Sunătoarea- planta cu sevă roșie
Curiozități despre Sunătoare
Sunătoarea- planta cu sevă roșie este denumită științific Hypericum Perforatum. Este o plantă erbacee, perenă, care are o tulpină dreaptă cu ramificații și care în partea de sol este puțin lemnoasă.
Sunătoarea are frunzele oval-eliptice, dispuse opus și care conțin mici formațiuni secretoare, a căror sevă este de culoare roșie. Florile sunt dispuse în partea superioară a tulpinii, au o culoare galben-aurie cu pete maronii. Aceste trăsături fac din această plantă să fie inconfundabilă atunci când este culeasă din zonele de păduri sau câmpii.
Sunătoarea se găsește în toate zonele țării noastre, dar și în întreaga Europă Centrală. Este cunoscută în limbajul popular românesc cu numele de pojarniță, floarea-lui-Ioan, crucea-voinicului, lemnie.
Această plantă crește în perioada iunie-septembrie. Se poate găsi pe dealuri, câmpii, în zonele de la marginea pădurilor și a drumurilor, fiind culeasă din zone nepoluate.
Sunătoarea- planta cu sevă roșie regăsită în legendele creștine
O frumoasă legendă creștină despre sunătoare este expusă de autoarea Maria Treben a expus-o în cartea sa „Sănătate din Farmacia Domnului”. Povestea spune că Sfântul Ioan Evanghelistul, în timp ce Mântuitorul se afla pe Cruce a văzut că florile din jurul crucii care odinioară erau galbene acum aveau pe ele imprimate pete de sânge de la Domnul Iisus.
Sfântul Apostol a adunat aceste flori și le-a împărțit ulterior credincioșilor care i-au urmat Mântuitorului. Credința populară crede că această plantă galben-aurie care a primit petele roșii-maronii asemeni sângelui este sunătoarea. Cu siguranță unele denumiri regionale sunt legate exact de această legendă.
Trăsăturile tămătuitoare ale Sunătoarei
Sunătoarea este recunoscută pentru uleiurile volatile, conținutul de taninuri, saponinuri, hipericină, acizii cafeici și clorogenici. Cercetările științifice au demonstrat faptul că sunătoarea are proprietăți: antiseptice, antivirale, antidepresive, calmante. Mai are și proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare, cicatrizante, antidiareice, antispastice, diuretice.
Sunătoarea se poate utiliza atât intern sub formă de capsule, tincturi, ceaiuri, uleiuri, cât și extern sub formă de cremă sau băi locale.
5 indicații terapeutice ale Sunătoarei:
a. Afecțiuni ale sistemului nervos
Datorită proprietăților calmante și antidepresive, sunătoarea este în general recomandată în perioadele de stres. Ajută în stare de agitație, atacuri de panică, insomnie, migrene și irascibilitate.
Un studiu desfășurat la Universitatea din Madrid a demonstrat că sunătoarea conține antioxidanți care previn și reduc deteriorarea funcțiilor cognitive și apariția problemelor neurodegenerative.
b. Afecțiuni ale căilor respiratorii
Datorită proprietăților antivirale și antiseptice, sunătoarea administrată sub formă de ceai, tincturi sau capsule ajută la ameliorarea stărilor de gripă și răceală.
c. Afecțiuni gastro-intestinale
Sunătoarea are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, detoxifiantă, calmantă și colagog-coleretică. Este de multe ori utilizată pentru dureri de stomac, detoxifierea și buna funcționare a ficatului și a organismului, ameliorarea problemelor digestive.
Acțiunea antidiareică și antibacteriană a sunătoarei sprijină reglarea tranzitului intestinal. Proprietățile antioxidante ale sunătoarei ajută și în cazul inflamării ganglionilor limfatici abdominali.
Acest aspect a fost confirmat de fitoterapeutul Maria Treben în cartea sa „Sănătate din farmacia Domnului”. Autoarea povestea despre cazul unei fetițe care avea dureri tot mai acute din cauza inflamării ganglionilor din zona abdomenului. Mama fetiței auzind de beneficiile sunătoarei a uns burtica fetiței cu ulei de sunătoare de fiecare când aceasta avea dureri. Fetița s-a vindecat de această afecțiune în scurt timp.
d. Afecțiuni uro-genitale
Prin efectul său antibacterian și diuretic, sunătoarea sprijină buna funcționare a aparatului urinar și a rinichiilor.
e. Afecțiuni ale pielii
Datorită efectului său antibacterian, cicatrizant și calmant, sunătoarea este una din plantele de leac care ajută la regenerarea pielii, calmare durerilor rezultate din răni sau tăieturi. Aceasta grăbește totodată vindecarea plăgilor, arsurilor și a eczemelor.
Care din produsele noastre conțin Sunătoarea- planta cu sevă roșie?
Sunătoarea este planta care nu poate fi ignorată de măicuțele de la Mănăstirile Nera Plant, Dragomirna și Paltin Petru-Vodă. Aceasta este regăsită în produse destinate atât pentru uz intern cât și pentru uz extern.
Cosmetice pentru leac și frumusețe cu extract din Sunătoare
Crema cu unt ul pământului de la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă este indicată pentru reumatism, artroze cu diferite localizări (gonartroză, spondiloză cervicală, lombosciatică). Ajută și în deformări osoase (ciocuri, monturi), hidartroză (apă la genunchi).
