Leurda – planta mileniului trei

Ce este leurda?
Leurda – planta mileniului trei sau Allium Ursinum este o plantă erbacee, perenă, care apare în perioada martie-aprilie de sub zăpadă. Leurda face parte din familia Allium, alături de ceapă, usturoi, praz, dar spre deosebire de surorile sale, ea crește doar în păduri. Este o plantă spontană care crește liberă, neinfluențată de mâna sau intervenția omului doar în regiunile sălbatice și nu poate fii cultivată în grădini cu ușurință.
Leurda este o plantă specifică bătrânului continent european și nu a putut fi aclimatizată în nicio altă regiune. Este o plantă care crește în zone umbroase, cu soluri umede, ușor acide, în special în pădurile de stejar, fag și frăsin.
Leurda – planta mileniului trei
Leurda mai este cunoscută și sub denumirea de aiurdă, usturoiță, usturoi sălbatic, usturoi-de-pădure, ai sălbatic, leordă, leoardă sau usturoiul-ursului. Denumirea de usturoi îi este dată datorită mirosului specific asemănător usturoiul, dar și datorită conținutului de sulfură de metil alil regăsit și în usturoi. Se consideră că leurda este una din plantele care vestesc venirea primăverii, ea răsărind din pământul acoperit de zăpadă sau de frunze uscate imediat după ce apare ghiocelul și brândușa.
Se spune despre leurdă că este planta preferată a urșilor și a animalelor care au hibernat în sezonul rece, de aici și denumirea de usturoiul-ursului. Cercetătorii faunei au sesizat faptul că leurda este căutată de urși după sezonul de hibernare deoarece aceste animale au nevoie de o cură bogată în vitamine și minerale, dar cu efect detoxifiant.
Deși leurda a fost pe nedrept ignorată o bună perioadă de timp, totuși ea a fost recunoscută ca plantă de hrană și de leac în Europa încă din mezolitic (Danemarca) și neolitic (Suedia). De asemenea, leurda a fost întâlnită și în tratamentele naturiste și în rețele culinare ale romanilor, iar dacii o foloseau cu scopul depurativ, detoxifiant și de protejare a rinichilor.
Leurda – planta mileniului trei
În Europa se regăsește în majoritatea zonelor de păduri. La noi în țară aria de răspândire cea mai mare a leurdei este în zona Munteniei, Transilvaniei și sudul Moldovei. Se găsește și în zona Banatului montan.
Leurda se formează din bulbi comestibili lunguieți, cu membrane albe și transparente care se pot culege din august până în octombrie. Delicioasele frunze care sunt recomandate să se folosească în sezonul de primăvara (martie-aprilie) înainte de apariția florilor leurdei, atunci când au culoarea verde proaspăt.
Frunzele sunt lanceolate, lucioase, foarte bogate în carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru, sulfură de alil şi proteine.
Tulpina netedă, de un verde deschis, împreună cu potirul alb ajung până la o înălțime de 30-40 de cm. După apariția florilor mici și albe, în perioda mai-iunie, frunzele își mai pierd din proprietățile curative și se schimbă în culoarea verde închis.
Leurda – planta mileniului trei
Leurda este considerată unul dintre cele mai puternice remedii din farmacia naturii. Consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură, acţionează favorabil în numeroase afecţiuni.
În urma unor studii efectuate în laboratoarele din Germania, leurda a fost declarată “Planta mileniului trei” pentru multiplele sale efecte benefice asupra organismului nostru. În prezent, leurda este considerată din punct de vedere terapeutic mai puternică decât usturoiul
12 beneficii aduse sănătății noastre de către Leurdă – planta mileniului trei
Leurda este recunoscută și apreciată în momentul de față pentru proprietățile sale hipocolesterice, stomahice, antibacteriene, viermifungice, depurative, diuretice, hemostatice, bacteriostatice. Preparatele din această plantă curăță sângele, ficatul, stomacul, intestinele, rinichii.
Iată câteva din cele mai recunoscute beneficii aduse de consumul Leurdei:
1 Detoxifierea organismului
Primul beneficiu recunoscut și acceptat încă din vechime pentru leurdă este acela de purificare și detoxifiere a organismului. Leurda atât sub formă de aliment cât și sub formă de leac contribuie la purificarea sângelui, a ficatului, a stomacului, a intestinelor, a rinichilor și a vezicii urinare.
