Plante medicinale mănăstirești
Plante medicinale mănăstirești și întrebuințarea lor
Plante medicinale mănăstirești sunt darurile lui Dumnezeu pentru sănătatea noastră.
După cum bine știm, plantele reprezintă o resursă necesară omenirii. Acestea au numeroase beneficii pentru starea de sănătate ale oamenilor. Ele sprijină buna funcționare a organismului.
Utilizarea plantelor în scop medicinal a devenit încă de la începuturile lumii cheia salvării. Remediile naturiste mănănăstirești din moși strămoși realizate pe bază exclusiv din plante au dat dovadă de un real succes la nivel mondial.
Plante medicinale mănăstirești
Deși cunoscute de către toate popoarele, plantele medicinale încă reprezintă un subiect tabu pentru persoanele obișnuite cu medicația bazată pe substanțe active, realizate în laborator.
Astfel, există o reală dorință de întoarcere în timp, în trecut și folosirea oazei pe care o deținem în scop de remediere a problemelor de sănătate care deseori ne fac pe noi oamenii să devenim incapabili de a ne realiza munca, de a ne simți comfortabil.
Studiile realizate pe parcursul aniilor s-au axat pe descoperirea modalităților în care natura acționază asupra corpului uman, regăsindu-se leacuri pentru înlăturarea bolilor care la început păreau fără de leac.
Eliminarea medicamentelor și introducerea folosirii plantelor medicinale este esențială, acestea oferind o siguranță majoră în comparație cu medicamentele care de cele mai multe ori au contraindicatii puternice, care ne pot înrăutății starea de sănătate.
Plante medicinale mănăstirești
Iată câteva beneficii folosirii plantelor medicinale mănăstirești:
- Atenuează inflamațiile interne și externe, în special în cadrul problemelor de sănătate resimțite în zona ficatului, a rinichilor, a pielii și a mușchiilor.
- Combat febra, prin folosirea plantelor medicinale febra poate să fie combătută, fără a folosii medicamentele specifice.
- Problemele la nivelul digestiei, a diareei pot dispărea în urma utilizării plantelor medicinale.
- Retenția de apă va fi eliminată în urma utilizării plantelor medicinale, precum și pierderea kilogramelor în plus.
Plante medicinale mănăstirești
-
Dispar efectele oboselii, calmează centrii nervoși și chiar anxietatea. Prin prisma plantelor medicinale este posibila tratarea acestor probleme pe care le resimțim.
-
Probleme respiratorii, în urma unei cure specifice cu plante medicinale pot dispărea problemele respiratorii pe care le resimțim, îmbunătățindu-ne această funcție.
-
Ceaiurile ne ajută în situațiile stresante, obositoare, calmându-ne, oferindu-ne o stare de armonie.
-
În urma folosirii plantelor medicinale mănăstirești s-a constat faptul că persoanele care folosesc un set de plante, ajung să scape de problemele cu constipația, îmbunătățind digestia.
-
Astfel, se remarcă o nevoie majoră de folosire a plantelor medicinale acestea fiind atât de aproape de noi. Însă, înainte de folosirea plantelor medicinale este necesară aflarea informațiilor de folosire, acest fapt fiind realizat doar cu ajutorul unui medic specialist.
-
În urma nevoii omenirii de schimbare în ceea ce privește frica oamenilor de medicamente și contraindicații am creat un concept unic care oferă cumpărătorilor o granție la protejarea sănătății și îmbunătățirea problemelor de sănătate resimțite, astfel, vă oferim o întreagă gamă din care puteți alege.
Bio-Ceai Nera Plant Alergo-complex
Acest ceai oferă sprijin în preântâmpinarea reacțiilor alergice, fiind recomandat pentru persoanele care au astm bronșic alergic. Conținând fruncte de coacăz negru, părți aeriene de Trei-frați-pătați, fructe de porumbar, părți aeriene de urzică, părți aeriene de Coada-șoricelului și părți aeriene de Turtiță-mare promite un efecient și puternic antialergic care protejează persoana de apariția bolilor auto-imune.