Produse de la Mănăstirea Nera Plant
Siropul Calmiplant de la Mănăstirea Nera Plant acesta optimizează adaptarea la stres, susținând organismul în condiții de surmenaj, surescitare nervoasă, stres, dureri de cap și insomnii.
Gama de produse Hepato-Complex de la Mănăstirea Nera Plant cuprinde: Ceaiul Hepato-Complex, Tinctura Hepato-Complex, Capsulele Hepato-Complex și Oțetul Hepatodren. Aceste produse susțin detoxifierea ficatului, fiind recomandate pentru afecțiuni hepato-biliare: dischinezie biliară, colecistită, steatoză hepatică.
Gama de produse Digesto-Complex de la Mănăstirea Nera Plant: Ceaiul Digesto-Complex, Tinctura Digesto-Complex și Capsulele Digesto-Complex. Aceste produse acționează ca un pansament gastric. Sunt recomandate pentru balonări, flatulență, digestie lentă, colite spastice, gastrice și ulcer duodenal, dischinezii biliare, enterocolită, ajutând la eliminarea disconfortului gastric.
Bitterul Nera Plant vitalizează şi remineralizează, întăreşte imunitatea, întârzie apariţia osteoporozei. Acest produs se recomandă intern pentru:
- dezechilibru al funcțiilor organismului (respiratorie, circulatorie, digestivă, renală);
- dezechilibru psiho-emoțional;
- imunitate scăzută;
- densitate osoasă scăzută.
În uz extern se utilizează pentru răni, boli de piele, sinuzite, dureri provocate de înfundarea trompelor auditive în gripe sau răceli.
Ulei de sunătoare de la Mănăstirea Nera Plant susține funcţionarea normală a sistemului hepato-biliar. Acționează totodată cu efect antidepresiv şi relaxant.
Sunătoarea – datorită uleiului esenţial, a hipericinei şi taninului, are acţiune antiseptică, astringentă şi cicatrizantă. Aceasta diminuează procesele inflamatorii hepatice cronice şi tulburările motilităţii căilor biliare.
Uleiul de sunătoare se recomandă ca adjuvant în dischinezie biliară, colecistită, afecţiuni hepatice, gastrită hiperacidă, ulcer gastric.
Sunătoarea- planta cu sevă roșie regăsită în produse de la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă
Tinctura Linonerv susține sistemul nervos, contribuie la instaurarea stării de calm și relaxare. Ajută la îmbunătățirea calității somnului, fiind recomandată pentru anxietate, nevroză cardiacă, insomnie.
Tinctura Linocard contribuie la funcționarea normală a sistemului cardio-vascular și la menținerea funcțiilor cardiace în parametrii optimi. Este recomandată pentru hipertensiune arterială, tulburări de ritm cardiac, angină pectorală. Ajută și insuficiență miocardică după boli infecțioase, tulburări de menopauză, nevroză cardiacă.
Tinctura Hepatofor pentru afecțiuni hepatobiliare contribuie la funcționarea normală a ficatului și colecistului, protejând celula hepatică de acțiunea radicalilor liberi. Este recomandată pentru afecțiuni hepato-biliare (colecistită, colecistopatie, dischinezie biliară), anorexie.
Tinctura Rostofina pentru hepatită cronică contribuie la funcționarea normală a ficatului și contribuie la protejarea celulei hepatice de acțiunea radicalilor liberi. Este recomandată pentru hepatită cronică cu virus B și C, steatoză hepatică.
Tinctura Salvitan pentru afecțiuni intestinale susține funcționarea normală a aparatului digestiv. Este recomandată pentru enterite, enterocolite, diaree, inflamații ale colonului de diferite etiologii, meteorism.
Tinctura Suncatin are efect antitumoral, produsul contribuie la vitaminizarea organismului. Acesta este indicat pentru tumori maligne cu diferite localizări.
Uleiul de sunătoare de la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă este recomandat intern pentru: afecțiuni ale tractului digestiv, ficatului, vezicii biliare, polipoză intestinală, colite și enterocolite. Iar extern pentru: arsuri, răni, gingivite, eczeme, afecțiuni reumatismale, hematoame, ulcerații și hemoroizi.
Produsele alimentare și de leac sunt pregătite manual în Sfintele Mănăstiri Nera, Dragomirna și Paltin Petru-Vodă. Acestea sunt suplimente alimentare și nu substituie tratamentul prescris de medic. Produsele au un rol terapeutic și contribuie la ameliorarea simptomelor cu care vă confruntați. Produsele cosmetice pot fi utilizate doar pentru uz extern.
Vă recomandăm consumul produselor noastre de leac cu cel puțin 30 minute înainte sau după masă. A nu se consuma concomitent cu tratamentul de specialitate fără aviz medical.
Referințe bibliografice:
1. Leacuri mănăstirești pe tipuri de afecțiuni, Mariana Borloveanu, editura Lumea Credinței, 2019
2. Sănătate din Farmacia Domnului, Maria Treben, Editura Hungalibri Print, Budapesta
3. https://www.secom.ro/articles/sunatoarea-proprietati-beneficii-si-moduri-de-utilizare
4. https://ro.wikipedia.org/wiki/Sunătoare
5. http://sanatatenaturala.3x.ro/sunatoarea.htm
6. https://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/sunatoare-hypericum-perforatum-11510039
7. https://adevarul.ro/locale/calarasi/planta-aduce-fericirea-sunatoarea-mai-puternic-antidepresiv-natural-beneficii-miraculoase-1_554299c6cfbe376e35b8ae68/index.html
8. https://neraplant.ro/farmacia-domnului/sunatoarea/