Urzica- darul naturii pentru sănătate
Ce este Urzica?
Urzica- darul naturii pentru sănătate sau Urtica dioica este o plantă erbacee perenă din familia Urticacea. Aceasta crește din primăvară până în toamnă târziu pe marginile drumurilor, lângă gardurile grădinilor, în păduri, lângă islazuri, pe marginea apelor
Este răspândită pe aproape întregul Glob Pământesc, cu excepția zonelor artice și a celor din centrul și sudul Africii.
Familia Urticacea cuprinde peste 20.000 de specii de urzici, din cele mai cunoscute este Urzica creață (Urtica dioica), Urzica galbenă moartă (Lamium galeobdolon) și Urzica albă moartă (Lamium album).
Acestea trei tipuri au și beneficii asemănătoare pentru organism. Noi ne vom concentra în cele ce urmează asupra Urzicii crețe sau Urtica dioica cum mai este numită.
Rădăcina de urzică este formată din rizomi și rădăcini subțiri, cu formă cilindrică, de culoare maro-brun deschis. Tulpina poate crește între 50 cm și 1 metru, are culoarea verde închis. Aceasta este acoperită de perișori care pot provoca urticarie pe piele.
Forma tulpinii se împarte în patru colțuri acoperite de perișori și are un gust amărui. De tulpină sunt prinse frunzele ovale, cu margini dințate, acoperite cu perișori aspri, de lungimea 10-15 cm și lățimea de 2-5 cm. Vârful frunzelor este ascuțit, culoarea este verde închis. Florile de urzică sunt dioice, cresc în partea superioară, iar fructele au dimensiunea unor nuci mici, ovale, de culoare verzuie.
Urzica- darul naturii pentru sănătate: legendă și întrebuințarea plantei
De la urzică se folosesc în diferite perioade ale anului atât rădăcina (primăvara și toamna), cât și frunzele și florile, chiar și semințele. De menționat este că florile și semințele se folosesc pentru uz extern cu scop cosmetic.
Despre urzică se știe încă din Antichitate și până azi. Însă tradiția creștină a păstrat și o legendă care spune că Mântuitorul Hristos în timpul Patimilor Sale a fost bătut cu frunze de urzică.
Deși din punct de vedere al tradiției creștine nu are o reputație foarte bună, totuși ca plantă de leac și aliment i-au fost recunoscute proprietăți benefice asupra sănătății. (Plante tămăduitoare din Biblie, p.184)
Ce proprietăți are Urzica- darul naturii pentru sănătate?
Urzica este o plantă care în primă fază respinge din cauza perișorilor ce provoacă urticarie pe piele. Totuși, dacă este culeasă cu mijloace de protecție și este preparată corespunzător, are foarte multe proprietăți benefice pentru organismul nostru.
În orice colț al țării noastre am merge, dar nu doar în România, cu siguranță vom găsi cel puțin un om din zece care să povestească despre cât de bune sunt urzicile. În special primăvara sunt bune când este și perioada Postului Mare și este foarte des întâlnită în bucătăria gospodinelor care postesc.
Urzica este atât un aliment delicios ce poate fii gătită sub formă de ciorbă, piure, tocăniță, cât și o plantă de leac utilizată pentru uz intern și extern.
Are o acțiune benefică în anemii, boli de sânge, reglarea tensiunii arteriale, susținerea pancreasului și automat ajută la controlul glicemiei din sânge.
Totodată este de ajutor celor care suferă de ulcer, având efect laxativ, depurativ, diuretic, hemostatic, antiseptic, emolient. Previne și ajută în refacerea bolilor de rinichi.
Combate reumatismul, ulcerele varicoase și hemoroizii. Combate problemele de sciatică și nevritele, sprijină refacerea rănilor. Are acțiune antialergică, stimulează creșterea părului și îi redă naturalețea.
Urzica- darul naturii pentru sănătate
În cultura tradițională urzica a fost apreciată pentru aportul său de săruri minerale precum calciu, potasiu, fier, magneziu, siliciu. Conține vitamine din complexul B, vitamina A, C, K. Mai este apreciată și datorită conținutului său ridicat de clorofilă, amine, lecitină, flavonoide, acizi, taninuri și uleiuri volatile.
