Tocaniță de pui cu ciuperci și mămăliguță
Tocaniță de pui cu ciuperci și mămăliguță
Ingrediente:
- 500 g piept de pui( sau pulpe de pui);
- 350 g ciuperci;
- 2 cepe, 2 morcovi, 2 ardei capia sau ardei gras, 4-5 căţei de usturoi;
- 1 cutie roşii decojite ( sau bulion, suc de roşii, pastă);
- 1 legătură pătrunjel, 1 legătură mărar;
- 2 căței usturoi;
- ulei, piper, foi dafin, sare;
- 1 linguriță de zahăr.
Ingrediente pentru mămăligă:
- 1 cană Mălai Extra Din Cultura Mănăstirii Turnu;
- 4 căni apă (1.050 ml);
- 1 linguriță sare.
Pași de urmat:
Pasul 1. Spălăm bine pieptul de pui sau pulpele şi le tăiem bucăţi. Cine folosește pulpe le poate dezosa în funcție de preferință. Le punem într-o tigaie încinsă şi le rumenim.
Pasul 2. După care, curățăm ciupercile le feliem şi le călim cu 2 linguri de ulei într-o tigaie încinsă, mai mare sau într-o cratiţă mai încăpătoare.
Pasul 3. După ce s-au călit ciupercile, punem carnea prăjită peste ciuperci, adăugăm o frunză dafin, un praf piper, şi stingem cu un pahar cu apă călduţă.
Pasul 4. În puţinul ulei rămas în tigaia în care s-a rumenit carnea punem ceapa tocată, morcovul şi ardeiul cubuleţe şi le călim 2 minute, pentru a valorifica gustul lăsat de carne.
Pasul 5. Punem legumele călite peste carne şi ciuperci. Adăugăm şi conserva de roşii decojite, cubuleţe, împreună cu o linguriţă de zahăr care echilibrează aciditatea roşiilor. Completăm cu încă o ceaşcă de apă călduţă ca să aibă de unde scădea şi o lăsăm să fiarbă la foc mic 30 de minute. Dacă doriţi sos mai mult, puteţi pune mai multe roşii decojite.
Tocaniță de pui cu ciuperci și mămăliguță
Pasul 6. La final îi dăm sare după gust, oprim focul, mai dăm încă un praf de piper proaspăt (primul praf de piper contribuie la gust dar îşi pierde aroma și proprietățile prin fierbere pe când piperul de final îşi păstrează aroma) şi dăm gust cu pătrunjel, mărar proaspăt și puțin usturoi tocat mărunt .
Pasul 7. După care, pregătim mămăliga pentru a fi servită alături de tocănița de pui cu ciuperci.
Este important ca atunci când faceți mămăligă să folosiți o oală cu fund dublu sau tuci.
Punem apa la fiert, într-un vas cu fund dublu. Când apa începe să fiarbă, se adaugă sarea și se amestecă intens până aceasta se topește. După ce s-a topit sarea, presară o mână de mălai în apa fierbinte și se amestecă intens.
Unul dintre beneficiile surprinzătoare ale porumbului este nivelul ridicat al antioxidanților. Porumbul neprelucrat are un nivel mult mai ridicat de polifenoli (un tip specific de antioxidant) decât cerealele similare prelucrate.
Lasă să fiarbă mălaiul până când se atinge punctul de fierbere în vas. Din acest moment, adaugă treptat și restul cantității de mălai.
Lasă mălaiul la foc mic și amestecă până când se desfăcea singură de pe spatulă.După răcire, mămăliga va deveni mai consistentă.
Vă dorim poftă bună și spor la gătit!