Rostopasca- planta de leac a ficatului
Rostopasca: curiozități și descriere științifică
Rostopasca- planta de leac a ficatului este cunoscută din punct de vedere științific cu numele de Chelidonium majus. Este o plantă care apare în perioada marilor sărbători de primăvară (Florii, Paști, Sfântul Gheorghe). Aceasta rezistă întregul an, în iernile mai blânzi rezistând chiar și sub stratul de zăpadă.
În popor rostopasca este cunoscută sub numele de negelariță, planta pentru negi, iarba-rândunicii, buruiană-de-cele-sfinte, gălbinele, lăptiugă. A fost apreciată încă din antichitate ca plantă de leac pentru tratarea problemelor pielii, ficatului, pancreasului și a ochilor. Azi însă mulți clasifică această plantă minunată la rubrica de plante otrăvitoare.
Este adevărat că o proporție mai mare de 30 grame pe zi poate cauza reacții adverse. Însă poate utilizată cu prudență, din preparate naturale care conțin cantități recomandate consumului zilnic. De asemenea, administrată sub supraveghere medicală planta este un leac minune pentru corpul uman.
Rostopasca- planta de leac a ficatului
După părerea mai multor cercetători, rostopasca alături de alte plante de leac a fost etichetată ca plantă otrăvitoare. Scopul este de a fii mult mai ușor înlocuită cu medicamentele farmaceutice pentru afecțiunile pe care le tratează rostopasca.
Unii specialiști spun că denumirea științifică a rostopascăi provine din grecescul chelidon sau helidonous care înseamnă rândunică. Din acest motiv pentru care și este numită în popor iarba-rândunicii.
Un alt motiv pentru care se numește iarba-rândunicii este acela că planta răsare primăvara când sosesc rândunele. Se usucă când acestea pleacă spre țările calde. Se zice că rândunele folosesc această plantă pentru puii care au probleme cu ochii, hrănindu-i și curâțându-le ochi cu această plantă.
După alți cercetători denumirea științifică a acestei plante mai provine și din latinescul coeli donum. Acesta înseamnă „darul cerurului”, am putea să adăugăm chiar darului lui Dumnezeu pentru binele omului.
Rostopasca- planta de leac a ficatului
Rostopasca este o plantă erbacee, perenă care se recunoaște după florile galbene și tulpina care secretă latexul de culoare galben-portocalie. Se regăsește în Europa, Asia și Africa de Nord.
Această plăntuță crește în tufărișuri, lângă garduri, zidurile caselor, din zona de șes până în zona montană.
Rostopasca are frunze simple, ușor zimțate și care seamănă cu frunzele de stejar. Florile sunt galbene, grupate în umbele simple. Fructul este ușor oval asemeni capsulelor. Tulpina atinge 20-90 cm și se ramifică în rămurele, din aceasta izvorăște o sevă galbenă și vâscoasă.
Planta este recoltată doar din partea aeriană (frunze, flori și tulpină). Poate fii folosită proaspătă sau uscată pentru prepararea infuziilor, ceaiurilor, tincturilor, cremelor sau loțiunilor.
Seva de rostopască a fost utilizată încă din vechime pentru tratarea negilor și a problemelor de piele. În vechime se ungeau cu sevă de rostopască și pentru a fi preluată prin porii pielii de sânge și dusă la ficat pentru a ajuta refacerea și detoxifierea acestuia.
Se considera de către fitoterapeuții vremurilor trecute că această practică este legată de asemănarea cu secrețiile fierii.
Administrată sub formă de ceaiuri sau infuzii, rostopascăi i s-a recunoscut efectul benefic în tratamentul bolilor de ficat și problemelor gastro-intestinale tot din Antichitate.
Rostopasca- planta de leac a ficatului
Autoarea și fitoterapetul Maria Treben recomandă rostopasca în cartea sa „Sănătate din Farmacia Domnului” pentru refacerea și îmbunătățirea vederii. Ea recomandă pentru prevenirea problemelor oculare să se ungă pleoapele spre coada ochiului (spre tâmple) cu sevă de rostopască. Acest lucru ajutând la revigorarea vederii afectate și de stres și oboseală.
