Salcia sau aspirina vegetală
Salcia- planta care îl plânge pe Mântuitorul Iisus Hristos
Salcia sau aspirina vegetală este unul din cele mai apreciate remedii naturiste pentru sănătate și este utilizată și în mănăstiri sub diferite preparate.
„În ziua întâi să luaţi ramuri de copaci frumoşi, ramuri de finici, ramuri de copaci cu frunzele late şi sălcii de râu şi să vă veseliţi înaintea Domnului Dumnezeului vostru, şapte zile.” (Lv. 23, 40)
Salcia în cultul Bisericii
Salcia este din vechime printre primii arbori care vestesc venirea primăverii și a cărei poveste este legată de două momente din viața Mântuitorului Iisus Hristos.
Primul are legătură cu sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, al doilea moment are legătură cu Răstignirea Mântuitorului Iisus și cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. În cele ce urmează voi prezenta detaliat aceste două momente.
Primul moment din viața Domnului nostru Iisus Hristos de care este legată salcia este cel raportat și de Sfânta Scripură. Acesta spune că Mântuitorul Iisus Hristos a fost întâmpinat la Intrarea Sa în Ierusalim, înainte de Sfintele Sale Patimi, cu „ramuri din copaci” pe care „le aşterneau pe cale” (Mt. 21, 8).
Din învățăturile Bisericii aflăm că aceste ramuri de copaci erau tăiate de la finic, de la măslin și de la salcie.
Salcia sau aspirina vegetală
De ce se presupune că ramurile de salcie ar fi fost așternute în calea Mântuitorului?
Pentru că în legea veche se foloseau la orice sărbătoare sau moment memorabil implica, așa cum spune și versetul de la începutul acestui articol. Acestea erau ramuri din pomi tineri și frumoși, a căror frunze sunt late, printre care se regăsesc și ramurile de salcie.
Salcia reprezintă un simbol al bucuriei, este urma de speranță că va fii bine. Tocmai de aceea psalmistul David menționează salcia în unul din psalmii săi:
„La râul Babilonului, acolo am şezut şi am plâns, când ne-am adus aminte de Sion. În sălcii, în mijlocul lor, am atârnat harpele noastre.” (Ps. 136, 1-2).
Salcia le aducea aminte poporului alături de cântările lor de pâmântul din care au fost luați ca robi și le întărea nădejdea că vor trece cu bine de aceea încercare. Revenind la momentul Intrării Domnului Iisus în Ierusalim, Biserica ne învață că cei ce l-au întâmpinat erau oameni de toate vârstele, de la copii până la bătrâni.
Deoarece toți îl considerau pe Mântuitorul un Izbăvitor, iar Biserica completează că noi îl consideram ca fiind și Cel ce ne-a adus mântuirea, Cel ce ne-a adus din moarte la viață.
Motivul pentru care în tradiția Bisericii Ortodoxe s-a păstrat obiceiul ca la Sfintele Florii să se binecuvinteze ramurile de salcie și să fie împărțite credincioșilor este considerat ca un moment premergător de a trăi și vesti Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.
Este totodată o formă simbolică e întărirea duhovnicească a sufletelor credincioșilor care în Săptămâna Patimilor vor plânge împreună cu Domnul nostru Iisus Hristos. Vor plânge pentru patimile și durerile pe care Acesta le-a trăit acum aproape 2000 de ani. Patimi pe care în chip tainic an de an le retrăiește pentru mântuirea noastră.
Salcia în cântările Bisericii
Al doilea moment în care salcia apare evocată este legat atât de Sfintele Patimi ale Mântuitorului cât și de durerea pe care Precurata Maica Sa a trăit-o în acele momente.
Consider că înainte de a scrie orice detaliu despre acest moment, cel mai bine este expus de o priceasnă creștină intitulată „Sub o salcie pletoasă” care se cântă cu ocazia sărbătorii Sfintelor Florii:
„Sub o salcie pletoasă
Maica Sfântă se opri
Și cu vocea ei duioasă
Către salcie grăii:
Salcie dacă ți-e milă
Apleacă-ți crengile-n jos
Să fac din ele-o cunună
Pentru Fiul meu Hristos.
Dacă îmi cunoști durerea
Și vroiești să mi-o alini
Dă-mi din ramurile tale
O cunună fără spini.