Studiile au confirmat faptul că urziciile au proprietăți:
- hematopoetice
- hemostatice
- vitaminizante
- remineralizante
- antiinflamatoare
- hipoglicemiante
- diuretice
- depurative
- decongestive
- expectorante
- fluidificatoare (a sângelui, a secrețiilor bronșice)
- stimulatoare (digestiv, secreția glandelor mamare)
- tonice
Top 14 beneficii ale urzicilor- darul naturii pentru sănătate
Dacă până aici am enumerat proprietățile urzicilor, în cele ce urmează vor fi prezentate pe larg cele mai recunoscute beneficii de top ale acestei plante de sezon.
1. Urzicile susțin sistemul imunitar al organismului
Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, urzicile ajută atât la vitaminizarea și mineralizarea organismului cât și la fortificarea sistemului imunitar.
Mariana Borlovean spune că în mănăstiri urzicile sunt nelipsite, deoarece maicile și călugării cunosc cât mult bine oferă acestea în prevenția și tratarea problemelor de sănătate. Acestea contribuie la fortificarea imunității în sezonul de primăvară și toamnă.
Urzicile proaspete și tinere consumate sub formă de infuzie sau ceai combat anemiile și oferă organismului o sursă bogată de vitamine precum B1, C, B9, B5, A, K, E. Acestea sunt bogate și în minerale: potasiu, fosfor, calciu, siliciu, fier. (sursa Leacuri și rețete mănăstirești, nr. 26/2019, p. 38)
2. Urzicile susțin detoxifierea organismului
Au efect depurativ, iar conținutul ridicat de acizi esențiali și uleiuri volatile, acestea sprijină curățarea organismului de toxine și radicali liberi.
O cură cu urzici proaspete ajută la arderea grăsimilor din corp, fluidifică sângele și îl detoxifică. Acesta elimină toxinele din ficat și rinichi, sprijină eliminarea metalelor grele din organism. Urzicile combat retenția de apă din organism.
Consumate sub formă de preparate alimentare, suc, decoct, ceai, infuzie, urzicile redau energie corpului și îmbunătățesc starea de spirit.
Maria Treben povestește în cartea Sănătatea din farmacia Domnului cum un om de afaceri i-a mărturisit că în călătoriile sale nu uită niciodată să ia cu el ceaiul de urzică. Acesta îl ajută atât pentru potolirea setei cât și pentru înviorare, detoxifiere și combaterea oboselii. (p. 67)
3. Urzicile au efect antibacterian, antiseptic, antiinflamator
Bogate în antioxidanți, urzicile au acțiune antibacteriană, antiseptică, antiinflamatoare. Ele combat cu succes infecțiile atât intern, cât și extern. Aceste beneficii sprijină curățarea sângelui și a organelor de toxine și bacterii care pot provoca boli.
4. Urzicile combat alergiile și astenia de primăvară
În sezonul de primăvară persoanele predispuse alergiilor sau asteniei de sezon pot combate aceste probleme cu ajutorul unei cure detoxifiante cu ceai de urzici sau cu un suc mineralizant. Urzicile stimulează astfel organismul să lupte contra schimbărilor bruste de temperatură și amelioreazp crizele de strănut, rinitele alergice, astmul alergic.
5. Urzicile au efect expectorant
Datorită conținutului ridicat de substanțe benefice organismului, urzicile au efect antiseptic și exceptorant a secrețiilor bronșice de la nivelul căilor respiratorii. Au acțiune antiinflamatoare și antiasmatică și contribuie la decongestionarea căilor respiratorii. Reduc inflamațiile la nivelul aparatului respirator și facilitează respirația. Urzica sprijină și în combaterea răcelilor și a problemelor respiratorii de sezon.
A.Vogel spunea despre urzici în al doilea volum a cărții Micul doctor că: „nici o iarbă nu ajunge nici măcar la degetul mic (metaforic vorbind) al urzicii în tratarea anemiei, a clorozei, a rahitismului, a scrofulozei, a afecțiunilor organelor respiratorii și, înainte de orice, a ganglionilor limfatici.” (p. 14).