În aceeași carte, autoarea mai povestește și despre cazul un doamne care avea pleoapa afectată de un abces ce s-a transformat în tumoră malignă. Femeia la sfatul fitoterapeutei s-a uns timp de un an cu sevă de rostopască și astfel a putut să se refacă mai repede. Astfel a evitat complicațiile datorate de efectele nocive ale razelor chimioterapiei. (op. cit., pp. 53-54)
Rostopasca este foarte bogată în alcaloizi. Substanțe care o pot transforma în plantă otrăvitoare dacă se abuzează de folosirea ei în stare pură sau uscată. Conține chelidonină, acid nicotinic (vitamina B3), acid ascorbic (vitamina C), carotenoizi, acid chelidonic, enzime, saponozide, flavonoide, săruri minerale.
Proprietățile și beneficiile Rostopascăi
Rostopasca- planta de leac a ficatului este apreciată de fito-naturiști pentru proprietățile sale:
-
analgezice, antiseptice, antibacteriene;
-
antivirale, expectorante, hematopoetice;
-
vasodilatatoare, hipotensive, hipocolestemiante;
-
hipolipidemiante, coleretice, antispasmodice;
-
depurative, diuretice și purgative;
-
sudorifice, regenerante, cicatrizante;
-
antifungice, antitumorale, sedative, tonice;
-
de stimularea secreției gastrice, hepatice, pancreatice și intestinale.
Extractul de rostopască este recunoscut încă din vechime. Aaceastă plantă s-a folosit de-a lungul timpului atât în stare proaspătă cât și uscată. Se utilizează în prepararea sucurilor, tincturilor, ceaiurilor, infuziilor, unguentelor, cataplasmelor și tratamentelor destinate pentru uz intern și extern.
Cercetările au demonstrat că rostopasca poate fii utilizată cu succes în cantități optime în ameliorarea, tratarea și prevenția a peste 150 de afecțiuni.
Cele mai cunoscute beneficii ale rostopascăi sunt:
1. Acțiune imunomodulatoare, antitumorală și anticancerigenă
Datorită efectului antioxidant și detoxifiant rostopasca sprijină organismul să lupte cu radicalii liberi. Aceștia din urmă contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase și tumorilor maligne.
2. Acțiune de îmbunătățire a vederii și prevenție a afecțiunilor oftalmologice
Această proprietate a fost demostrată și practic de către fitoterapeutul Maria Treben. Dânsa recomandă să se ungă cu sucul proaspăt de la plantă pleoapa ochiului spre capătul ochiului.
Acest proces are rol de îmbunătățire a vederii, de calmare a durerilor oculare cauzate de oboseală. Mai are efect de revigorare, de prevenire a cataractei, de refacere în cazul apariției petelor pe cornee, a sângerării retinei sau a dezlipirii de retină.
Aceste acțiunii benefice ale rostopascăi asupra ochiului se datorează aportului de vitamine, minerale, enzime regăsit în sucul tulpinei. Dar și datorită efectului tonic și regenerant pe care planta îl are asupra ochiului.
3. Acțiune de protecție cerebrală
Datorită efectului benefic de detoxifiere a vaselor de sânge planta ajută la prevenirea și refacerea sistemului cerebral din arteroscleroze care dacă nu sunt tratate pot provoca complicații.
4. Acțiune analgezică, antiinflamatoare, antivirală
Aceste efecte benefice sprijină buna funcționare a plămânilor, fapt ce ajută la prevenirea problemelor respiratorii și combaterea bacterilor și virusurilor.
5. Acțiune antispastică și calmantă
Rostopasca are efecte benefice asupra sistemului nervos și sistemului cardiac, precum și asupra sistemului muscular. Rostopasca consumată sub formă de ceai sau tinctură ajută intern la buna funcționare a inimii și creierului
Intern sprijină relaxarea mușchiului cardiac, iar extern aplicată sub formă de cataplasme sau unguente ajută la relaxarea musculară.
Rostopasca- planta de leac a ficatului
6. Acțiune benefică în buna funcționare a glandelor endocrine
Acest beneficiu se datorează acțiunii depurative, detoxifiante, antibacteriene și stimulative. Rostopasca acționează benefic asupra glandei tiroide, a pancreasului, a glandelor suprarenale, glandelor gonade. Acțiunea rostopascăi asupra tiroidei se revede în cazul problemelor autoimune și gușei nodulare.
