ de pir, herba de la creţuşcǎ și lǎmâiţă, frunze de cimbru.
Se amestecǎ plantele, se pun 5 linguri într-un vas, se toarnă apă fierbinte, se acoperă vasul şi se lasă 10 minute, apoi se strecoară și se bea minim un litru de infuzie.
Aparatul genital – măceşele sunt utile în oprirea hemoragiilor uterine, în caz de leucoree, dismenoree, gonoree, recomandându-se utilizarea infuziei sau tincturii.
În cazul hemoragiilor menstruale se recomandǎ câte 6 linguri de pulbere de mǎceşe pe zi, prevenind astfel crampele, regularizând activitatea hormonalǎ şi compensând pierderile de sânge care pot provoca anemie, vertij şi stǎri de slǎbiciune.
11. Obezitate
Măceşele sunt foarte eficace impotriva obezitǎţii, inhibând procesul de depunere a ţesutului adipos și de asemenea eliminarea unor substanţe toxice, precum acidul uric. Se recomandă o curǎ de 45 de zile cu un litru de infuzie de măceşe pe zi.
12. Articulații
Cele mai spectaculoase rezultate privesc acţiunea mǎceşelor asupra articulaţiilor, mǎceşele devin treptat o opţiune de tratament. În cazul artritei reumatoide şi a osteoartritei s-au obținut rezultate spectaculoase prin reducerea sau dispariţia durerii. Dar şi o îmbunǎtǎţire a mobilitǎţii articulaţiilor.
Rezultate remarcabile s-au obţinut şi în cazul gonartrozei şi coxartrozei, evidenţiindu-se atât reducerea sau dispariţia durerilor, cât şi îmbunǎtǎţirea mobilitǎţii. Mǎceşele conţin o adevaratǎ colecţie de substanţe antioxidante şi antiinflamatoare.
Care împiedicǎ degradarea cartilagiilor din articulaţii, ajutǎ la menţinerea elasticitǎţii membrelor şi a coloanei vertebrale. Cresc rezistenţa organismului la frig şi împiedicǎ apariţia crizelor de reumatism.
Măceșele- sursă de vitamine și minerale
În acelaşi timp, flavonoidele, vitaminele şi alte substanţe antioxidante prezente în măceşe împiedicǎ procesele degenerative de la nivelul ţesuturilor articulare. Se recomandă o curǎ de 30 zile cu o jumătate de litru de infuzie de măceşe pe zi.
La începutul toamnei şi iernii. Măceşele sunt utilizate extern prin aplicarea de comprese sau de masaje locale cu decoct de mǎceşe pentru dureri reumatice. Îmbunǎtǎţirea mobilitǎţii articulare, cât şi pentru psoriazis, contuzii. Înţepǎturi de insecte, cuperozǎ şi diferite dermatoze alergice.
Lemnul de mǎceş tǎiat mǎrunt şi fiert în apa de baie acţioneazǎ în combaterea bătăturilor din talpă. Intern se recomandă consumul a 4-6 linguriţe de pulbere din pulpa pseudofructului.
Care din produsele noastre conțin Măceșe?
Din august și până toamna târziu măicuțele de la Mănăstirile Nera și Paltin Petru-Vodă fac provizii de măceșe. Le adună din zonele montane nepoluate pentru a obține cele mai bune produse destinate menținerii sănătății noastre.
Produsul la Mănăstirea Nera Plant, Oțetul de mere cu măceșe este antioxidant, vitaminizant și depurativ, ameliorează gripa, virozele, avitaminozele, circulația periferică deficitară și scade febra, contribuind în același timp la revigorarea organismului. Produsul se poate administra intern prin diluare în apă sau ceai sau prin adăugarea în salate de crudități.
Leacuri cu extract de Măceșe Produse de la Mănăstirea Nera Plant
Vă doriți o gamă de produse care au efect tonic general?
Atunci cu siguranță gama Imuno-Complex de la Mănăstirea Nera Plant vă poate fi de mare ajutor. Capsulele Imuno-Complex, Ceaiul Imuno-Complex și Tinctura Imuno-Complex datorită amestecului complex de cătină cu alte plante medicinale contribuie la vitalizarea, remineralizarea, susținerea sistemului imunitar, prevenind degenerarea celulară, îmbătrânirea prematură a țesuturilor și combătând astenia, sindromul oboselii cronice, convalescența, anemia și infecțiile virale.
