Puteți comanda produse în valoare de minim 100 lei și primiți cadou Revista Daruri Mănăstirești.
Mesteacănul- arborele terapeutic al primăverii
Ce este Mesteacănul?

Mesteacănul- arborele terapeutic al primăverii este cunoscut și sub denumirea de Betula pendula, Betula verrucosa și Betula alba. Este un arbore care face parte din familia copacilor din genul Betula, fiind înrudit cu fagul și stejarul.

Este un copac de talie mică-medie, care are o coajă albă și se regăsește pe toată suprafața cu climă temperată din emisfera nordică.

Mesteacănul este cunoscut în funcție de zona în care crește sub trei denumiri. Totuși între cele trei specii de mesteacăn nu există decât foarte puține diferențe în formatul frunzelor.

La noi în țară se găsește cu preponderență mesteacănul cunoscut cu denumirea științifică Betul alba, precum și cel cunoscut cu denumirea de Betula verrucosa. Cel de al treilea, Betula pendula, se regăsește în special în zona nordică a Europei.

Mesteacănul- arborele terapeutic al primăverii
Mesteacănul- arborele terapeutic al primăverii

Coaja de mesteascăn este subțire, asemeni unei hârtii fine, care se rupe ușor în fâșii și are dungi orizontale fine. Frunzele sunt dințate, au asemeni unei pene vinișoare și sunt prinse de ramurile trunchiului prin codițe finalizate cu un mic nod. Florile apar și se deschid înaintea de apariția frunzelor și au formă de mâțișori.

Mesteacănul este recunoscut și valorificat în domeniul fito-terapeutic în special pentru frunze, scoarță și seva care o produce în cantități foarte mari primăvara înainte de apariția frunzelor.

Studiile efectuate asupra mesteacănului au constatat că acesta este bogat în vitamine, minerale, flavonoide, acizi fenolici, taninuri, glucide.

Mesteacănul- arborele terapeutic al primăverii

Seva de mesteacăn este considerată o adevărată sursă de energie. Mai este numită de unii specialiști ”apa vie”. Aceasta este bogată în glucoză, fructoză, vitamina C, calciu, fosfor, cupru, potasiu, mangan, zinc, fier, sodiu. Se colectează doar în luna martie și începutul lunii aprilie, înainte de a apărea frunzele.

Proprietățile Mesteacănului- arborele terapeutic al primăverii

Mesteacănul este apreciat pentru proprietățile sale:

  • depurative, detoxifiante, diuretice
  • coleretice, bacteriostatice, antiinflamatoare
  • antiseptice, antifebrile, antireumatice și sudorifice

Are proprietăți antibiotice, cicatrizante, dezinfectante, antihelmintice, astringente, detoxifiante. Mesteacănul este utilizat ca adjuvant în diabet zaharat, hipercolesterolemie, afecțiuni hepatice, hipertensiune arterială.

Este adjuvant și în probleme respiratorii, alergii, anemie, ateroscleroză, edem cardiac, infecții urinare. Ajută și în dizenterie, diaree, constipație, paraziți intestinali, litiază și edem renal, cistite, artrită, reumatism, gută.

Datorită efectului diuretic și detoxifiant este utilizat cu succes în curele de slăbit. Dar este de ajutor și în soluționarea problemelor de retenție a apei în organism și în țesuturi, de eliminare a acidului uric din sânge, precum și a toxinelor.

Mesteacănul- arborele terapeutic al primăverii

Studiile realizate asupra mesteacănului au demonstrat faptul că prin proprietățile sale antiinflamatoare, antibacteriene, antiseptice și antibiotice este bun adjuvant în infecția cu virusul HIV. Acesta combate cu succes și infecția cu stafiloc auriu și a bacteriei care produce antraxul.

Datorită acidului betulinic, mesteacănul are un efect citostatic asupra celulelor maligne care pot cauza tumori. Este un bun remediu și în afecțiunile dermatologice.

Mesteacănul- arborele terapeutic al primăverii

Mesteacănul este utilizat și în prepararea produselor dermato-cosmetice destinate îngrijirii părului și a pielii corpului acționând ca un tonic.

Datorită proprietăților sale antireumatice și de ameliorare a durerilor s-a folosit și în tratamente de combatere a problemelor cervicale.

Iar prin proprietățile sale antiinflamatoare și anbacteriene este folosit pentru a ameliora probleme ale pielii precum psoriazis, negi și erupții cutanate.

Din seva de mesteacăn se obține xylitolul, o substanță bogată în proprietăți nutritive și care se regăsește în produsele destinate îngrijirii dentare și a cavității bucale. Această substanță contribuie la eliminarea bacteriilor și a inflamațiilor.