Același autor povestește despre cazul unei femei care suferea de o gravă problemă pulmonară și pe care a tratat-o cu ajutorul sucurilor și a supelor din urzici. Acestea au fost preparate cu multă dedicare de către soțul doamnei, întrucât din cauza bolii a fost răpusă la pat. (p.15)
Urzica- darul naturii pentru sănătate
6. Urzicile sprijină sistemul cardio-circulator
Diferite studii efectuate asupra urzicilor au demonstrat că acestea au conținut ridicat de minerale, o porție de 100 de grame poate asigura aproape:
- 2 mg de fier
- 60 de mg de magneziu
- 0,50 mg zinc
- 330 mg potasiu
- 480 mg calciu
Iar conținutul de vitamine asigurat tot din aceeași cantitate este de:
- 40 mg de vitamina C
- 0,25 mg de vitamina B1
- 1,40 mg de vitamina B2
- 2,3 mg de vitamina E
- 3,45 mg de vitamina B5
Acest aport consumat zilnic sprijină fluidicarea sângelui, susține formarea leucocitelor, trombocitelor și crește canitatea de hemoglobină. Previne și tratează anemia, reglează tensiunea arterială și bătăile inimii. Sprijină dilatarea vaselor de sânge, fortifică vasele sanguine redându-le elasticitatea, previne afecțiunile cardiace.
Maria Treben spunea că urzica:
„datorită substanțelor sale active hematopoetice, este de folos și în cloroze, anemii și alte boli grave ale sângelui. Asociată cu alte plante medicinale, urzica este folosită cu succes și contra leucemiei.” (p.66)
7. Urzicile reglează glicemia și sprijină pancreasul
Prin efectul lor detoxifiant, urzicile contribuie la reducerea zahărului din sânge. Acest aspect sprijină pancreasul să producă insulină natural și astfel poate fi prevenit sau menținut la nivel optim diabetul.
O cură cu ceai de urzici sau care conțin și urzici ajută la curățarea arterelor și a venelor, reducând astfel nivelul de colesterol, de glicemie și al tensiunii.
8. Urzicile susțin buna funcționare a sistemului gastro-intestinal
Urzicile au efect depurativ și laxativ, stimulează senzația de foame, metabolismul și secreția bilei. Au acțiune benefică pentru funcțiile hepato-biliare, gastrice, pancreatice și intestinale.
Urzicile contribuie la îmbunătățirea digestiei, combate gastrita, ulcerul gastric și sprijină peristaltimul intestinal. Datorită conținutului ridicat de enzime ajută la echilibrarea florei intestinale, combătând diareea, dizenteria, inflamațiile gastro-intestinale și viermii intestinali.
9. Urzicile previn și tratează problemele renale
Efectul detoxifiant, depurativ și antiinflamator al urziciilor sprijină cu succes în refacerea și prevenirea problemelor care pot afecta rinichii și căile urinare. Aceasta ajută la ameliorarea stărilor de durere, usturime și inflamații, combătând bacteriile.
Bărbații care utilizează urzica sub formă de ceai sau tinctură vor putea simți ameliorarea problemelor cauzate de prostată. Aaceasta înlătură probleme de urinare, previne înrăutățirea stărilor dureroase și maligne cauzate de adenomul de prostată. Davorizează urinarea în cantitatea mai ridicată pe timpul zilei și mai scăzută pe durata nopții și reduc durerea și inflamația resimițită adesea la nivelul tractului urinar.
10. Urzicile reglează disfuncțiile hormonale atât la bărbați cât și la femei
Utilizate sub formă de ceai, decoct, tinctură, aliment, în combinație și cu alte plante medicinale, urzicile ajută la reglarea hormonală atât feminină cât și masculină.
Femeile care după naștere au probleme cu secreția laptelui pot să combată această problemă prin consumul ceaiurilor de urzică. Femeilor însărcinate, însă, nu le este indicat ceaiul de urzici deoarece pot provoca contracții premature care pot duce la pierderea sarcinii.