Măceșele- sursă de vitamine și minerale
O invitație la sănătate, bucurie și mulțumire pentru darurile Vieții cu Ceaiul Aroma-Complex de la Mănăstirea Nera Plant. Produsul este recomandat în condiții solicitante de viață și acționează ca un tonic fizic și mental. Măceşul este un puternic antibiotic natural.
Datorită concentraţiei mari de vitamine, măceşele sporesc imunitatea organismului şi menţin sănătatea ţesuturilor şi a organelor interne. Sunt recomandate ca un revigorant în sezonul virozelor.
Le sunt atribuite rezultate semnificative în cazurile de alergii. În ameliorarea simptomelor osteoartritelor, ca adjuvant în afecţiuni imunitare. Ca tonic şi regenerant pentru copii şi vârstnici.
Măceșele- sursă de vitamine și minerale
Gama de produse Cardio-Complex de la Mănăstirea Nera Plant: Capsulele Cardio-Complex, Ceaiul Cardio-Complex și Tinctura Cardio-Complex contribuie la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și sunt de ajutor pentru relaxarea și obținerea stării de bine mental.
Această gamă este recomandată pentru hipertensiune arterială. Tulburări neurovegetative, nevroze cardiace, emotivitate excesivă. Măceșele asigurând o bună funcționare a vaselor de sânge și normalizarea circulației sanguine.
În sezonul rece avem mereu nevoie de un sirop care să fortifice imunitate întregii familii. Maicile de la Mănăstirea Nera Plant ne pun la dispoziție două siropuri care conțin și extract de măceșe. Care așa cum am menționat mai sus, au rolul de a fortifica sistemul imunitar.
De a vitaminiza organismul și de a-l sprijini să facă față sezonul rece. Prin aportul optim de vitamine și minerale oferit de aceste fructe minune.
Unul din cele 2 siropuri care conțin măceșe este Siropul Echinofruct forte, acesta este recomandat pentru astenie, sindrom de oboseală cronică, convalescență, anemie, alergii, profilaxia infecțiilor virale, creșterea rezistenței la efort psihico-fizic, ajutând la fortificarea sistemului imunitar și la desensibiizarea alergică.
Al doilea sirop care conține măceșe este Siropul Tonic-Vitaminizant, acesta se recomandă pentru imunitate scăzută, stres, astenie, convalescență, anemie, contribuind totodată la tonifierea generală a organismului prin mineralizare și vitaminizare și ajutând la menținerea capacității de autoapărare a organismului.
Produse de la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă
Tinctura Osiprot prin acțiunea sinergică a compușilor activi din plante susține dezvoltarea și menținerea sistemului osos în condiții sănătoase, fiind recomandată pentru osteoporoză și reumatism degenearativ.
Tinctura Rosanem pentru anemie are efecte benefice asupra fortificării organismului după perioadele de convalescență. Produsul este recomandat pentru anemie, stări de convalescență. Avitaminoză, știut fiind că urzica are conținut ridicat de vitamine și minerale care pot îmbunătății circulația sângelui.
Tinctura antigripală Salipin care susține capacitatea de autoapărare a organismului și rezistența acestuia la acțiunea perturbatoare a agenților interni și externi, fiind recomandată pentru viroze respiratorii, avitaminoze și gripe.
Tinctura Salican pentru circulația sanguină susține funcționarea normală a sistemului circulator, fiind recomandată pentru prevenirea sau tratarea accidentului vascular cerebral ischemic sechelar, arteritei, accidentului ischemic tranzitoriu, îmbunătățind circulația cerebrală și periferică.
Referințe bibliografice:
- Leacuri și rețete mănăstirești, Nr. 19, 10 decembrie 2017- 10 februarie 2018
- Leacuri și rețete mănăstirești, Nr. 24, 10 octombrie- 10 decembrie 2018
- Leacuri și rețete mănăstirești, Nr. 25, 10 decembrie 2018- 10 februarie 2019
- Leacuri și rețete mănăstirești, Nr. 26, 10 februarie- 10 aprilie 2019
- Leacuri și rețete mănăstirești, Nr. 28, 10 iunie- 10 august 2019
- Leacuri mănăstirești prezentate pe tipuri de afecțiuni, volumul 2, Mariana Borloveanu, Editura Lumea Credinței, București, 2019
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Măceș
- https://www.sanatatecuplante.ro/plante-medicinale/plante-medicinale-m/177-macesul-rosa-canina.html
- https://www.csid.ro/plante-medicale/măceş-rosa-canina-11470659/
- https://aualeufit.ro/extraordinarele-proprietati-ale-macesului-o-importanta-sursa-de-vitamina-c/
- https://neraplant.ro/farmacia-domnului/macesul/