Zacuscă de vinete de la mănăstirea Arnota- Vâlcea
23,00 lei
Cum faci zacuscă mănăstirească?
Într-o mănăstire, înainte de a începe orice activitate, se face rugăciune. Asta pe lângă slujbele obișnuite la care participă maicile sau călugării.
Atunci când într-o mănăstire maicile prepară orice produs, de la leacuri până la mâncăruri, toate “bucatele” se binecuvântează.
Stoc epuizat
Descriere
Zacuscă de vinete de la mănăstirea Arnota- Vâlcea
Cum faci zacuscă mănăstirească?
Într-o mănăstire, înainte de a începe orice activitate, se face rugăciune. Asta pe lângă slujbele obișnuite la care participă maicile sau călugării.
Atunci când într-o mănăstire maicile prepară orice produs, de la leacuri până la mâncăruri, toate “bucatele” se binecuvântează.
În orice mănăstire în care veți găsi zăcuscă, veți vedea că are un gust mult mai bun decât orice rețetă pe care o veți încerca acasă.
Noi vă sugerăm fie să încercați să preparați acasă rețeta de zacuscă de la mănăstirea Arnota-Vâlcea, fie să o cumpărați de pe darurimanastiresti.ro.
Zacuscă de vinete de la mănăstirea Arnota- Vâlcea
Este o rețetă clasică populară, păstrată încă din timpuri străvechi, o rețetă care, din fericire, s-a păstrat până astăzi.
Ca și în cazul rețetei clasice, și în cazul acesta, începem cu vinetele pe care le vom coace pe grătar sau pe plită, iar pe altă plită vom coace ardeii roșii.
Maicile, după ce s-au copt ardeii roșii, îi iau de pe plită și îi pun într-un vas cu capac, lăsându-i să se răcească. După ce se răcesc, se trece la curățatul cojii.
La fel și în cazul vinetelor, după ce s-au copt, se decojesc până rămâne carnea, după care le punem cu ardeiul copt și ceapa la un loc și se tocă manual. Gustul este inconfundabil
Odată terminat acest pas, se trece la adăugarea cepei, a uleiului (vă recomandăm uleiul presat la rece de la mănăstirea Turnu-Prahova), și nu trebuie să uităm să adăugam o linguriță cu sare într-o oală cu fundul mai gros, după care le punem la foc.
Lăsăm să se călească bine după care adăugăm ardeiul rămas, amestecăm bine și lăsăm să dea bine în clocot.
Acum este momentul să adăugăm vinetele, bulionul de roșii, puțin piper și, de ce nu, niște foi de dafin, amestecăm și lăsăm compoziția să fiarbă la foc mic, acoperind oala cu un capac.
Lăsăm totul să fiarbă bine, cam o oră. Suntem atenți ca viitoarea zacuscă să fie omogenă și să aibă consistență.
Când e aproape gata, mai gustăm să vedem dacă mai este nevoie de ceva sare și piper și adăugăm maxim două linguri de zahăr.
După ce a fiert bine, o punem, așa fierbinte, în borcane spălate și sterilizate în prealabil, pe care le vom înveli cu un material mai gros pentru a se răci și să prindă crustă.
Și, dacă facem totul ca la carte, vom avea acasă o zacuscă făcută ca la mănăstire, după această rețetă veche.
Ingrediente:
- 2 kg vinete
- 3 kg ardei roșii grași
- 1 kg ceapă
- 1 litru de bulion
- 500 ml ulei
- 3-4 foi de dafin
- 1 linguriță cu sare
- 1 linguriță cu piper negru
- 2 linguri cu zahăr
Recenzii
Nu există recenzii până acum.