Top 14 beneficii ale Mesteacănului

Mesteacănul- arborele terapeutic al primăverii

1 Normalizează tensiunea arteriale

2 Detoxifică sângele

3 Susține buna funcționare și drenajul limfei

4 Sprijină detoxifierea ficatului

5 Normalizează glicemia și colesterolul

6 Combate infecțiile gastro-intestinale

7 Sprijină buna funcționare a rinichilor

Mesteacănul- arborele terapeutic al primăverii

8 Contribuie la eliminarea acidului uric din sânge

9 Elimină calculii biliari și renali

10 Ameliorează guta și problemele asociate acesteia

11 Previne sau ameliorează erupțiile cutanate

12 Combate căderea părului

13 Elimină excesul de sebum

14 Ameliorează durerile cervicale și reumatismale cronice

Mesteacănul- arborele terapeutic al primăverii
Care din produsele noastre conțin Mesteacănul?

Măicuțele de la Mănăstirile Nera Plant și Paltin Petru-Vodă de îndată ce apar primele semne ale primăverii ies în pădurile de lângă mănăstirii și au grijă să colecteze seva de mesteacăn.

Mai apoi culeg frunzele și scoarța de mesteacăn pe care le folosesc cu multă grijă la preparea ceaiurilor, capsulelor, tincturilor, șamponului și loțiunii de păr, precum și a pastei de dinți.

Cosmetice cu mesteacăn pentru sănătatea trupului

Mesteacănul- arborele terapeutic al primăverii

Produsele de la Mănăstirea Nera Plant

Pastă de dinți nera plant cu salvie si mentă

Pasta de dinți cu salvie și mentă este recomandată pentru igiena orală zilnică a întregii familii, fiind indicată și copiilor. Extractul din sevă de mesteacăn se regăsește în acest produs sub formă de xylitol.

Xylitolul, numit și „prietenul” dintelui, este un produs de origine vegetală, obținut din coajă de mesteacăn. Este numit, datorită proprietăților sale de îndulcitor natural, și zahăr de mesteacăn.

Se regăsește printre ingredientele produselor de igienă orală întrucât previne formarea plăcii dentare, reduce aciditatea în cavitatea bucală și încurajează remineralizarea smalțului.

Mesteacănul- arborele terapeutic al primăverii pentru păr

Mesteacănul este recunoscut pentru proprietățile sale benefice asupra pielii și a părului. Tocmai de aceea măicuțele de la Mănăstirea Nera Plant au creat două produse naturale dedicate îngrijirii părului:

  1. Șamponul Nera Plant pentru toate tipurile de păr cu extract de urzică, mesteacăn și mentă disponibil la 200 ml500 ml și 1000 ml
  2. Loțiunea Nera Plant pentru păr disponibilă la 200 ml500 ml și 1000 ml

Extractul de mesteacăn din Șamponul și Loțiunea de păr contribuie la sănătatea scalpului și combate mătreaţa și căderea părului. Acesta regenerează părul, întăreşte rădăcina şi stimulează creşterea firelor de păr. normalizând funcţiile pielii capului.

Remedii mănăstirești cu mesteacăn

Produsele de la Mănăstirea Nera Plant

Gama de produse Renalo-Complex de la Mănăstirea Nera Plant cuprinde: Capsulele Renalo-Complex, Ceaiul Renalo-Complex și Tinctura Renalo-Complex.

Datorită amestecului optim de plante medicinale, printre care și mesteacănul, contribuie la buna funcționare a aparatului urinar și detoxifierea sângelui. Ajută la eliminarea apei din organe și țesuturi, prevenind și tratând infecțiile tractului urinar.

Frunzele de Mesteacăn, foarte bogate în vitamina C, sunt considerate unul din cele mai bune remedii naturiste pentru tratarea afecțiunilor tractului urinar. Cu o acțiune diuretică puternică, acestea stimulează secreția urinei de 5-6 ori mai mult decât în mod normal, fără a produce iritaţii renale.

Prin această diureză crescută, datorată prezenţei derivaţilor flavonici, are loc dizolvarea calculilor renali, se evită edemele renale. Combate și umflarea picioarelor şi se elimină unele substanţe dăunătoare din corp (uree, acid uric, azotaţi, azotiţi şi cloruri), purificându-se astfel sângele.

În plus, ele au acțiune antiseptică urinară și intestinală, antibacteriană și diaforetică și sunt recomandate în curele de detoxifiere. Ajută și în tratarea gutei, în afecțiuni reumatismale cronice, în infecţiile bacteriene (cistită, nefrită şi uretrită).