Urzica ajută la normalizarea și echilibrarea hormonală atât în perioada menstruală cât și în perioada premenstruală datorită conținutului bogat de fier. Acest mineral pe perioada ciclui menstrual se pierde în cantitate destul de mare.
Urzica- darul naturii pentru sănătate ajută la reglarea hormonală și stimulează concentrația de testosteron a bărbațiilor, având efect afrodisiac și de redare a vitalității sexuale.
11. Urzicile combat reumatismul, artrita, guta și hemoroizii
Datorită efectului antispatic și detoxifiant urzicile au fost utilizate cu succes pentru combaterea reumatismului încă din vechime. La început extern se utiliza, iar mai apoi și intern sub formă de ceai, tinctură sau suc. Efectul detoxifiant și fluidificator al sângelui a adus beneficii și în tratarea și prevenirea artritelor, gutei și hemoroizilor.
12. Urzicile îmbunătățesc funcția hemostatică (oprirea sângerărilor)
Funcția hemostatică a urziciilor se poate resimți intern prin faptul că sprijină refacerea țesuturilor din iritații, inflamații sau hemoragii interne. Aceasta ajută la normalizarea tensiunii, dilatarea optimă a vaselor de sânge și extern prin cicatrizarea rănilor la nivelul pielii.
13. Urzicile sunt un bun aliat pentru piele
Datorită efectului antibacterian urzicile folosite sub formă de cataplasme, frecții cu planta proaspătă, ceai sau produse pe bază de urzică pot susține refacerea pielii și a țesuturilor musculare. Sprijină combaterea eczemelor, acneelor, excesului de sebum sau ciupercilor care pot afecta pielea și unghiile.
14. Urzicile redau sănătatea părului
Încă din vechime se știe că urzicile au efect reparator a firului de păr și contribuie la stimularea creșterii acestuia. Urzicile combat mătreața și excesul de sebum, fortificând firul de păr prin conținutul ridicat de vitamine și minerale.
Care din produsele noastre conțin Urzica?
Urzica este planta care nu poate fi ignorată de măicuțele de la Mănăstirile Nera Plant și Paltin Petru-Vodă. Este regăsită în produse destinate atât pentru uz intern cât și pentru uz extern.
Cosmetice pentru leac și frumusețe cu extract din Urzică
Urzica este recunoscută pentru proprietățile sale benefice asupra pielii și a părului. Tocmai de aceea măicuțele de la Mănăstirea Nera Plant au creat două produse naturale dedicate îngrijirii părului:
- Șamponul Nera Plant pentru toate tipurile de păr cu extract de urzică, mesteacăn și mentă disponibil la 200 ml, 500 ml și 1000 ml, precum
- Loțiunea Nera Plant pentru păr disponibilă la 200 ml, 500 ml și 1000 ml.
Extractul de urzică din Șampon îndepărtează mătreaţa și combate căderea părului, acţionează ca tonic, stimulând creșterea firului de păr. Redă rezistența și strălucirea părului, inhibă producţia de hormoni DHT- responsabili de subţierea şi căderea firului de păr. Îmbunătăţește astfel starea de sănătate a scalpului și întărind foliculii firelor de păr.
Scopul utilizării urzicii în Loțiunea de păr este stimuleze oxigenarea scalpului şi a foliculilor piloși. Curăță în profunzime, îndepărtează astfel excesul de sebum și normalizează funcţionarea glandelor sebacee.
Urzica- remediu naturist mănăstiresc pentru sănătatea noastră
În sezonul rece avem mereu nevoie de un sirop care să prevină sau să combată răceala sau probleme respiratorii de sezon pentru toată familia. Maicile de la Mănăstirea Nera Plant ne pun la dispoziție două siropuri care conțin și extractul de urzică. Acest extract are rolul fluidicator al căilor respiratorii și expectorant al secreților bronșice.
Unul din cele 2 siropuri care conțin urzica este Siropul Multiplant
Acesta are efect:
- antialergic
- imunostimulator
- fluidifiant
- expectorant al secreților bronșice
- antiseptic al căilor respiratorii
- antiinflamator
- calmant și emolient
Este un bun aliat împotriva alergiilor, virozelor, amigdalitei, faringitei, laringitei, traheitei. Ajută și în cazul bronșitelor acute și cronice, astmului bronșic și pneumoniilor.