7. Acțiune cardiovasculară, hematopoetică și depurativă
Contribuie la curățarea vaselor de sânge, tonifierea mușchiului cardiac, formarea celulelor roșii din sânge. Folosită împreună cu urzică și soc, rostopasca poate ajuta la prevenirea și tratarea leucemiei. Acest remediu a fost menționat și de autoarea Maria Treben în cartea sa.
8. Acțiune hipotensivă, hipocolestemiantă și hipolipidemiantă
Datorită efectului detoxifiant extractul de rostopască contribuie la reglarea tensiunii, colesterolului și lipidelor din sânge.
9. Acțiune gastro-intestinală, hepatică și pancreatică
Înaintașii noștri foloseau seva de rostopască și se ungeau în zona ficatului atunci când simțeau disconfort hepato-coleretic. Ei considerau că acest suc are culoarea secreților fierii, fapt ce i-a oferit numele de planta de leac a ficatului.
Studiile au demonstrat de-a lungul timpului faptul că rostopasca are acțiune detoxifiantă, depurativă, analgezică asupra tubului digestiv. Sprijină cu succes prevenirea și tratarea afecțiunilor gastrice, hepatice, coleretice, pancreatice și intestinale.
Administrarea extractului de rostopască sub formă de ceai, tinctură, infuzie au ajutat la tratarea diferitelor forme de hepatită (A,B,C). Este un bun adjuvant în amelioarea cirozei, crizelor de fiere, tulburărilor gastro-intestinale. Funcția de reglare și stimulare a funcției pancreatice ajută la buna funcționare a arderii glucidelor, lipidelor și sprijin al digestiei.
10. Acțiune antibacteriană, diuretică și purgativă asupra sistemului uro-genital
Acest efect combate cu succes problemele renale, urinare și a afecțiunilor datorate infestării cu bacterii în zona uro-genitală. Aceste bacterii pot cauza infecții (candidoză, herpes, trichomonas, chlamydia etc.)
11. Acțiune regenerantă, cicatrizantă și antifungică asupra pielii
Rostopasca folosită sub formă de unguente sau cataplasme acționează asupra eczemelor, dermatozelor și micozelor. Contribuie în aceleași timp la cicatrizarea rănilor și regenerarea pielii în caz de arsuri, cicatrici, tăieturi.
12. Acțiune de tonifiere a pielii și de combatere a bătăturilor, negilor și bolilor de piele
De-a lungul timpului rostopasca și-a câștigat titlul de negeloasă. Acest titlu se datoarează atât omul de rând cât și specialistul, acesta știe că seva de rostopască aplicată pe negi, bătături, eczeme, pete, psoriazis contribuie la diminuarea și chiar dispariția acestora.
Utilizată timp îndelungat, rostopasca ajută în bolile de piele apărute din diferite cauze, contribuind chiar și la ameliorarea și prevenirea cancerului de piele.
Rostopasca- planta de leac a ficatului regăsită în produsele noastre
Planta care înflorește din primăvară și până în toamnă este culeasă de mâinile dibace ale măicuțelor de la Mănăstirile Nera Plant, Dragomirna și Paltin Petru-Vodă.
Așa cum am menționat și anterior în articol, rostopasca este regăsită în produsele create de către măicuțe sub formă de tincturi, creme pentru piele și loțiuni pentru păr.
Remedii naturiste mănăstirești cu Rostopască
Rostopasca- planta de leac a ficatului regăsită în produse de la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă
Tinctura Hepatofor pentru afecțiuni hepatobiliare contribuie la funcționarea normală a ficatului și colecistului, protejând celula hepatică de acțiunea radicalilor liberi. Este recomandată pentru afecțiuni hepato-biliare (colecistită, colecistopatie, dischinezie biliară), anorexie.
Tinctura Rostofina pentru hepatită cronică contribuie la funcționarea normală a ficatului și contribuie la protejarea celulei hepatice de acțiunea radicalilor liberi. Este recomandată pentru steatoză hepatică și hepatită cronică cu virus B și C.