Leurda sub orice formă administrată, salate, tincturi, infuzie, suc, decoct etc., contribuie la reducerea și prevenirea diareei, constipației, colicilor și balonării, tocmai datorită efectului depurativ și detoxifiant pe care îl are.
Leurda – planta mileniului trei
2 Susține imunitatea și are efect antitumoral
Din cercetările realizate asupra leurdei s-a constatat că această plantă conține în 100 de grame aproximativ:
- 700 mg de vitamina C (mai mult de cât au citricele, precum portocalele și lămâile)
- 76 mg de calciu
- 22 mg de magneziu
- 336 mg de potasiu
- 61 de mg de sulf
Mai este bogată și vitaminele A, E, complexul de vitamine B, germaniu și seleniu. Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale regăsit în frunze, leurda contribuie la fortificarea sistemului imunitar și are efect antitumoral de excepție.
3 Îmbunătățește memoria și funcțiile cognitive ale creierului
Leurda contribuie la buna funcționare a creierului, sprijinind capacitatea de memorare și îmbunătățind funcțiile cognitive ale sistemului nervos central.
Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, leurda poate contribui la combaterea amneziilor, a insomniilor, stărilor de amețeală, stărilor depresive și anxioase, sprijinind normalizarea tensiunii la nivelul capului și reducerea stărilor de neliniște.
Maria Treben în cartea sa Sănătate din farmacia Domnului, spunea că prin consumul zilnic a 10-12 picături de tinctură de leurdă cu puțină apă putem îmbunătăți memoria, putem preveni arterioschelorzei și putem alunga multe alte afecțiunii și indispoziții. (p.31)
Leurda – planta mileniului trei
4 Sprijină buna funcționare cardiacă, circulatorie și sanguină
Cura cu leurdă este recomandată persoanelor care au probleme cu:
- hipertensiunea arterială
- nivelul ridicat de colesterol și trigliceride
- stări de neliniște și stres
Ajută și presoanelor supuse unui risc de accident vascular cerebral sau celor care au suferit un accident vascular cerebral. Mariana Borloveanu în cartea Leacuri mănăstirești prezentate pe tipuri de afecțiuni, scria că o cură cu leurdă este benefică celor care suferă de probleme cardiace deoarece aceasta contribuie la fluidizarea sângelui (p.14).
Vogel spunea în cartea sa Micul Doctor că „leurda luptă împotriva întăririi arterelor” și că aceasta are „o dublă acțiune asupra inimii și a vaselor sanguine, oferind (…) o cură naturală de întinerire” (p.12).
Specialiștii au descoperit că produșii activi din leurdă contribuie la combaterea arterosclerozei, reglarea bătăilor inimii și tonifierea mușchiului cardiac, scăderea rigidității arteriale și menținerea elasticității vaselor sanguine, leurda fiind considerată un bun vasodilatator.
Datorită conținutului de adenozină, leurda contribuie la scăderea nivelului ridicat de colesterol și trigliceride, combătând pe această cale formarea tromboflebitelor și a cheagurilor de sânge care pot provoca boli cardiace și accidente vasculare.
Datorită efectelor sale antiinflamatoare, vasodilatatoare și tonifiante leurda și-a demonstrat acțiunea benefică și pentru ameliorarea și reducerea problemelor cauzate de hemoroizi și varice.
Leurda – planta mileniului trei
5 Susține sănătatea sistemului respirator
Leurda este considerată un antibiotic natural datorită conținutului de alicină, regăsită și în usturoi și ceapă. Beneficile leurdei asupra aparatului respirator pot fii obținute în sezonul de primăvară prin consumul regulat de salate, sucuri, decocturi și mâncăruri pe bază de leurdă. În restul anului beneficiem de proprietățile leurdei prin cure bazate pe tinctură.