Urzica regăsită în produs este bogată în clorofilă şi săruri minerale, îndeosebi fier, magneziu, calciu, potasiu şi siliciu. Conţine o mare cantitate de vitamina C (de 200 de ori mai mult decât în mere). Are și alte vitamine importante cum ar fi vitamina K (cu acţiune antihemoragică), PP, complexul B şi provitamina A (beta-caroten).
Preparatele pe bază de urzică au proprietăţi antianemice, energizante, vitaminizante, mineralizante, depurative (în curăţarea sângelui de toxine). Are proprietatea de activare a circulaţiei sângelui, vasoconstrictoare şi fluidizante al sângelui, antirahitice, antireumatismale. Are acțiune hepatoprotectoare, antimicrobiene, gastrosecretoare, antidiareice, antihemoragice, diuretice și antialergice.
Al doilea sirop de la Mănăstirea Nera Plant care conține urzica este Siropul Echinofruct forte
Acesta este recomandat pentru astenie, sindrom de oboseală cronică, convalescență, anemie, alergii, profilaxia infecțiilor virale. Ajută la creșterea rezistenței la efort psihico-fizic, fortificarea sistemului imunitar și la desensibiizarea alergică.
Plantă medicinală cu bogat conţinut nutritiv şi cu spectru larg de intervenţie, Urzica are efect de alcalinizare asupra întregului organism. Ea furnizează organismului substanţe hrănitoare, în special fier şi potasiu (deşi abundă în minerale)
Preparatele pe bază de Urzică au proprietăţi antianemice, energizante, vitaminizante, mineralizante, depurative (în curăţarea sângelui de toxine). Au proprietatea de activare a circulaţiei sângelui, vasoconstrictoare şi fluidizante al sângelui și antimicrobiene.
Urzica- darul naturii pentru sănătate
Pe lângă produsele destinate îngrijirii sistemului imunitar, măicuțele de la Mănăstirea Nera Plant prepară un alt produs care contribuie la scăderea greutății corporale, reglarea tranzitului intestinal și eliminarea toxinelor.
Acest produs este Oțetul Nera Plant Adipstop care se recomandă pentru metabolism leneș, constipație, obezitate și celulită. Urzica fiind bogată în minerale și vitamine sprijină aceste efecte benefice pe care le are acest Oțet.
Cel mai revoluționar și complex produs naturist din ultimele decenii recomandat pentru o paletă largă de afecțiuni și probleme interne și externe este creat de maicile de la Mănăstirea Nera Plant.
Acest produs este Bitterul Nera Plant obținut prin macerarea manuală în alcool etilic de 40 de grade a peste 20 de plante care cresc sau sunt cultivate pe teritoriul românesc. Acesta vitalizează şi remineralizează, întăreşte imunitatea, întârzie apariţia osteoporozei.
Acest produs se recomandă intern pentru:
- dezechilibru al funcțiilor organismului (respiratorie, circulatorie, digestivă, renală)
- dezechilibru psiho-emoțional
- imunitate scăzută
- densitate osoasă scăzută
În uz extern se utilizează pentru răni, boli de piele, sinuzite, dureri provocate de înfundarea trompelor auditive în gripe sau răceli. Urzica contribuie la remineralizarea, revigorarea și tonifierea organismului, deoarece este una din cele mai valoroase plante alimentare și medicinale.
Urzica- darul naturii pentru sănătate
În funcție de nevoile fiecăruia, maicile de la Mănăstirea Nera Plant au obținut din amestecul corect al plantelor mai multe game variate de produse. Acestea sunt destinate îngrijirii, prevenției și tratări diferitelor afecțiuni cu care ne putem confrunta.
Una din aceste game de produse este Gama Alergo-Complex de la Mănăstirea Nera Plant: Capsulele Alergo-Complex, Ceaiul Alergo-Complex și Tinctura Alergo-Complex.
Această gamă acționează ca un tonic imunitar și preîntâmpină reacțiile alergice, fiind recomandate pentru combaterea infecțiilor virale, alergiilor, astmului bronșic alergic, eczemelor și urticariei.