Plante medicinale mănăstirești
Conținutul produsului:
- Fructele de coacăz negru
Coacăzul negru este cunoscut ca plantă de cultură în Europa din secolul al XVI-lea. Fructele lui, bogate în glucide, acizi grași, proteine și substanțe minerale, sunt folosite la prepararea de sucuri, siropuri, jeleuri sau marmeladă. Fructele au acțiune tonică generală, vitaminizantă, remineralizantă, fiind recomandate și în cazurile de surmenaj, în stările anemice, în cazurile de deficit de fier. Un extract din flori este utilizat în parfumerie. Frunzele sunt utilizate în medicina naturistă ca diuretic, în afecțiuni cardiace, reumatism, gută.
- Extractul de Trei-frați-pătați
Panseluța de câmp, barba împăratului, catifeluța,trei-frați-pătați, sau Viola tricolor – L., este o floare sălbatică de origine europeană, care crește în toate anotimpurile. A fost introdusă în America de Nord, unde s-a răspândit pe vaste teritorii și este cunoscută ca Johnny Jump Up (deși numele este folosit pentru a denumi și alte specii similare precum Panseaua galbenă).
Este progenitoarea panselei cultivate și din acest motiv este numită și Pansea sălbatică; înaintea dezvoltării panselei cultivate, „Pansea” era denumirea alternativă pentru specia sălbatică.
Cum sugerează și numele, panseluța are o lungă istorie de folosire în medicina naturistă. A fost recomandată ca tratament în tratarea epilepsiei, astmului, bolilor de piele și eczemelor. Are proprietăți expectorante, fiind folosit astfel în tratamentul bronșitei și a tusei convulsive.
Este de asemena diuretic, ceea ce duce la folosirea sa în tratarea reumatismului și a cistitei.
Plante medicinale mănăstirești
Urzica
Urzicile au următoarele proprietăți medicinale:
- diuretic;
- hemostatic (opreste sângerarea);
- antiseptic;
- emolient;
- depurativ;
- combate reumatismul și anemia;
- vindecă rănile și ulcerul;
- stimulează creșterea părului;
- luptă împotriva bolilor de rinichi;
- reglează tensiunea arterială și nivelul de zahăr în sânge;
- stimulează apetitul;
- efect laxativ Coada șoricelului.
Este recomandată la enterocolite, gastrite, colici gastrice. Este antiseptic (ca și mușețelul), tonic aperitiv, coleretic-colagog, stimulează funcția hepatică, este antispastic, antiinflamator, astringent. Coada șoricelului reprezintă un remediu natural în tratarea multor afecțiuni: boli ale stomacului, hemoroizi, dureri menstruale, boli de vezică, anorexie, osteoporoză, reumatism, nervozitate, boli intestinale, tuse, chisturi ovariene, mâncărimi vaginale, oxiuri, gastrită. Acțiunea terapeutică se bazează pe proprietățile acestei plante: regenerator de țesuturi, dezinfectant, expectorant, antiinflamator, calmant gastric, decongestiv hemoroidal.
Bio-Tinctură Nera Plant Prostal-complex
Folosit cu scopul de îmbunătățirea funcționării prostate și a vezicii urinare, fiind recomandat în special pentru afecțiunile resimțite la nivelul prostatei dar și pentru inflamațiile din cadrul căilor urinare.
Conținutul produsului:
- coada-calului
Coada-calului este cunoscută si folosită încă din antichitate în medicina tradițională ca și sursă de acid salicilic (substanță activă conținută în Aspirina modernă). Dioscoride, medic, farmacolog și botanist al Greciei antice, laudă proprietățile hemostatice ale acestei plante.
Plinius cel Bătrân pretinde chiar că proprietățile hemostatice ale plantei ar fi atât de mari, încât ar fi suficient ca aceasta să fie ținută în mână pentru a beneficia de proprietățile sale vindecătoare. Substanțe active: oxid salicic (5-7%), gluteolină, nicotină, palustrină și palustridină, fitosterină, beta-sitosterol, acid malic, acid oxalic, gliceride ale acizilor stearic, linoleic, linolic, oleic, dimetil sulfone, vitamina C, urme de ulei volatil, săruri de potasiu. Sporii contin acizii cu lant lung alfa, omega-dicarboxilici, prezenți în fracțiunea lipidică.
