Mâncare năut cu Ulei de cimbrișor
Mâncare de năut aromatizat cu Ulei de cimbrișor și oregano de la Mănăstirea Nera
Ingrediente necesare:
- 2 conserve de năut sau 2 căni de năut fiert
- 2 cepe mari
- 2 ardei
- 1 țelină
- 2 cartofi fierți
- 1 cană de suc de roșii
- 1 linguriță de sare
- 3 linguri de Ulei de cimbrișor și oregano de la Mănăstirea Nera Plant
- 3 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare Mâncare năut cu Ulei de cimbrișor:
- Țelina, ardeii și ceapa se curăță, se spală, se toacă mărunt și se călesc timp de 2 minute.
- Se amestecă apoi cu năutul, bine fiert, lăsat boabe întregi (dacă este din conservă ar fi bine să se lase pe foc până dă un clocot), cu cartofi fierți și rași pe răzătoarea mare, cu uleiul de măsline, cu Uleiul de cimbrișor și oregano de la Mănăstirea Nera Plant, sarea și se încorporează la urmă de tot și sucul de roșii.
- Compoziția obținută se dă la cuptor, într-o tavă.
- Se coace la 180ºC timp de 45-50 minute.
- Se poate servi cu salata de varză roșie.
Poftă bună!
(rețetă inspirată de pe petitchef.ro)
Vă invităm să descoperiți mai multe beneficii ale Uleiului de cimbrișor și oregano de la Mănăstirea Nera Plant.
Proprietăți ingrediente Ulei Nera Plant de cimbrişor-oregano
Cimbrișorul – datorită uleiului esențial pe care îl conţine, calmează spasmele căilor respiratorii, fapt pentru care este indicat în tratarea tusei convulsive sau spastice, a tusei astmaticilor, bronşitei şi răguşelii.
Având şi o acţiune antiseptică puternică, cimbrișorul acţionează asupra ficatului şi rinichilor, ameliorând starea lor de funcţionare. De asemenea, datorită uleiului esențial bogat în timol, poate ajuta la eliminarea viermilor intestinali.
Mâncare năut cu Ulei de cimbrișor
Substanţa amară, în asociaţie cu ceilalţi componenţi chimici, dau cimbrișorului proprietăţi stomahice şi stimulente, care îl fac să fie un bun tonic digestiv şi nervos. Ameliorează starea bolnavului în meteorism, enterocolită, astenie; stimulează pofta de mâncare; se recomandă şi în cazul anemiilor.
Extern, cimbrişorul se foloseşte pentru calmarea durerilor provocate de reumatism, gută, migrene şi pentru stimularea circulaţiei periferice, prin masaj. Datorită proprietăţilor sale antiseptice, poate fi folosit în plăgi purulente şi alte infecţii ale pielii.
Oregano (Șovârvul)
Compoziţia chimică complexă a speciei face ca aceasta să aibă o acţiune antispastică asupra musculaturii netede şi sedativă asupra sistemului nervos central, în special asupra centrilor respiraţiei. Substanţele amare şi tanoizii imprimă produsului acţiune tonic-amară, uşor astringentă şi produce o uşoară bronhodilataţie, fluidifică secreţiile bronhice, ajutând la expectoraţie.
Intern, oregano (șovârvul) se recomandă în gastrita hipoacidă, traheită, bronşită, astm bronşic, iar extern este antiseptic, fiind util în diferite boli de piele.