Leurda administrată atât ca aliment cât și ca leac are rol antiinflamator, antiviral, expectorant, bronhodilator și antiseptic. Este de ajutor persoanelor care suferă de bronșite, tuberculoză pulmonară, infecții ale căilor respiratorii superioare (gripă, răceală). Ajută și în viroze, pneumonie, astm și astm alergic, deoarece sprijină fortificarea sistemului imunitar.
6 Combate afecțiunile gastro-intestinale și intoxicațiile
Leurda este recomandată în general tuturor celor care au intoleranță la usturoi, gustul specific al leurdei este asemănător usturoiului, dar nu provoacă arsuri gastrice asemeni usturoiul. Leurda este în general utilizată în mâncărurile care cer folosirea usturoiului, fiind un bun înlocuitor al acestuia și mult mai bine tolerată de stomac.
Studiile au demonstrat că leurda acționează benefic în tratarea balonărilor, ameliorând stomacul iritat în urma afecțiunilor datorate gastritei și ulcerului gastric. Leurda are proprietăți antifungice și vermifuge, întrucât susține eliminarea paraziților intestinali și ajută la refacerea florei intestinale.
Datorită efectului depurativ leurda este un bun adjuvant în curele de detoxifiere a ficatului și vezicii biliare. Este totodată benefică și în tratarea colitelor, constipațiilor cronice, a diareei și a dezinteriei. Ajută și în indigestii și toxinfecții alimentare care generează erupții cutanate (acnee, psoriazis, scleordermă etc.)
Leurda – remediu naturist mănăstiresc
7 Susține aparatul urinar
Strămoșii noștri daci utilizau leurda pentru a trata infecțiile urinare și a afecțiunilor de rinichi. Mai apoi s-a constatat că datorită substanțelor antiseptise și antibacteriene pe care leurda le deține, contribuie la stimularea imunității și a diurezei. Fiind stimulată diureza și urinarea, automat organismul elimină acidul uric care se poate depune pe articulații, contribuind la ameliorarea gutei și a stărilor asociate acestei afecțiuni.
8 Combate reumatismul, durerile articulare și previne osteoporoza
Utilizarea leurdei atât intern cât și extern poate ajuta la reducerea sau prevenirea durerilor articulare, a reumatismului și a osteoporozei. Această cură antireumatică se recomandă în general în sezonul de primăvară întrucât se bazează pe consumul intern a câte două pahare de suc pe zi timp de două săptămâni. Din pasta rămâsă în urma obținerii sucului se pot aplica extern cataplasme în zonele dureroase. Aceste comprese se țin câteva ore pe zi și se recomandă aplicarea de două ori pe zi timp de două săptămâni.
Sucul se recomandă să se prepare din un mănunchi de frunze proaspete (aproximativ 50 de grame) care se spală, se pun într-un recipient de sticlă peste care se toarnă două pahare de apă plată care trebuie să fie puțin călduță.
Acestea se lasă la macerat câteva ore după care se poate strecura conținutul printr-un tifon, storcându-se bine frunzele astfel încât sucul să fie ușor păstos. Sucul se va păstra în recipient de sticlă la rece și se consumă de două ori pe zi. Deși nu este plăcut la gust, acest suc ajută la detoxifierea organismului și contribuie la reducerea durerilor reumatice din interior. Cataplasmele ajută extern la ameliorarea durerilor datorate reumatismului.
Leurda – planta mileniului trei
9 Împiedică îmbătrânirea
Consumată sub formă de salată sau de tinctură pe o perioadă mai lungă de timp, leurda este un bun remediu pentru a încetini procesul de îmbătrânire și totodată împotriva radicalilor liberi. Substanțele active din leurdă neutralizează radicalii lineri, sprijină activitatea endocrină, previn scleroza vaselor de sânge și favorizează circulația cerebrală.
10 Susține sănătatea pielii
Leurda are acțiune antiinflamatoare, antibacteriană și antiseptică, contribuind la soluționarea și calmarea problemelor de piele precum inflamații, iritații, eczeme, acnee, psoriazis și dermatite. Datorită faptului că luptă împotriva radicalilor liberi din organism, leurda sprijină refacerea și întinerirea celulelor atât intern cât și extern, contribuind la refacerea celulelor pielii și ajutând organismul să lupte cu pruritul cutanat datorat toxiinfecțiilor alimentare dar și cu îmbătrânirea prematură a celulelor pielii.
