Mămăliga, o sursă de sănătate
Mămăliga, o sursă de sănătate
Mămăliga este un aliment consumat frecvent de români, dar puțini sunt cei care știu ce se întâmplă în corp după ce o mănânci.
Porumbul este bogat în acizi grași nesaturați, 85 – 90%. Aceasta Acesta are proprietăți astringente, diuretice, antiinflamatoare și tonice, fiind utilizat în primul rând ca aliment (cereală) și apoi ca plantă medicinală.
Mămăliga, o sursă de sănătate
Mămăliga luptă contra stresului, fiind bogat în vitaminele din grupa B, care acționează asupra funcționarii sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii.
Prin conținutul de vitamina E, ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducând astfel riscul de ateroscleroza și, implicit, de infarct.
Mămăliga ajută și la procesul de reînnoire al celulelor.
Porumbul fiert conține și potasiu, necesar pentru buna funcționare a mușchilor și a inimii. Gastrita hiperacidă și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, căci mălaiul reduce aciditatea și are o acțiune calmantă.
Carbohidrații cuprinși în porumb dau energie și nu permit depunerea grăsimii.
Un consum moderat poate duce chiar la scăderea în greutate pentru că anumite molecule din compoziția porumbului grăbesc degradarea grăsimilor.
Consumul de mămăligă reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor.
Mămăliga este adjuvant în detoxifierea organismului și curățirea intestinelor.
Efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficiențe și ciroze hepatice.
Mămăliga, o sursă de sănătate
Porumbul nu conține gluten, deci poate fi consumat și de cei cu intoleranță sau boală celiacă și înlocuiește cu succes orezul, grâul și alte cereale cu gluten.
Ajută în prevenirea cancerului la plămâni datorită conținutului mare de beta-cryptoxanthin.
Protejează vederea, datorită zeaxantinei pe care o conține.
Mămăliga, o sursă de sănătate
Ajută la menținerea capacităților cognitive și încetinește procesul de îmbătrânire a creierului cu până la 10%.
Să reamintim cele mai importante aspecte:
-
Mamaliga ajută digestia;
-
Mamaliga reglează nivelul de zahăr din sânge;
-
Mamaliga este benefică pentru sănătate, în general.
Cum să consumi mămăliga – 5 idei inedite.
-
Consumă mămăliga proaspăt făcută, așezonată cu ulei de măsline extravirgin, sare, piper și ierburi aromatice.
-
Servește mămăliga cu legume sotate.
-
Prepară o salată din cubulețe de mămăligă rece cu legume și quinoa.
-
Folosește mămăliga pe post de blat de pizza.
-
Consumă mămăliga rece cu guacamole.