Mâncare de praz cu Măsline Halikidi
Mâncare de praz cu Măsline verzi Halikidi de la Mănăstirea Ormylia
Ingrediente necesare Mâncare de praz cu Măsline verzi Halikidi
- 6 fire de praz
- 200 de grame Măsline verzi Halikidi de la Mănăstirea Ormylia
- ulei de masline
- o linguriță de margarină
- 3 linguri de bulion
- o lingură de făină
- o lingură zeamă de lămâie
#Trai #sănătos
Mod de preparare Mâncare de praz cu Măsline verzi Halikidi :
- Se fierb Măsline verzi Halikidi de la Mănăstirea Ormylia în apă cât să se moaie. Se încinge uleiul de măsline împreună cu margarina într-o cratiță și se adaugă prazul tăiat bucăți de 3-4 cm lungime și Măsline verzi Halikidi de la Mănăstirea Ormylia fierete și scurse.
- Se călesc câteva minute după care se sting cu apă caldă. Se lasă să fiarbă până s-a muiat prazul. Se pune o lingură de făină desfăcută în apă, bulionul, zeama de lămâie și se potrivește de sare și piper. Se mai lasă 5-10 minute și e gata.
- Este o mâncărica de sezon, numai bună în zilele de post. Are o dulceață aparte dată de prazul tânăr.
Poftă bună!
(rețetă inspirată după: petitchef.ro)
Vă invităm să descoperiți beneficiile Măslinelor verzi Halikidi de la Mănăstirea Ormyliaaduse în România de maicile de la Mănăstirea Nera Plant.
Măslinul
este cunoscut atât pentru fructele sale care pot fii consumate ca aliment, cât și pentru beneficiile asupra sănătății pe care acest arbore le oferă prin frunzele, fructele, sâmburii și uleiul care se obține din fructe. Țara Făgăduinței a fost numită de Moise o „țară cu măslini”:
„Într-o ţară unde sunt măslini, untdelemn şi miere, în care fără lipsă vei mânca pâinea ta şi nu vei duce lipsă de nimic; în care pietrele au fier şi din munţii căreia vei scoate aramă.” (Dt. 8, 9)
Tot din vechime se poate afla că măslinul este și un simbol al păcii
și a încetării potopului din vremea lui Noe: „Şi porumbelul s-a întors la el, spre seară, şi iată avea în ciocul său o ramură verde de măslin. Atunci a cunoscut Noe că s-a scurs apa de pe faţa pământului.” (Fc. 8, 11), iar în Grecia și Roma Antică din ramuri de măslin se făceau coronițe care se puneau pe capul celor care se întorceau de pe fronturile de război.
Sfânta Scripură spune că Mântuitorul Iisus Hristos
a fost întâmpinat la Intrarea Sa în Ierusalim, înainte de Sfintele Sale Patimi, cu „ramuri din copaci” pe care „le aşterneau pe cale” (Mt. 21, 8), din învățăturile Bisericii aflăm că aceste ramuri de copaci erau tăiate de la finic și de la măslin.
În mai multe locuri din Noul Testament (Mt. 21, 1; 24, 3; 26, 30; Mc. 11,1; 13, 3; 14, 26; Lc. 19, 29 și 37; 21, 37; 22, 39; In. 8,1),
aflăm că locul pe care Mântuitorul îl prefera în special pentru rugăciune a fost Muntele Măslinilor cunoscut și sub numele de Grădina Ghetsimani sau Grădina cu Măslini, din nefericire și prinderea Mântuitorului a avut loc tot în această grădină. Ulterior s-a demonstrat și de câteva cercetări științifice faptul că majoritatea persoanelor care sufereau de tulburări de anxietate, stres, probleme pe fondul sistemului nervos, s-au recuperat după ce au petrecut câteva ore în rugăciune în Grădina Ghetsimani, aceste cercetări au fost confirmate și de credincioși pelerini în Țara Sfântă, care au mărturisit că după ce au vizitat Grădina Ghetsimani s-au simțit mult mai relaxați și mai întăriți sufletește.