Leurda – planta mileniului trei
11 Combate micozele
Conform cu garbo.ro, leurda are o acțiune benefică împotriva micozelor unghiilor și a celor vaginale. Beneficiile asupra micozelor de la unghii se pot obține prin aplicarea de comprese cu tinctură de leurdă nediluată, aceste comprese se țin 3-4 ore și apoi se îndepărtează pielea de pe zona afectată. Micozele din zona vaginală pot fi combătute prin diluarea a 2 linguri de tinctură de leurdă în jumătate de cană de apă și se fac spălături vaginale.
12 Înlătură efecte nocive ale fumatului și nicotinei
Leurda are efecte antitoxice datorită conținutului ridicat de clorofilă și substanțe similare cu ale usturoiului. Leurda are proprietăți benefice rezultate de acțiunea vitaminelor, mineralelor și clorofilei. Astfel leurda combate efectele dăunătoare ale gudronului și nicotinei inhalate de fumători dar și de cei care trăiesc în apropierea fumătorilor. În timpul primăverii se recomandă consumul a 2 pahare de suc de leurdă pe zi timp de două săptămâni, iar în restul anului detoxifierea se poate face prin consumul a 10-12 picături de tinctură de leurdă diluate într-un pahar cu apă. În timpul curelor de detoxifiere, celor care fumează le va fi mult mai ușor să se lase de fumat.
Care din produsele noastre conțin Leurda?
Leurda – planta mileniului trei
Minunata plantă se regăsește și în produsele promovate de noi, Echipa Daruri Mănăstirești, produse făcute de măicuțele de la Mănăstirile Nera Plant, Dragomirna și Paltin. Leurda se regăsește atât în produsele de leac destinate pentru uz intern și extern, cât și în produse recomandate pentru alimentație.
Leurda: ingredient principal în alimentația de sezon
Un produs unic și minunat oferit de Mănăstirea Nera Plant
Delicios de gustoasă și sățioasă, leurda nu a putut fii ignorată de măicuțele de la Mănăstirea Nera Plant. Drept urmare planta a devenit ingredientul principal în minunatul Pesto cu leurdă și nucă. Produsul poate fii folosit cu ușurință în condimentarea mâncărurilor cu carne, pește, ouă, brânză și paste.
Beneficiile nu ocolesc acest produs sățios și hrănitor. Drept urmare vă invităm să vă bucurați de o cură de detoxifiere și de fortificare a imunități în acest sezon cu mâncăruri în care să adăugați o linguriță din Pesto-ul cu leurdă și nucă.
Leurda – planta mileniului trei
Iată câteva idei prin care ați putea folosi acest delicios Pesto cu leurdă și nucă:
A. Rețetă de paste cu Pesto Nera Plant de leurdă și nucă.
Aveți nevoie de:
- apă
- paste (macaroane, spaghete, melcișori etc.- alegeți ce credeți că poate da bine în farfurie pe masă)
- Pesto cu leurdă și nucă de la Mănăstirea Nera Plant
- sare, piper și câteva frunze de pătrunjel și busuioc pentru decorație
Se pun pastele la fiert conform cu instrucțiunile de pe ambalaj, după ce au fiert pastele se strecoară de apa în care au fiert și se trec sub un jet de apă rece. Într-un bol punem pastele și câteva lingurițe de pesto cu leurdă și nucă, sare și piper după gust. Se amestecă ușor cât să se întrepătrundă ingredientele și se decorează cu frunze proaspete de busuioc și pătrunjel atunci când sunt servite.
Poftă bună!
Leurda – planta mileniului trei
B. Reteță de ciuperci cu Pesto Nera Plant de leurdă și nucă
Sunt necesare:
- 500 g ciuperci
- 3 cepe albe
- 5 lingurițe de Pesto de leurda și nucă
- 1 legătură pătrunjel
- ulei de măsline
- 2 căței de usturoi
- sare și piper
Cozile ciupercilor se curăță și se rup, apoi se spală bine ciupercile și se fierb 5 minute în puțina apă cu sare. Ceapa se toacă și se călește în ulei de măsline, iar când devine transparentă se adaugă usturoiul tocat, apoi ciupercile și se acoperă. Pesto de leurda și nucă și pătrunjelul tocat mărunt se adaugă peste ciuperci.