Urzica este unul din ingredientele care alcătuiesc aceste produse datorită proprietăților sale:
- antianemice
- energizante
- vitaminizante
- mineralizante
- depurative (în curăţarea sângelui de toxine)
- de activare a circulaţiei sângelui
- vasoconstrictoare şi fluidizante al sângelui
- antirahitice
- antireumatismale
- hepatoprotectoare
- antimicrobiene
- gastrosecretoare
- antidiareice
- antihemoragice
- diuretice
- antialergice
Capsule ALergo-ComplexCeaiul Alergo-ComplexTinctura Alergo-Complex
Urzica- darul naturii pentru sănătate
Gama de produse Cardio-Complex de la Mănăstirea Nera Plant: Capsulele Cardio-Complex, Ceaiul Cardio-Complex și Tinctura Cardio-Complex.Contribuie la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și sunt de ajutor pentru relaxarea și obținerea stării de bine mental.
Această gamă este recomandată pentru:
- hipertensiune arterială
- tulburări neurovegetative
- nevroze cardiace
- emotivitate excesivă
Urzica este unul din ingredientele ce stau la baza acestei game datorită proprietăților sale benefice asupra circulației sângelui și sistemul cardiac
Studiile de medicină experimentală efectuate în anii 2000 și 2002 arată că administrarea de extracte apoase de rădăcină de urzică reduce și stabilizează tensiunea arterială și reduce, de asemenea, ritmul cardiac.
Urzica este al doilea ingredient din compoziția Gamei Detoxi-Complex de la Mănăstirea Nera Plant: Capsulele Detoxi-Complex, Ceaiul Detoxi-Complex și Tinctura Detoxi-Complex.
Această gamă fiind un suport pentru eliminarea substanțelor toxice din organism, drenarea normală a lichidelor și buna funcționare a aparatului urinar.
Se recomandă pentru afecțiunii ale aparatului gastro-intestinal, afecțiuni circulatorii, obezitate, infecții urinare și helmintiaze. Afecțiuni pe care așa cum s-a văzut anterior pot fi cu succes tratate de urzică.
Studiile clinice actuale au demonstrat efectul hipoglicemiant al Urzicii. Se recomandă ca adjuvant în tratamentul diabetului zaharat de tip II. În plus, ea stimulează diureza, protejează inima și vasele de sânge și are efect antioxidant.
Urzica- darul naturii pentru circulația sanguină și anemie
Urzica are valoroase proprietăţi diuretice. Majoritatea diureticelor utilizate în fitoterapie sunt utile în toate afecțiunile aparatului urinar, în special în cele cronice. De exemplu, extractele din Urzică favorizeazã transferul acidului uric din ţesuturi în circulaţia sanguinã şi cresc eliminarea acestuia prin urinã.
Urzica se recomandă pentru stimularea moderată a diurezei în toate afecțiunile aparatului urinar. Se prepara 1 litru de infuzie (folosind 2-3 lingurițe de plantă la o cană cu apă) care se bea în cursul unei zile în loc de apă.
Dacă nu există contraindicații, doza se poate crește până la 2 litri pe zi. Și în sindromul de retenție azotată (creșterea atât în sânge, cât și în urină a ureii sanguine), fitoterapia recomandă un tratament îndelungat cu infuzii, decocturi sau alte preparate din plante medicinale, printre care și Urzica.
Această planta face parte din gama de produse Renalo-Complex de la Mănăstirea Nera Plant: Capsulele Renalo-Complex, Ceaiul Renalo-Complex și Tinctura Renalo-Complex.
Aceste produse datorită amestecului optim de plante medicinale, printre care și urzica, contribuie la buna funcționare a aparatului urinar și detoxifierea sângelui. Ajută la eliminarea apei din organe și țesuturi, prevenind și tratând infecțiile tractului urinar.
Această gamă facilitează eliminarea toxinelor, înviorează funcțiile organelor vitale, limitează și elimină procesul inflamator. De asemenea, ameliorează tulburările de metabolism, accelerează regenerarea celulară a țesuturilor și organelor afectate de vârstă, boli sau diferite afecțiuni. Produsele stimulează sistemul imunitar.