Fiul meu e sus pe cruce
Însângerat și-n mare chin
Și cu ea la El m-aș duce
Ca durerea să-i alin.
Atunci salcia miloasă,
Crengile şi le-a ‘plecat,
Maica a-npletit cununa
Și s-a dus la Golgota.
Dar iudeii n-o lăsară
Cu cunună fără spini
Ei voiau,Iisus să moară
În dureri și-n mare chin.
De-atunci salcia pletoasă
Nu s-a mai lăsat în sus
A rămas, așa, plecată
Ca să-L plângă pe Iisus.” (Sub o salcie pletoasă, versuri de Teodora Păunescu)
Salcia sau aspirina vegetală
Din priceasna de mai sus aflăm motivul pentru care salcia este mereu cu ramurile plecate. Cu alte cuvinte salcia a fost singura plantă care a simțit durerea Preasfintei Fecioare Maria atunci când Fiul Său suferea pe Cruce.
Din o altă poveste aflăm că atunci când Mântuitorul Iisus a fost dus la judecată înaintea lui Ponțiu Pilat, soldații acestuia au tăiat crengi tinere din salcie și l-au bătut pe Mântuitorul cu aceste ramuri.
Salcia până atunci avea ramurile ridicate spre cer. Dar când a văzut suferința Domnului Iisus, de rușine a rămas mereu plecată ca să-L plângă pe Cel ce a fost chinuit cu propriul rod. (text adaptat după cartea Plante tâmăduitoare din Biblie)
Descrierea științifică a salciei
Salcia (Salix alba) este o plantă din familia Salicaceae. Familie ce cuprinde arbori, arbuști și subarbuști a căror ramuri sunt elastice și frunzele căzătoare. Din genul Salix fac parte mai multe specii, cele mai cunoscute sunt Salcia albă și Salcia plângătoare (Salix babylonica).
Acești arbori cresc în toată emisfera nordică a Globului, în special în zonele cu soluri umede, lângă malurile râurilor, apelor dulci, zone răcoroase.
„Frunzele de lotus îi fac umbră şi sălciile bălţii îl împrejmuiesc.” (Iov. 40, 22)
Acest arbore este format din tulpină, ramuri, frunze, flori, fructe și semințe. Tulpina crește înaltă între 5 și 15 metri. În funcție de specii, scoarța este la început netedă cu o culoare gri- verzuie, pe măsură ce îmbătrânește scoarța devine noduroasă și cu crăpături dispuse pe lungime, iar culoarea este maro spre negru.
Ceea ce se cunoaște foarte puțin este faptul că în jurul anului 1830 s-a extras pentru prima dată prima formă de aspirina vegetală naturală din scoarța de salcie.
Ramurile tinere ale salciei sunt atârnate de trunchi, poartă denumirea de lujeri. Au structură netedă și sunt elastice, de la unele specii de salcii (Răchita sau Salix purpurea) se taie acești lujeri și se folosesc la împletirea coșurilor și a papornițelor.
Frunzele au formă lanceolată, sunt lungi, cu margini ușor pețiolate, au o culoare cenușiu-verzui și ating până la 15 cm. Florile de salcie sunt mâțișori pufoși a căror polen crud este foarte bun pentru a preveni cataracta. Fructele sunt ca și niște capsule cu 4 valve, iar semințele sunt mici, numeroase și acoperite cu perișori argintii.
Proprietățile Salciei sau aspirinei vegetală
În scop terapeutic de la salcie se folosesc scoarța, frunzele, florile, polenuk și mugurii, acestea sunt recoltate în special primăvara în perioada aprilie-mai. Salcia este apreciată pentru conținutul său ridicat de compuși salicilici, glicozoide, taninuri, ceară, vitamine, minerale, celuloză, lipide, rășini, enzime, amidon și proteine.
Salcia și-a dovedit proprietățile benefice prin efectele sale tonice, antiseptice, antiinflamatoare. Are și proprietăți sedative, astringente, antifebrile, antibacteriene.
Are și roluri antioxidante, vasodilatatoare, anticoagulante, antireumatice, analgezice, hemostatice.
Cele mai recunoscute 8 beneficii ale Salciei
Salcia sau aspirina vegetală
Datorită conținutului ridicat de acid salicilic, cunoscut și sub numele de aspirină vegetală, salcia a fost utilizată de mii de ani pentru a combate mai multe forme de dureri. În special durerile reumatice, menstruale și de cap, precum și durerile musculare.