Principiile active din coada-calului au acțiune antimicrobiană, antiseptică, antiinflamatoare, măresc rezistența țesutului conjunctiv, activează circulația locală.
Planta este indicată pentru uzul intern, sub formă de ceai cu acțiune diuretică, sau extern, sub formă de comprese și băi.
- coada șoricelului
- mentă
Speciile de mentă care se folosesc în vindecare nu cresc spontan, majoritatea speciilor sălbatice nu au calitățile medicinale ale așa-numitei „mente bune”.
Prin „mentă bună” se înțelege, de fapt, o serie de trei specii de mentă (care la rândul lor au sute de varietăți). Acestea sunt menta de apa (Mentha aquatica), menta dulce (Mentha viridis sau Mentha spicata) și hibridul primelor două: menta pipărată (Mentha piperita) care este cea mai folosită specie în prezent. În aceeași categorie amintim și menta creață (Mentha crispa), menta franțuzească (Mentha pulegium). Toate speciile de mentă sunt foarte aromate.
În general, Mentha piperita poate substitui orice tip de mentă, dar nu și invers. Ea are un gust puternic și mentolat, mai puternic la planta proaspătă decât la cea uscată. Ceaiul de mentă are efect calmant și stimulează digestia. In cosmetica se spune ca menta reduce porii, vindeca acneea prin acțiunea ei antiinflamatoare și diminuează excesul de sebum.
- pătlăgina
Principiile active sunt: mucilagii, vitamina K, tanin, glicozidul aucubina, polifenoli, alantoină. Acționează ca emolient și expectorant, antihemoragic, cicatrizant, hipocolesterolemiant, antiseptic, hipotensor. Se mai folosește la ulcerul gastric, catar (urinar sau digestiv), hipertensiune, răni, ulcere varicoase, laringite, stomatite, traheite, hemoroizi, conjunctivite și blefarite etc.
Planta este folosită ca plantă medicinală. Substanța activă este glicozidul aucubina, dar conține și polifenoli, polizaharide, mucilagii, vitamina C, tanin, siliciu, potasiu, zinc.
- pufulița cu flori mici
- soc
Acest arbust, cu ramurile adesea curbate, are o înălțime de la 1 la 10 metri. Scoarța acestuia are culoarea verde-gri și este fisurată. Frunzele, și cu precădere cele dintâi, apărute primăvara, reprezintă o atracție pentru numeroase insecte, și dintre acestea mai ales pentru fluturii de noapte.
Florile hermafrodite, ce apar la începutul verii, sunt parfumate, pe când frunzele au un miros neplăcut atunci când sunt frecate în mâini. Florile au câte cinci stamine și cinci petale de culoare albă. Fructele se prezintă sub forma unor bobițe negru-violacee de 6–8 mm, dispuse în ciorchine. Fructele necoapte au un anumit grad de toxicitate, intoxicațiile manifestându-se prin vomă și diaree.
Tinctură Noncolest pentru colesterol
Acest produs oferă soluții împotriva problemelor de colesterol, creând o mai bună funcționare a metabolismului lipidic, readuce valori normale colesterolului și trigliceridelor regăsite în sânge, ajutând de asemenea și în îmbunătățirea sistemului circulator, sanguin. Se recomandă în special persoanelor care suferă de hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie dar și în prevenirea bolilor cardio-vasculare.
Conținutul produsului:
- Soluție hidroalcoolică;
- Anghinare.
Anghinarea se folosește în gastronomie, în terapii, dar poate fi întâlnită și ca plantă ornamentală. Bulbul florii se folosește cu un succes aparte în Spania și Italia în gastronomie. În Sicilia există chiar o sărbătoare închinată anghinării când se mănâncă doar preparate cu anghinare de ordinul zecilor.
