Cum culegem plantele medicinale?
Plantele susțin sănătatea omului
Cum culegem plantele medicinale? Plantele au avut întotdeauna o importanță majoră în dezvoltarea unei imunități potrivite. Au ajutat și în rezolvarea problemelor de sănătate supărătoare, sau înlăturarea bolilor regăsite la nivelul organismului.
Unul dintre cele mai importante aspecte în realizarea remediilor sunt alegerea și indicațiile care trebuie respectate la momentul culegerii plantelor. Doar așa se poate realiza un produs final care poate fi consumat și oferit la rang înalt cumpărătorilor.
Cum culegem plantele medicinale?
Vom lua înspre exemplificare două din produsele noastre și cum sunt culese plantele pe care aceste produse le conțin.
Unul dintre produsele momentului regăsite în Magazinul Darurilor Mănăstirești este Bio-Ceai Nera Plant Prostal-Complex.
Potrivit pentru:
- Afecțiunile regăsite la nivelul prostatei;
- Inflamații ale căilor urinare.
Are în componență :
- Coada calului;
- Coada șoricelului;
- Mentă;
- Pătlăgină;
- Părți aeriene de pufuliță cu flori mici;
- Inflorescențe de soc.
Cum culegem coada calului?
Coada calului se utilizează ca pansament în multe afecțiuni diuretice, antibacteriene și antianemice. Este cel mai important component diuretic din cadrul paletei plantelor.
Sezonul de recoltare începe încă din perioada lunii mai. Frunzele fiind culese prin tăierea acestora împreună cu tulpina, fără însă să se scoată rădăcina.
După recoltare este recomandat ca frunzele cu tulpinile de Coada calului să se pună la uscat în loc cald la maxim două ore de la culegere. Tulpinile trebuie să fie întoarse pe ambele părți de mai multe ori pe zi.
Cum culegem coada șoricelului?
Coada șoricelului, este una dintre cele mai puternice componente naturale cu scop depurativ, pline de vitamine. Este o plantă tonică, realizând beneficii asupra digestiei, aparatului digestiv. Se poate fii folosită și în cazul situației de deținere a unui diagnostic de colecistită, eneterocolită. Aceasta se recomandă să fie culeasă în perioada iunie- septembrie.
Se recoltează în miezul zilei când are o cantitate mai ridicată de uleiuri volatile. Se recomandă cu o foarfecă să fie tăiate partea înflorită cu o lungime a tulpinii de maxim 25-30 cm. Planta se lasă la uscat pe straturi nu foarte groase în loc umbrit fără umiditate și foarte bine aerisit. Mai apoi planta uscată se păstrează în pungi de hârtie.
Cum culegem menta?
Menta este bine cunoscuta plantă frumos mirositoare cu care deseori ne preparăm ceaiuri de liniștire și relaxare. Aceasta are pe lângă această utilitate și acțiuni majore în ceea ce privește îmbunătățirea sistemului nervos și digestiv.
Menta poate fi folosită fie verde sau fie uscată, din 1 kilogram de mentă crudă rezultă aproximativ 200 de grame de mentă uscată. Poate fi păstrată în pungi de hârtie este lăsată în locuri care nu sunt umede sau răcoroase.
Este de recomandat ca frunzele de mentă să fie folosite imediat de la culegerea acesteia. Poate fi chiar și congelată pentru a fi folosită ulterior.
Recoltarea frunzelor are loc atunci când frunzele ajung la lungimea de 5-6 cm. Este perioada când uleiul său volatil ajunge la o cantitate potrivită, putând a fi procesată în mai multe etape succesive.
Recoltarea se realizează de cele mai multe ori în prima parte a zilei, între orele 10-14. Pe perioada temperaturii calde, fără a fi prezente ploile, vântul sau ceața. Planta culeasă se lasă la uscat în loc umbros, ferit de umiditate și bine aerisit
Cum culegem plantele medicinale?
Pătlăgina, are funcție antiinflamatoare, antitumorală. Ajută în special îmbunătățirea stării de rău al vezicii urinare și a prostatei. Este de asemenea și dezinfectantă, diuretică, depurtativă.
Pătlăgina se recoltează în perioada mai-septembrie, ea poate fi macerată și pentru siropuri. Macerarea pentru siropuri se realizeză prin așezarea frunzelor într-un strat gros acoperit cu zahăr.
Cum culegem socul?