Se poate stinge cu jumătate de pahar de vin alb demisec. Apoi se condimentează dupa gust. Aceeași rețetă se poate prepara și cu frunze proaspete de leurdă, în loc de 5 lingurițe de pesto de leurdă cu nucă se pun 2 legături de leurdă tăiate mărunt. Poftă bună! (rețetă inspirată după kudika.ro)
Leurda – planta mileniului trei
C. Salată cu fasole roșie, porumb și Pesto Nera Plant cu leurdă și nucă
Ai nevoie de:
- 3-4 lingurițe de Pesto Nera Plant cu leurdă și nucă
- 2 linguri fasole roșie boabe din conservă
- 2 linguri porumb fiert din conservă
- 2 fire ceapă verde
- 2 ridichii
- 1 lingură ulei
- sare și piper după gust
Într-un bol se pun 3-4 lingurițe de Pesto Nera Plant cu leurdă și nucă, adăugăm boabele de fasole roșie, cele de porumb, ceapa verde și ridichile spălate și tăiate. Potrivim gustul de sare, adăugam uleiul, amestecăm ușor ingredientele și salata este gata, se servește ca atare.
Aceeași rețetă se poate face și cu frunze proaspete de leurdă, doar că în loc de Pesto cu leurdă și nucă, adăugăm frunze spălate și proaspete de leurdă și oțet de mere cu miere după gust. Poftă bună! (rețetă inspirată după gustos.ro)
Leurda folosită ca plantă de leac
Minunatul produs de la Mănăstirea Dragomirna
Tinctura de leurdă creată cu dragoste și dedicare de către maicile de la Mănăstirea Dragomirna este un produs de excepție recomandat atât pentru uz intern cât și pentru uz extern.
Intern tinctura ajută:
- la curăţarea sângelui, ficatului, stomacului şi intestinelor, fiind mult mai activă decât usturoiul
- în afecţiuni gastro – intestinale (diaree acută şi cronică, indigestii, insuficienţă biliară, colici abdominale, balonări şi viermi intestinali)
- afecţiuni cardiovasculare (curaţă sângele de substanţe toxice, reduce hipertensiunea arterială, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare)
- afecţiuni ale căilor respiratorii (bronşite, laringite, tuse)
- afecțiuni ale sistemului nervos (îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi memorare, combate momentele de lapsus, insomniile, tensiunea la nivelul capului şi stările de anxietate şi de nelinişte)
- afecţiuni ale aparatului urinar (elimină excesul de acid uric)
Extern tinctura de leurdă se poate aplica sub formă de comprese pentru combaterea reumatismului degenerativ, eczeme, herpes, răni greu vindecabile, furunculoză şi alte boli de piele.
Minunatul produs de la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă
Tinctura de leurdă de la Mănăstirea Paltin Petru- Vodă susține sănătatea organismului. Are efect hipotensiv, hemostatic, antiseptic intestinal și pulmonar, bacteriostatic și bactericid, diuretic, depurativ, antisclerotic, antitoxic (combate intoxicația cu nicotină), vermifug, febrifug.
Produsul este recomandat pentru parazitoze intestinale, hipertensiune arterială, fragilitate vasculară, ateroscleroză, varice.

Leurda – planta mileniului trei
Minunatele produse de la Mănăstirea Nera Plant
Gama de produse Helmi-Complex de la Mănăstirea Nera Plant: Tinctura Helmi-Complex, Capsulele Helmi-Complex și Ceaiul Helmi-Complex ajută la eliminarea paraziților intestinali și inhibă înmulțirea lor. Acestea au efect antiseptic intestinal, reduc riscul de contaminare bacteriană a tractului digestiv și detoxifică organismul. Sunt recomandate pentru combaterea infestărilor cu paraziți intestinali (ascarizi, oxiuri, giardia).
Leurda – planta mileniului trei
Gama de produse Vito-Complex de la Mănăstirea Nera Plant: Tinctura Vito-Complex, Capsulele Vito-Complex și Ceaiul Vito-Complex, acționează prin eliminarea toxinelor din organism.