În Spania, mai ales în regiunea Navarra, perioada recoltării bulbului de anghinare și a altor verdețuri ale aceluiași anotimp se consideră sărbătoare a regiunii de Navarra, iar toate mâncărurile preparate în restaurante și în casele din Navarra se fac cu respectivele verdețuri, printre care anghinarea este un ingredient principal. Anghinarea are un conținut ridicat de ulei, care poate fi folosit drept combustibil-alternativ, pentru centralele termice.
În medicina naturistă, la prepararea produselor naturale pe bază de anghinare, se utilizează rădăcinile și frunzele. Toate aceste produse sunt considerate remedii naturale excelente în tratarea și vindecarea diverselor afecțiuni ca de exemplu: afecțiuni hepatice, afecțiuni ale circulației sangvine și afecțiuni renale. De asemenea, anghinarea mai poate fi consumată și în stare proaspătă, fiind astfel apreciată pentru efectele ei vindecătoare în tratarea diareei cronice în special, precum și în tratarea diabetului, hemoroizilor, vomismentelor și migrenelor.
Preparatele naturale din aghinare ajută la vindecarea constipației (sucul de anghinare), afecțiunilor ficatului (ceai de anghinare), reumatismului (ceai de anghinare).
Plante medicinale mănăstirești
- Păpădie aeriană;
- Pufuliță cu flori mici;
- Pătlăgină;
- Mesteacăn.
Mesteacănul are efect diuretic, și este foarte folosit în industria cosmeticelor, la pigmenți și șampoane. Crengile uscate de mesteacăn, prinse într-o legătură groasă, au fost folosite ca formă de admonestare corporală.
Amerindienii prețuiau foarte mult mesteacănul pentru coaja sa, ușoară, flexibilă și care putea fi ușor recoltată. Lemnul era foarte folosit în construcția canoelor, a vaselor de bucătărie și a corturilor tepee cu formă specifică. Ca lemn de foc, este foarte prețuit datorită indicelui calorific mare per unitate de greutate și volum.
Coaja fibroasă este folosită pentru a porni focul. Coaja arde foarte bine, chiar și udă, din pricina uleiurilor conținute. Sub formă de fâșii foarte fine, coaja se poate aprinde și de la câteva scântei. Mestecenii au importanță spirituală în multe religii.
- Tinctură Rosanem cu cătină pentru anemie
Tot mai multe persoane se confruntă cu anemia, atât tinerii, cât și vârstnicii care se confruntă cu astfel de probleme cred că problemele lor de sănătate nu își găsesc salvarea. Datorită acestui fapt, am decis să creăm acest produs care are efecte asupra îmbunătățirii organismului după perioadele de convalescență.
Plante medicinale mănăstirești și întrebuințarea lor
Conținutul produsului:
- Coada calului;
- Urzică vie;
- Cătină.
Se întrebuințează numai fructele mature (Fructus Hippophaë) atât în stare proaspătă, cât și uscată; se recoltează imediat după coacerea lor și până la lăsarea primului ger; în stare crudă au gust acru-astringent. Principii active : vitaminele B1, B2, C, PP, carotenoide, acid folic. Acțiune farmacologică : tonifiant general, datorită complexului vitaminic pe care-l conține.
Fructele de cătină sunt utilizate atât în scopuri terapeutice în hipo- și avitaminoze, în anemie și convalescență, cât și în scopuri alimentare sub formă de sucuri, siropuri, marmeladă etc. Se poate utiliza și infuzia 2-3%, folosind 2-3 ceaiuri pe zi.
Datorită compoziției și prezenței vitaminelor, fructele de cătină se utilizează în prevenirea răcelilor. Infuzia de cătină este recunoscută în principal pentru efectul său asupra bolilor de ficat și lipsei de vitamine în organism. Dacă în infuzia de cătină se adaugă și câteva fructe de măceș va rezulta un ceai vitaminizant.
Vinul de cătina poate fi considerat un remediu natural, deoarece ajută organismul vitaminizându-l, având în același timp și o acțiune tonică.
