Pastă de Măsline verzi Halkidiki

Pastă de Măsline verzi Halikidi de la Mănăstirea Ormylia din Grecia
#Trai #sănătos
Pastă de Măsline verzi Halikidi de la Mănăstirea Ormylia din Grecia este o idee culinară pentru mesele de post, mese festive sau mesele în familie
Ingrediente necesare pentru obținere Pastă de Măsline verzi Halikidi:
- 200 grame Măsline verzi Halikidi de la Mănăstirea Ormylia
- Aproximativ 70 grame ulei de masline extravirgin
- Puțin oregano
- Puțin piper proaspăt rășnit
Mod de preparare Pastă de Măsline verzi Halikidi:
- Scoate sâmburii de la Măsline verzi Halikidi de la Mănăstirea Ormylia . Punem măslinele fără sâmburi direct într-un blender mic de bucătărie.
- Punem deasupra uleiul de măsline. Presăsărm puțin oregano uscat care este foarte important pentru gust, și puțin piper proaspăt rășnit și pornim blenderul.
- Ne oprim când se obține o consistență un pic grunjoasă. Daca este prea uscată se mai poate să punem puțin ulei.
- Punem într-un borcan închis ermetic, și păstrăm la frigider. Pasta de Măsline verzi Halikidi obținută ține o săptămână fără probleme și se poate consuma întinsă pe pâine proaspătă.
- E perfectă ca aperitiv sau gustare la orice ora din zi sau din noapte.
Pofta bună!
(reteță inspirată după retetelemihaelei.com)
Vă invităm să descoperiți beneficiile Măslinelor verzi Halikidi de la Mănăstirea Ormylia aduse în România de maicile de la Mănăstirea Nera Plant.
Măsline verzi utilizate în Pastă de Măsline verzi Halikidi
Sunt fructele arborelui numit măslin (Olea europaea), au formă ovală și cântăresc în medie 3-5 g.
Măslinele se găsesc pe tărâmurile mediteraneene (Italia, Spania, Grecia). Au de culoare verde-deschis în procesul de creștere, iar la maturitate verde-închis, mov sau negru. Se culeg în diverse stadii, în funcție de modul în care vor fi utilizate. Culoarea acestora variază. De la verde intens, maroniu, verde-gălbui, mov, negru. În funcție de varietate, de perioada de maturitate sau de tehnicile de procesare.
Măslinele sunt alimente extrem de bogate în acizi grași sănătoși și vitamina E. O porție de măsline este reprezentată de aproximativ 16 măsline medii.
Măsline verzi utilizate în rețeta Pastă de Măsline verzi Halkidiki
Măslinele conțin compuși cum ar fi oleuropeina și oleocantal, responsabili de gustul amar și aroma înțepătoare.
100 g de măsline conservate conțin 90% apă, aduc un aport de 115 kcal. organismului și conțin:
- 0,8 g proteine;
- 10,6 g lipide;
- 6,2 g carbohidrați;
- 3,2 g fibre;
- 88 mg calciu;
- 4 mg magneziu;
- 735 mg sodiu;
- 0,22 mg zinc;
- 0,9 mg vitamina C;
- 403 UI vitamina A;
- 1,65 mg vitamina E.
Măsline verzi utilizate în rețeta Pastă de Măsline verzi Halkidiki
Măslinele conțin și numeroși fitonutrienți cu multe beneficii asupra sănătății, cum ar fi:
- oleuropeină;
- acid măslinic;
- hidroxitirosol;
- tirosol;
- acid oleonalic;
- quercitină
Sursa: USDA (Departamentul de Agricultură al Statelor Unite)
Măslinele au acțiune antioxidantă, anti-inflamatoare. Cardioprotectoare, neuroprotectoare, anticancerigenă. Antidiabetică și protejează organele și sistemele corpului.
Măsline verzi utilizate în rețeta Pastă de Măsline verzi Halkidiki
Un studiu publicat în European Journal of Pharmacology (2011) arată că oleuropeina, hidroxitirosolul și tirosolul sunt polifenoli majori din compoziția măslinelor. Au rol de formare osoasă pe baza osteoblastelor și a osteoclastelor. Acești compuși suprimă pierderile osoase de la nivelul oaselor mari. Au efecte benefice majore în formarea și menținerea matricei minerale osoase.
(sursa dieta.romedic.ro)