Acestea înviorează funcțiile organelor vitale, contribuie la limitarea sau eliminarea procesului inflamator, ajută la ameliorarea tulburărilor de metabolism. Inhibă dezvoltarea celulelor canceroase încetinind și stopând dezvoltarea acestora și împiedică proliferarea tumorilor (pancreatice, mamare, hepatice etc.). Stimulează sistemul imunitar.
Aceste produse se recomandă pentru sindromul oboselii cronice, tulburări de metabolism. Ajută și în diferite forme de cancer:
- cancer ovarian
- cancer mamar
- cancer intestinal
- cancer gastric
- cancer pulmonar
- cancer de prostată
Leurda are un efect antitumoral puternic prin conținutul ridicat de germaniu și seleniu, minerale greu de găsit în natură. Aceste minerale luptă în combaterea celulelor canceroase cu eficiență.


Leurda – planta mileniului trei
Gama de produse Detoxi-Complex de la Mănăstirea Nera Plant: Tinctura Detoxi-Complex, Capsulele Detoxi-Complex și Ceaiul Detoxi-Complex, un complex natural cu concentrație mare de principii active care oferă suport pentru eliminarea substanţelor toxice din organism.
Acestea susţin drenarea normală a lichidelor corporale şi buna funcţionare a aparatului urinar. Aceste produse se recomandă pentru afecțiuni ale aparatului digestiv, ale ficatului și bilei; afecţiuni circulatorii (varice, hemoroizi); obezitate și cure de slăbit, infecţii urinare și helmintiaze.
Leurda – planta mileniului trei
Produsele alimentare și de leac sunt pregătite manual în Sfintele Mănăstiri Nera, Dragomirna și Paltin Petru-Vodă. Acestea sunt suplimente alimentare și nu substituie tratamentul prescris de medic. Produsele au un rol terapeutic și contribuie la ameliorarea simptomelor cu care vă confruntați. Produsele cosmetice pot fi utilizate doar pentru uz extern.
Vă recomandăm consumul produselor noastre de leac cu cel puțin 30 minute înainte sau după masă. A nu se consuma concomitent cu tratamentul de specialitate fără aviz medical.
Referințe leurdă:
- afecțiuni gastrice antiseptic intestinal
- aparat respiratoraparat urinar
- buna funcționare a inimii
- cancer pulmonare
- ciuperca unghiilor
- combaterea obezității
- combaterea stresului
- contaminare bacteriană
- detoxifierea ficatului
- detoxifierea organismului
- dureri articulare
- efect antitumoral
- eliminarea substanțelor toxice
- funcție cardiacă
- funcție circulatorie
- funcție sanguină
Referințe bibliografice:
1 Leacuri Mănăstirești- Prezentate pe tipuri de afecțiuni, volumul 2, Maria Borloveanu, editura Lumea Credinței, București, 2019
2 Sănătate din farmacia Domnului, Maria Treben, Editura Hunga-Libri, Budapesta
3 Micul Doctor, volumul II, A. Vogel, Editura Rom Direct Implex, 1995
4 https://ziarulunirea.ro/leurda-planta-medicinala-vedeta-a-primaverii-datorita-efectelor-sale-curative-316977/
5 https://www.agropost.ro/leurda-proprietati-beneficii-mod-de-utilizare-contraindicatii/
6 https://www.garbo.ro/articol/Tratamente-naturiste/10968/leurda-planta-minune.html
7 https://ro.wikipedia.org/wiki/Leurdă
8 https://neraplant.ro/farmacia-domnului/leurda/
9 https://www.kudika.ro/articol/capricii-culinare/38647/beneficii-leurda-si-3-retete-minune.html
10 https://www.gustos.ro/retete-culinare/salata-de-leurda-cu-fasole-rosie-si-porumb.html
11 https://www.eva.ro/dietafitness/nutritie/ce-beneficii-are-leurda-pentru-sanatate-articol-178997.html
12 https://jurnalderetete.md/cum-sa/de-ce-este-bine-sa-mananci-leurda-5-beneficii-asupra-organismului