- Măceș
Măceșul (Rosa canina) este foarte apreciat în medicina naturistă, în special datorită complexului de vitamine pe care îl conține: vitamina A, B1, B2, C, K, P, E.
Măceșul este un rezervor de vitamine pentru organismul uman. Ceaiul de măceșe tratează intoxicațiile, diarea, afecțiunile hepatice, febra, viermii intestinali (în acest caz, și pulberea de măceșe este foarte eficientă), palpitațiile.
Afecțiunile rinichilor și ale vezicii urinare pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de semințe de măceș. Elixirul de măceș este recomandat în tratarea bronșitei cronice și a tusei de bătrânețe.
- Merișor
Fructele acestui arbust se folosesc consumate ca atare sau uscate, confiate, conservate în diferite moduri. Se folosesc de asemenea și frunzele (Folium Vitis idaea).
Se taie ramurile care se pun la uscat, apoi se scutură frunzele prin batere. Substanțe active: arbutină, hidrochinonă, tanin, flavonoizi. Preparatul din frunze este diuretic energetic, litontriptic (dizolvă calculii urinari, numiți popular pietre la rinichi), antidiareic, puternic antiseptic al căilor urinare.
Este recomandat pentru afecțiuni renale (mai ales litiaze), infecții urinare, cistite, la reumatism, gută, diaree. Se administrează sub formă de decocție simplă (5-10 minute cu 1 1/2 lingurițe la cană), 2 căni pe zi, la care se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Intră în formula unor ceaiuri diuretice.
Plante medicinale mănăstirești
Dorim să vă aducem în atenția dumneavoastră că produsele alimentare și de leac pregătite manual în Sfintele Mănăstiri Nera, Dragomirna și Paltin Petru-Vodă sunt suplimente alimentare și nu substituie tratamentul prescris de medic. Produsele au un rol terapeutic și contribuie la ameliorarea simptomelor cu care vă confruntați. Produsele cosmetice pot fi utilizate doar pentru uz extern.
Vă recomandăm consumul produselor noastre de leac cu cel puțin 30 minute înainte sau după masă. A nu se consuma concomitent cu tratamentul de specialitate fără aviz medical.
Bibliografie
- Florentin Crăciun, Mircea Alexan, Carmen Alexan – Ghidul plantelor medicinale uzuale, Editura științifică, București 1992, pag. 114
- Ion I. Băra, Petre Gh. Tarhon, Florin Floria – Plantele – izvor de sănătate, Chișinău, «Știința», 1993, pag. 87
- Staatliche Lehr- und Versuchsanstalt für Wein- und Obstbau Weinsberg – Schwarze Johannisbeeren für den ökologischen Anbau
- URZICA (Urtica dioica) – rolul și importanța ei în viața poporului român și în tradițiile populare
- Florentin Crăciun, Mircea Alexan, Carmen Alexan – Ghidul plantelor medicinale uzuale, Editura științifică, București 1992, pag. 102
- Florentin Crăciun, Mircea Alexan, Carmen Alexan – Ghidul plantelor medicinale uzuale, 1991, pag. 16
- Plantele medicinale și condimentare din județul Harghita, 1980.
- Florentin Crăciun, Mircea Alexan, Carmen Alexan – Ghidul plantelor medicinale uzuale, Editura științifică, București 1992, pag. 136
- Florentin Crăciun, Mircea Alexan, Carmen Alexan – Ghidul plantelor medicinale uzuale, Editura științifică, București 1992, pag. 100
- Academia Republicii Populare Române, Dicționar enciclopedic român, Editura Politică, București, 1962-1966
- Florentin Crăciun, Mircea Alexan, Carmen Alexan – „Ghidul plantelor medicinale uzuale”, Editura științifică, București 1992, pag. 118
- Ing. Ștefan Manea „Cătină și ulei de cătină”
Doamne ajuta! Aveți tinctura de năprasnic și ceai de naprraznic?
Doamne ajută! Da, avem. Accesați linkul acesta https://darurimanastiresti.ro/produs/tinctura-de-napraznic-200-ml/
sau ne sunati la 0770948482.