Pe baza rezultatelor de până acum se poate afirma că infuzia din frunze de Mesteacăn este cel mai bun remediu în tratarea litiazei renale, având efecte de dizolvare a calculilor din rinichi şi din căile urinare.

Mesteacănul- arborele terapeutic al primăverii regăsit în gama Detoxi-Complex

Gama de produse Detoxi-Complex de la Mănăstirea Nera Plant cuprinde: Tinctura Detoxi-Complex, Capsulele Detoxi-Complex și Ceaiul Detoxi-Complex. Este un complex natural cu concentrație mare de principii active care oferă suport pentru eliminarea substanţelor toxice din organism.

Produsele susţin drenarea normală a lichidelor corporale şi buna funcţionare a aparatului urinar. Aceste produse se recomandă pentru afecțiuni ale aparatului digestiv, ale ficatului și bilei; afecţiuni circulatorii (varice, hemoroizi); obezitate și cure de slăbit, infecţii urinare și helmintiaze.

Frunzele de Mesteacăn au efect diuretic, cu eliminare de acid uric, diaforetic, hipotermizant, hipocolesterolemiant. Sunt recomandate în curele de detoxifiere, pentru proprietățile diuretice, în tratarea gutei și în afecțiuni reumatismale cronice.

Mesteacănul- arborele terapeutic al primăverii regăsit în produsele de la Mănăstirea Paltin Petru Vodă
tinctură salican

Tinctura Salican susține buna funcționare a sistemului circulator. Este recomandată pentru prevenirea sau refacerea dintr-un accident vascular cerebral ischemic sechelar, arterită, accident ischemic tranzitoriu. Ajută și pentru îmbunătățirea circulației cerebrale și periferice.

tinctură noncolest

Tinctura Noncolest contribuie la metabolismul lipidic normal, la menținerea valorilor normale ale colesterolului și trigliceridelor din sânge. Totodată susține menținerea sănătății sistemului circulator.

roitina detoxifiant

Tinctura Roitina contribuie la menținerea stării normale de sănătate. Acesta facilitează eliminarea toxinelor din organism și distrugerea radicalilor liberi nocivi.

Mesteacănul- arborele terapeutic al primăverii
tinctură normopond

Tinctura Normopond contribuie la funcționarea normală a metabolismului lipidelo. Mai contribuie și la menținerea greutății corporale normale.

tinctură mesal

Tinctura Mesal susține eliminarea toxinelor din organism fiind recomandată pentru gută în forma acută.

tinctură arnisal

Tinctura Arnisal susține funcționarea normală a sistemului osteo-articular. Este recomandată pentru reumatism cronic degenerativ, dureri reumatismale, artrite (spondilită anchilopetică, poliartrită).

Mesteacănul- arborele terapeutic al primăverii

Produsele alimentare și de leac sunt pregătite manual în Sfintele Mănăstiri Nera, Dragomirna și Paltin Petru-Vodă. Acestea sunt suplimente alimentare și nu substituie tratamentul prescris de medic.

Produsele au un rol terapeutic și contribuie la ameliorarea simptomelor cu care vă confruntați. Produsele cosmetice pot fi utilizate doar pentru uz extern.

Vă recomandăm consumul produselor noastre de leac cu cel puțin 30 minute înainte sau după masă. A nu se consuma concomitent cu tratamentul de specialitate fără aviz medical.

                                                                                          Florentina Aenoaei

                                                                       Responsabila în relaţia cu oamenii

Referințe bibliografice:

1 Revista Leacuri și rețete mănăstirești, editura Lumea Credinței, nr. 27/ 10 aprilie-10 iunie 2019, pagina 6-10, articol scris de Mariana Borloveanu

2 Leacuri mănăstirești- Terapii pentru trup și suflet, Mariana Borloveanu, Editura Lumea Credinței, București, 2014

3 Leacuri mănăstirești prezentate pe tipuri de afecțiuni, Mariana Borloveanu, Editura Lumea Credinței, București, 2019

4 https://jurnalspiritual.eu/plante-medicinale-mesteacanul/

5 https://neraplant.ro/farmacia-domnului/mesteacanul/

6 https://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/mesteacan-betula-pendula-11472036

7 https://doc.ro/sanatate/ceai-din-frunze-de-mesteacan-beneficii-si-proprietati

8 http://sevademesteacan.ro/despre-seva

9 https://ro.wikipedia.org/wiki/Mesteacăn

Adaugă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0770 948 482

Suntem pe facebook