Socul administrat sub formă de frunze, flori sau fructe are nenumărate beneficii la nivelul digestiei, datorită aportului de vitamine pe le deține.
Frunzele și florile de Soc se culeg în perioada verii, după ce se ridică roua. Acestea se pun la uscat la soare, fiind poziționate într-un singur strat.
Un alt produs creat special pentru problemele hormonale este: Bio-Ceai Nera Plant Endocrino-Complex.
Conținutul acestuia este:
- Părți aeriene de năpraznic;
- Flori de trifoi roșu;
- Părți aeriene de coada Calului;
- Părți aeriene de coada șoricelului;
- Părți aeriene de lucernă;
- Frunze de salvie;
- Semințe de schinduf;
- Mlădiță de zmeur.
Cum culegem năpraznicul?
Năpraznicul, reprezintă unul dintre cele mai puternice leacuri pentru afecțiunile intestinale, genitale și herpetice. Acesta are ca și efect eliminarea chisturilor ovariene, tratarea fibroamelor uterine dar și reglarea tulburărilor de menstruație.
Năpraznicul se recoltează în perioada lunilor iunie, iulie, august și septembrie. Se recomandă recoltarea tulpinilor cu frunze și flori care se lasă la uscat pentru ca mai apoi să fie folosite în scop medicinal.
Cum culegem trifoiul roșu?
Trifoi roșu, ajută la reglarea problemelor cauzate de menopauză, precum și înlăturarea tumorilor. Îmbunătățește semnificativ sistemul imunitar eliminând riscul de îmbolnăvire. Are un efect puternic asupra echilibrului psihoemoțional, reușind să calmeze stările de oboseală și stres.
Recoltarea acestuia este realizată prin cosire. Acesta trebuie depozitat după tăiere în condiții corespunzătoare la uscat în locuri umbrite lipsite de umezeală. Culegerea potrivită a acestuia este în special în perioada primei părți ale zilei.
Cum culegem plantele medicinale?
Cum culegem lucerna?
Lucerna, are ca și scop înlăturarea hemoragiilor, a anemiilor. Ajută la eliminarea cheagurilor de sânge. Conținutul important din cadrul lucernei este clorofila, care are un major efect antibacterian, vindecând rănile mult mai rapid.
Recoltarea Lucernei, mai precis cosirea Lucernei trebuie să fie realizată de 3 ori pe an. Astfel se obține o producție mult mai mare. Aceasta se lasă la uscat în locuri umbrite, lipsite de umezeală.
Cum culegem salvia?
Frunzele de Salvie, ajută la reechilibrarea confortului psihic și hormonal, conține calciu, potasiu, magneziu, zinc, sodiu. Aceasta ajută în problemele cauzate din pricina menopauzei, balonărilor, problemelor de ovare.
Culegerea florilor de salvie se realizează în perioada lunilor mai-iunie. Frunzele de salvie se păstrează în vase de sticlă, nefiind lăsate la lumină.
Cum culegem schinduful?
Schinduful, ajută la reglarea hormonală, fiind un puternic adjuvant în combaterea problemelor diabetice.
Schinduful are nevoie pentru macerare de o temperatură mai mare de 8 grade, putând rezista la peste 35 de grade celsius. Pe lângă acest fapt, acestuia i se va realiza patul germinativ pentru a putea fi folosit ulterior.
Cum culegem zmeurul?
Zmeur, ajută la reglarea progesteronului, reușește să ajute în eliminarea chisturilor ovariene.
Zmeurul se recoltează în 3-4 zile, acesta are nevoie de o supraveghere atentă, săpare, fiind verificat cel puțin o dată pe săptămână, precum și înlăturarea buruienilor.
Mlădițele de zmeur se culeg primăvara devreme, se zdrobesc și se conservă în miere de albine.
Produsele alimentare și de leac sunt pregătite manual în Sfintele Mănăstiri Nera, Dragomirna și Paltin Petru-Vodă. Acestea sunt suplimente alimentare și nu substituie tratamentul prescris de medic.
Produsele au un rol terapeutic și contribuie la ameliorarea simptomelor cu care vă confruntați. Produsele cosmetice pot fi utilizate doar pentru uz extern.
Vă recomandăm consumul produselor noastre de leac cu cel puțin 30 minute înainte sau după masă. A nu se consuma concomitent cu tratamentul de specialitate fără aviz medical.