În medicina chineză acest arbore este recunoscut sub numele de arborele durerii. În cele ce urmează vom prezenta cele mai recunoscute beneficii pe care salcia le-a adus omului de-a lungul timpului.
1 Combate insomniile, oboseala, stresul și durerile de cap
Are proprietăți antiinflamatoare, analgezice și sedative asupra sistemului nervos. Salcia poate contribui prin aportul de acid salicilic, vitamine și minerale la relaxarea nervilor și a creierului.
Combate insomniile, oboseala, migrenele și durerile de cap. În perioadele solicitante de viață extractul de salcie ajută la calmarea și refacerea corpului din stările de neliniște, agitație și stres.
Salcia sau aspirina vegetală
2 Polenul crud de salcie previne cataracta
Deși în perioada de început a primăverii este mai greu să se realizeze polenizarea de către albine datorită temperaturilor scăzute, totuși mai greu și mai rar se poate obține și polen crud de salcie.
S-a constatat că polenul crud obținut de la florile de salcie, de culoare galben-aurie, are un conținut foarte ridicat de vitamine B, E și C. Conține și acizi grași polinesaturați, polifenoli, săruri minerale și oligoelemente.
Acest polen este ușor parfumat, cu un gust plăcut, este denumit un adevărat aliment viu. Spre deosebire de polenul uscat, conține un nivel ridicat de luteină și zeaxantină.
Se pot face cure de trei ori pe an cu acest polen crud de salcie. Acesta poate fi păstrat la congelator.
Cura cu polen de salcie asigură protecție corneei și conjuctivei, protejând astfel ochiul de cataractă și degenerescența maculară. Mai trebuie menționat faptul că acest polen este un aliat puternic al sistemului imunitar.
Este o armă bună împotriva procesului alert de îmbătrânire, iar datorită lactofermenților pe care îi conține ajută la echilibrarea și regenerarea florei intestinale.
Salcia sau aspirina vegetală
3 Combate febra, răceala și gripa
Datorită efectului antibacterian și antifebril, extrasul din salcie combate și previne cu succes stările de gripă, răceală și febră.
Efectul tonic și antiseptic previne agravarea infecțiilor cu bacterii și viruși care induc stările patologice și afecțiunile pulmonare și a căilor respiratorii.
Ceaiul din pulbere de scoarță de salcie este un bun aliat în combaterea rinitei, guturaiului, răcelii, gripei și a stărilor febrile.
Salcia sau aspirina vegetală
4 Cel mai bun tratament al afecțiunilor cardiovasculare
Scoarța de salcie prin conținutul ridicat de aspirină vegetală care se transformă în corp în acid salicilic. Acesta are efect vasodilatator și de reglare a presiunii sanguine crescute, fapt ce ajută la protejarea vaselor sanguine și a inimii. Datorită efectului antioxidant extractul din scoarță previne depunerea grăsimilor pe artere și reglează colesterolul din sânge
Acest aspect ajută la prevenirea afecțiunilor cardiace generate de nivelul crescut de colesterol LDL. Trebuie menționat că aspirina vegetală spre deosebire de cea sintetică, nu provoacă reacții adverse în organism.
Trebuie menționat că persoanele care au o problemă cu coagularea sângelui trebuie să folosească cu prudență extractul de salcie. În caz de hemoragii interne, extractul de salcie poate fii un bun adjuvant în reducerea hemoragiei.
5 Calmează probleme gastro-intestinale
Salcia utilizată sub formă de ceai, pulbere, decoct sau tinctură are un efect adjuvant în calmarea hiperacidității gastrice. Combate indigestia, colitele, malaria, litiaza biliară, infectarea cu viermi intestinali, dizenteria. Așa cum am menționat și la punctul doi de mai sus, polenul crud de salcie regenerează flora intestinală.
6 Combate probleme articulare
Încă din vechime salciei i-a fost atribuit rolul important în vindecarea sau ameliorarea problemelor articulare și osoase. O cură de sezon cu ceai sau tinctură care să conțină extract din scoarță de salcie ajută la ameliorarea durerilor cauzate de:
- reumatism articular
- poliartroze
- articulații dureroase
- gută
- spondiloză anchilozantă
Aceste efecte benefice sunt datorate proprietăților astringente, antiinflamatoare, antioxidantă și analgezice pe care salcia le posedă.