Tinctura Colecalm pentru litiaza biliară susține o digestie normală și se recomandă pentru litiază biliară, colecistită litiazică.
Cosmetice naturale mănăstirești cu Rostopască – Produse de la Mănăstirea Paltin
Crema cu rostopască, lavandă și cătină pentru tumori ale pielii este recomandată pentru tumori al pielii, îngrijirea și hidratarea pielii. Are acțiune antiseptică, antibacteriană și tonifiantă.
Crema pentru psoriazis conține extract de rostopască. Această plantă în combinație cu alte plante medicinale contribuie la stoparea evoluției acestei boli inflamatorii.
Psoriazis este dobândit de cele mai multe ori genetic și declanșată de multe ori de traumatisme. Expunerea pe timp îndelungat la stări de stres, surmenaj, tulburări psihico-emoționale declanșează erupția bolii de psoriazis.
Produsul de la Mănăstirea Dragomirna cu rostopască
Crema cu rostopască are efect regenerator şi reparator al pielii. Cu o capacitate de absorbție rapidă în piele, crema cu rostopască este concepută pentru îngrijirea pielii corpului. Este eficientă ca remediu pentru tegumentele uscate sau zonele crăpate și îngroșate al pielii. Crema acționează în profunzime pentru refacerea aspectului acesteia.
Produse de la Mănăstirea Nera Plant
Loțiunea Nera Plant pentru păr disponibilă la 200 ml, 500 ml și 1000 ml conține extractul de rostopască care dă rezistență firului de păr.
Crema cu propolis conține și extract de rostopască deoarece aceasta este hrănitoare și antiseptică. Această plantă distruge bacteriile patogene din zona tratată, penetrează țesuturile în profunzime, vindecă complet infecțiile și elimină negii.
Rostopasca- planta de leac a ficatului
Produsele alimentare și de leac sunt pregătite manual în Sfintele Mănăstiri Nera, Dragomirna și Paltin Petru-Vodă. Acestea sunt suplimente alimentare și nu substituie tratamentul prescris de medic. Produsele au un rol terapeutic și contribuie la ameliorarea simptomelor cu care vă confruntați. Produsele cosmetice pot fi utilizate doar pentru uz extern.
Vă recomandăm consumul produselor noastre de leac cu cel puțin 30 minute înainte sau după masă. A nu se consuma concomitent cu tratamentul de specialitate fără aviz medical.
Referințe bibliografice:
1. Revista Leacuri și rețete mănăstirești, editura Lumea Credinței, nr. 30/ 10 octombrie – 10 decembrie 2019, pagina 16-20, articol scris de Mariana Borloveanu
2. Leacuri călugărești,sub egida „Biblioteci Formula AS”, Editura Cosânzeana, 2018
3. Sănătate din Farmacia Domnului, Maria Treben, Editura Hungalibri Print, Budapesta
4. https://ro.wikipedia.org/wiki/Rostopască
5.https://www.sanatatecuplante.ro/plante-medicinale/plante-medicinale-r/148-rostopasca-chelidonium-majus.html
6.https://adevarul.ro/locale/targu-jiu/rostopasca-planta-minuni-afectiunile-ficatului-inimii-devine-ceaiul-toxic-1_5873b7825ab6550cb8462f6a/index.html
7.https://adevarul.ro/locale/baia-mare/rostopasca-planta-miraculoasa-reda-vederea-nescapa-negi-consumata-exces-deveni-toxica-1_56a3658637115986c6d0acff/index.html
8.https://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/rostopasca-chelidonium-majus-11484447
9. https://www.realitatea.net/stiri/actual/rostopasca-planta-care-te-ajuta-in-peste-150-de-afectiuni-vindeca-bolile-de-ficat-si-cancerul_5dcc9238406af85273d460ca
10. http://epochtimes-romania.com/news/remedii-naturiste-cu-rostopasca–235214
11. https://doc.ro/sanatate/rostopasca-beneficii-pentru-sanatate-si-reactii-adverse
12.https://www.dcnews.ro/rostopasca–beneficii–vindeca-hepatita-prc-c8prc-99i-pancreatita–reduce-colesterolul_470352.html
13. https://neraplant.ro/farmacia-domnului/rostopasca/