Uimirile tainice de la mormântul părintelui Arsenie Boca

Uimirile tainice de la mormântul părintelui Arsenie Boca
Mormântul părintelui Arsenie Boca, cel numit și „doctorul sufletelor” se află la Mănăstirea Prislop.
Credincioșii care au mers la mormântul părintelui spun că au trăit adevărate miracole și că au primit ajutorul de care aveau nevoie.
S-a născut la 29 septembrie 1910 la Vața de Sus în comitatul Hunedoara .A urmat Liceul național ortodox „Avram Iancu” din Brad, Hunedoara, pe care l-a terminat ca șef de promoție în 1929.
În același an, Zian Boca (cel care avea să devină Părintele ieromonah Arsenie Boca) se înscrie la Academia Teologică din Sibiu, pe care o absolvă în 1933.
Arsenie Boca a fost și pictor bisericesc profesionist. Cea mai mare parte a vieţii sale a trăito din pictură. Renumita lui pictură murală decorativă e la Biserica din Drăgănescu, pe care a pictat-o în 15 ani în perioada post-preoție.
Uimirile tainice de la mormântul părintelui Arsenie Boca
A indignat Biserica pentru că nu se supunea canoanelor ei.
Primele aparţii în presă ale lui Arsenie Boca a avut loc în toamna anului 1940. La puţin timp după ce se întorsese de pe Muntele Athos, fusese tuns în monahism, luând numele de Arsenie. C.
Observat încă de pe băncile şcolii pentru deosebitele-i înclinări spre viaţa monastică.
Acesta a fost trimis de I. P. Sf. Mitropolit Nicolae al Ardealului la Şcoala de Arte frumoase din Bucureşti. Pentru a-şi perfecţiona uimitorul său talent de pictor, iar apoi la sf. Munte Athos şi la Atena.
Revenit în ţară, şi-a petrecut viaţa la sf. mănăstire Brâncoveanu, departe de foiala lumii. Îmbină rugăciunea cu studiul picturii bisericeşti.
În anul 1945, Arsenie Boca a fost arestat pentru câteva luni.
Călugărul devenise între timp nu doar artistul din spatele cărţilor religioase dar şi modelul de inspiraţie pentru mulți dintre autorii lor.
Arsenie Boca a fost în atenţia Siguranţiei şi mai apoi a organelor de Securitate timp de trei decenii, potrivit documentelor din Arhivele CNSAS.
Scrieri ale lui Arsenie Boca:
- Părintele Arsenie Boca, Cărarea împărăției, ed.îngr. de Zamfira Constantinescu, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Aradului, 1995
- Părintele Arsenie Boca, Lupta duhovnicească, ed.îngr. de Ion Cismileanu, Editura Agaton, Făgăraș, 2009
- Părintele Arsenie Boca, Trepte spre viețuirea în monahism, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2003
Picturi:
- Există o serie de reprezentări care nu sunt in concordanță cu învățătura Sfinților Părinți, sau a Canoanelor Bisericii Ortodoxe legate de iconografie.
- Printre acestea se remarcă reprezentarea Basilicii Sfântul Petru, sau pictura lui Francisc de Assisi, și a lui Ulfilas Arianul printre Sfinți.
Omagieri:
- Un bust al părintelui Arsenie Boca a fost ridicat în curtea Bisericii Sf. Vineri din Zalău.
- O statuie din bronz a părintelui Arsenie Boca, așezată în fața bisericii Sfântul Nicolae din Vaideeni, județul Vâlcea.
Pentru mai multe detalii și pentru achiziționarea de produse 100% naturale mănăstirești ,manufacturate în mănăstiri din România și Grecia.
Ne găsiți pe darurimanastiresti.ro.