Salcia sau aspirina vegetală
7 Calmează și vindecă rănile
În uz extern, la fel ca în uz intern, extractul de salcie ajută la combaterea infecțiilor și sprijină refacerea pielii din ulcerații, răni, bătături, degerături, eczeme, stomatite.
De asemenea, s-a constatat că dacă pe răni purulente se aplică comprese cu ceai de salcie (preparat înainte și lăsat să se răcească), acest ceai ajută la uscarea și cicatrizarea rănilor.
8 Ajutor în problemele menstruale
Aspirina vegetală regăsită în salcie poate fi de mare folos în calmarea durerilor menstruale și în combaterea problemelor cauzate de sindromul premenstrual.
Extractul de salcie poate ajuta și la reglarea fluxului menstrual, datorită influenței pe care o poate avea la nivel sanguin de echilibrare și normalizare a presiunii sanguine.
Trebuie menționat că în general aspirina vegetală ajută la menținerea unui nivel optim al sângelui în organism. Deși de multe ori este folosită pentru a preveni coagularea sângelui, aceasta poate ajuta prin reducerea presiunii sanguine la reducerea hemoragiilor.
Cu toate acestea se recomandă ca femeile însărcinate, cele care alătăptează și cei care au probleme cu coagularea sângelui să consume doar sub supraveghere medicală aspirina vegetală.
Leacuri cu Salcie sau aspirină vegetală
O dată cu apariția primelor frunze de salcii, măicuțele de la Mănăstirea Nera Plant și de la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă ies pe lângă albiile râurilor regăsite în apropierea mănăstirilor. Scopul este de a procura scoarța de salcie de la ramuri a căror vârstă este de maxim 2 ani. Această scoarță de salcie maicile o folosesc la obținerea celor mai bune leacuri.
Scoarța de salcie mai este denumită „aspirina naturală”, căci renumita aspirină a fost extrasă pentru prima oară din coaja acestui arbore, în anul 1835, de chimistul german Karl Lewieg.
Spre deosebire de aspirina sintetică, salicilul din scoarța de Salcie are un efect mai de durată. Este un remediu foarte echilibrat, care poate fi folosit pe perioade lungi de timp.
Salicilul din scoarța de Salcie este cel mai eficient remediu pentru cele două simptome care însoțesc majoritatea bolilor infecțioase și inflamatorii: durerea și hipertermia (creșterea temperaturii corpului).
E important să menționăm că această substanță nu atacă mucoasa gastrică și pereții vaselor de sânge; din contră, îmbunătățeste imunitatea, protejează vasele de sânge și are efecte antiinfecțioase.
Principalele afecţiuni care pot fi tratate sau ameliorate cu ajutorul preparatelor din Salcie sunt:
- nevralgii, neurastenii, insomnii pe fond nervos
- teamă, stări de tristeţe și iritabilitate nervoasă, anxietate
- dureri musculare, cefalee
- dismenoree
- stări febrile, gripă, răceală, guturai, rinită
- hiperaciditate gastrică, indigestii, colite, litiază biliară
Totodată, scoarţa de Salcie are efecte vasodilatatoare şi antioxidante. Ea previne depunerea de grăsimi şi de colesterol pe arterele coronare şi îngroşarea lor. Astfel, se pot preîntâmpina ateroscleroza, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.
Salcia este o plantă care creşte în preajma apelor, dar are acţiuni în combaterea bolilor produse de excesul de umiditate. Ea este unul dintre cele mai importante adjuvante în tratarea:
- reumatismului, artrozelor, poliartrozelor
- spondilozei anchilozante
- gutei și durerilor articulare
De asemenea, scoarța de Salcie este folositoare în amelioarea crampelor menstruale. Se recomandă administrarea cu o săptămână sau două înainte de menstruaţie.
Salcia sau aspirina vegetală
Extern, preparatele din scoarță de Salcie sunt folosite pentru a trata stomatite, ulceraţii cutanate, eczeme, degerături, bătături, transpiraţia excesivă a picioarelor. Ele ajută și la cicatrizarea rănilor purulente.