Urzica regăsită în produse protejează membranele celulare ADN de daunele cauzate de radicalii liberi. O cură cu Urzică înnoiește sângele. Preparatele pe bază de Urzică se recomandă ca adjuvanţi în bronşite, avitaminoze, afecţiuni renale, reumatism, gută, diabet, hemoragii. Combinaţia calciu şi siliciu organic existentă în Urzică încetineşte sau chiar reduce rahitismul şi osteoporoza.
Produse de la Mănăstirea Paltin Petru Vodă pe bază de urzică
Măicile de la Mănăstirea Paltin Petru Vodă au valorificat proprietățile terapeutice ale urzicii în 7 tincturi care se recomandă pentru diferite afecțiuni ale organismului. Acestea susțin de la sănătatea oaselor până la preîntâmpinarea alergiilor de sezon.
Tinctura Zimar susține sistemul imunitar și ajută la contracararea manifestărilor neplăcute cauzate acțiunea agenților alergeni. Produsul se recomandă pentru:
- astm bronșic alergic
- dermatoze (eczemă uscată, psoriazis, impetigo, pitiriazis verzicolor, urticarii)
- furunculoză
Aceste afecțiuni sunt cele asupra cărora urzica atât singură cât și împreună cu alte plante le poate comabate.
Urzica- darul naturii pentru circulația sanguină și anemie
Produsele alimentare și de leac sunt pregătite manual în Sfintele Mănăstiri Nera, Dragomirna și Paltin Petru-Vodă. Acestea sunt suplimente alimentare și nu substituie tratamentul prescris de medic. Produsele au un rol terapeutic și contribuie la ameliorarea simptomelor cu care vă confruntați. Produsele cosmetice pot fi utilizate doar pentru uz extern.
Vă recomandăm consumul produselor noastre de leac cu cel puțin 30 minute înainte sau după masă. A nu se consuma concomitent cu tratamentul de specialitate fără aviz medical.
Vă dorim sănătate!
Referințe bibliografice:
1 Leacuri Mănăstirești- Prezentate pe tipuri de afecțiuni, Maria Borloveanu, editura Lumea Credinței, București, 2019
2 Plante tămăduitoare din Biblie, Editura Paul Editions, București, 2018
3 Revista Leacuri și rețete mănăstirești, editura Lumea Credinței, nr. 26/ 10 februarie-10 aprilie 2019, paginile 37-44, articol scris de Mariana Borloveanu
4 Sănătate din farmacia Domnului, Maria Treben, Editura Hunga-Libri, Budapesta
5 Micul Doctor, A. Vogel, volumul II, Editura Rom Direct Impex, București, 1995
6 https://ro.wikipedia.org/wiki/Urzică
7.http://www.science.ase.ro/Real/URZICAROLULSIIMPORTANTAEIINVIATAROMANILOR.pdf
8 http://www.biaplant.ro/articole/urzica-o-planta-foarte-bogata-in-fier.html
9 https://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/urzica-urtica-dioica-11493302
10 https://www.farmaciata.ro/urzica-un-ajutor-bun-la-toate/
11 https://herbagetica.ro/extract-de-urzica.html
12 https://doc.ro/dieta-si-sport/urzicile-si-beneficiile-acestora-pentru-sanatate
13 https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/ceaiul-de-urzica-6-beneficii-incontestabile-pentru-organism–40222.html
14 https://www.mega-image.ro/inspiratie/idei-pentru-tine/cum-prepari-urzicile-si-beneficii
15 https://neraplant.ro/farmacia-domnului/urzica-3/
Buna ziua, mi-a plăcut foarte mult ce am citit ,ce îmi recomandați sa iau pentru o stare de slăbiciune în corp ,mai mult pe picioare , mulțumesc.Am citit cu mare grijă ce a-ți publicat , foarte interesant.
Buna ziua,am citit cu mare atenție ce a-ți publicat foarte interesant pentru noi oamenii care vrem sa ne documentam în privința sănătății . Mulțumesc. Iulian .