Scoarţa de Salcie are un puternic efect antibacterian, fiind folosită adesea în ameliorarea acneei, infecţiilor şi iritaţilor pielii. Antioxidanţii şi acidul salicilic conținute de aceasta previn infecţiile fungice și cele cauzate de bacterii, oferind aceleaşi rezultate când se aplică intern sau extern.
Scoarța de salcie o regăsim în produse de la Mănăstirea Nera Plant precum:
- Capsulele Salicilo-Complex
- Tinctura Vito-Complex
- Ceaiul Vito-Complex
- Capsulele Vito-Complex
Proprietățile Capsulelor Salicilo-Complex sunt antiinflamatoare, antiinfecțioase și antioxidante.
Gama Vito-Complex facilitează eliminarea toxinelor, înviorează funcțiile organelor vitale. Ajută la limitarea și eliminarea procesului inflamator, ameliorează tulburările de metabolism.
Accelerează regenerarea celulară a țesuturilor și organelor afectate de vârstă, boli sau diferite afecțiuni, stimulează sistemul imunitar.
Salcia sau aspirina vegetală
Salcia se regăsește și în produsele de la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă precum:
Tinctura antigripală Salipin care susține capacitatea de autoapărare a organismului și rezistența acestuia la acțiunea perturbatoare a agenților interni și externi. Este recomandată pentru viroze respiratorii, avitaminoze și gripe.
Tinctura Mesal care susține eliminarea toxinelor din organism fiind recomandată pentru gută în forma acută.
Tinctura Osiprot care prin acțiunea sinergică a compușilor activi din plante susține dezvoltarea și menținerea sistemului osos în condiții sănătoase. Este recomandată pentru osteoporoză și reumatism degenearativ.
Tinctura Arnisal care susține funcționarea normală a sistemului osteo-articular. Este recomandată pentru reumatism cronic degenerativ, dureri reumatismale, artrite (spondilită anchilopetică, poliartrită).
Ce învățăm de la Salcie?
Salcia ne învață:
- să ne pocăim pentru greșelile noastre
- să ne smerim în vremea întoarcerii noastre din păcate spre Dumnezeu
- să ne trezim simțirile și ochi sufletului ca să îl primim pe Mântuitorul Hristos acolo
Ne mai învață că sus pe Crucea Golgotei pentru noi a pătimit și a suferit Fiul lui Dumnezeu. Pentru a cărui Sfinte Patimi și Sfântă Înviere ne-au mai rămas câteva zile de pocăință din acest Sfânt și Mare Post al Paștelui.
Salcia sau aspirina vegetală
Produsele alimentare și de leac sunt pregătite manual în Sfintele Mănăstiri Nera, Dragomirna și Paltin Petru-Vodă. Acestea sunt suplimente alimentare și nu substituie tratamentul prescris de medic.
Produsele au un rol terapeutic și contribuie la ameliorarea simptomelor cu care vă confruntați. Produsele cosmetice pot fi utilizate doar pentru uz extern.
Vă recomandăm consumul produselor noastre de leac cu cel puțin 30 minute înainte sau după masă. A nu se consuma concomitent cu tratamentul de specialitate fără aviz medical.
Referințe bibliografice:
1 Revista Leacuri și rețete mănăstirești, editura Lumea Credinței, nr. 26/ 10 februarie- 10 aprilie 2019, pagina 7-9, articol scris de Mariana Borloveanu
2 Leacuri mănăstirești- Terapii pentru trup și suflet, Mariana Borloveanu, Editura Lumea Credinței, București, 2014
3 Plante tămăduitoare din Biblie, Editura Paul Editions, București, 2018
4 https://www.versuri.ro/versuri/teodora-paunescu-sub-o-salcie-pletoasa-_54x6.html
5 https://ro.wikipedia.org/wiki/Salcie_(gen)
6 https://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/salcia-salix-alba-11492070
7 https://www.holver.ro/firma/noutati/Salcia-flexibila-si-tamaduitoare-n5392582
8 https://www.realitatea.net/stiri/actual/salcia_5dcc9226406af85273d35c58
9 https://ziarullumina.ro/societate/sanatate/salcia-arborele-care-tamaduieste-durerea-11757.html
10 https://neraplant.ro/farmacia-domnului/salcia/
11 https://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=sălcii&carte=-3